back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

FDA: Οι 7 συχνότερες παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑFDA: Οι 7 συχνότερες παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό

Δεν προκύπτουν ζητήματα για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κάτι που δημιουργεί προσδοκίες ότι πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως».

Ανεξάρτητη επιτροπή της FDA θα συνεδριάσει την Πέμπτη για το εμβόλιο των δύο εταιρειών, η χορήγηση του οποίου ξεκίνησε ήδη στη Βρετανία. Τα δεδομένα από 38.000 μετέχοντες στην κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ «υποδηλώνουν ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, χωρίς προσδιορισμό συγκεκριμένου προβλήματος ασφάλειας που θα απέτρεπε τη χορήγηση άδειας έκτακτης χρήσης», αναφέρουν τα έγγραφα της FDA.

Επίσης αυτά επιβεβαιώνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 95%, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανεξαρτήτως φύλου και εθνικότητας, ενώ το ίδιο ισχύει για ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Οι συχνότερες παρενέργειες

Σε μία ευρύτερη ομάδα εθελοντών, που περιελάμβανε ενήλικες και έφηβους που εντάχθηκαν αργότερα στις δοκιμές, οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν: αντιδράσεις γύρω από το σημείο της ένεσης (84,1%), κόπωση (62,9%), πονοκέφαλος (55,1%), μυαλγίες (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνοι στις αρθρώσεις (23,6%) και πυρετός (14,2%).

Σοβαρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο 0 έως 4,6% των συμμετεχόντων και ήταν λιγότερο συχνές στα άτομα άνω των 55 (2,8%) σε σχέση με τους νέους (4,6%).

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή που απαιτούν νοσηλεία, ήταν πολύ σπάνιες καθόλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής (λιγότερο από 0,5%) και υπήρχαν τόσες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo) όσες και στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, κάτι που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο δεν είχε σχέση.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Τα δεδομένα από τη δοκιμή έδειξαν ότι το εμβόλιο άρχισε να προσφέρει κάποια προστασία ακόμη και πριν από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη FDA.

Αυτό έγινε πιο έντονο περίπου 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αξιολογηθεί η δυνατότητα εμβολίου μίας δόσης, σημειώνει η FDA. Η αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση και πριν από τη δεύτερη ήταν 52%, σύμφωνα με την αναφορά.

Το εμβόλιο των δύο δόσεων είχε υψηλή αποτελεσματικότητα στο να αποτρέπει τη μόλυνση από τον κορωνοϊό τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, επισημαίνει ακόμη η FDA. Από το εμβόλιο θα μπορούσαν να επωφεληθούν και άνθρωποι που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν από τον κορωνοϊό, αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα, σημειώνει η αμερικανική υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η FDA σημειώνει ότι προς το παρόν υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για να βγουν συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τα παιδιά κάτω των 16 ετών και τις έγκυες.

Με πληροφορίες από AΠΕ/ AFP, Reuters, lifo.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ