back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρευνες απενοχοποιούν τη μεγάλη ημερήσια κατανάλωση καφέ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΈρευνες απενοχοποιούν τη μεγάλη ημερήσια κατανάλωση καφέ

Καλά νέα, για τους λάτρεις του καφέ: Τώρα υπάρχουν ακόμα περισσότεροι λόγοι να απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ και μάλιστα κι έναν δεύτερο, ή ακόμη και τρίτο, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με ανασκόπηση έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Alimentary Pharmacology & Therapeutics, κατά τη διάρκεια της οποίας, εξετάστηκαν δεδομένα από εννέα μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι απολαμβάνουν δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν κατά 44% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης του ήπατος.

Ο κίνδυνος, μάλιστα, μειώθηκε μέχρι και 65%, όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν τρία ή ακόμη και τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Τι προκαλεί την κίρρωση του ήπατος;

Η κίρρωση είναι μία ασθένεια του ήπατος, που προκαλείται από μακροχρόνια βλάβη και η οποία παρεμβαίνει στην λειτουργικότητα του οργάνου. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα μπορούν να είναι σημαντικά για τους ασθενείς που έχουν προδιάθεση στη νόσο, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. OJ Kennedy του Πανεπιστημίου του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, όπως εξήγησε μιλώντας στο Forbes: «Πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές, ώστε να συγκριθούν τα ευρύτερα οφέλη, αλλά και οι πιθανές βλάβες από την μεγάλη κατανάλωση καφέ, ώστε οι γιατροί να κάνουν συγκεκριμένες και ασφαλείς συστάσεις στους ασθενείς», τονίζει.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, μέσα από την νέα μελέτη: ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ, δεν μπορεί να αναιρέσει τις βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία από την υπερκατανάλωση του αλκοόλ, οι οποίες υπερβαίνουν – ούτως ή άλλως – τα προβλήματα στο συκώτι. (Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται επίσης με καρδιακά προβλήματα, “ρίχνει” το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί αποδεδειγμένα αρκετούς τύπους καρκίνου κ.α.)

Άλλες έρευνες, επίσης, κατά το παρελθόν, έχουν διαπιστώσει ότι ο καφές είναι η νούμερο ένα πηγή αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας.

Ακόμη πιο ευεργετικός… ο espresso

O ιταλικός καφές espresso – σύμφωνα με μελέτη του Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed στην Ιταλία – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, πάνω από 50%.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ιταλικός καφές έχει μια εκπληκτική επίδραση στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη, ενώ η κατανάλωση τριών espresso την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη στο μισό. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer.

Οι ερευνητές, παρακολούθησαν επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια τις συνήθειες στην κατανάλωση καφέ 7.000 ανδρών από την περιοχή Molise. Στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία αυτά, με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια την ημέρα, είχαν κατά 53% χαμηλότερο κίνδυνο για προστάτη.

Για να επιβεβαιώσουν τις επιπτώσεις της καφεΐνης στον καρκίνο του προστάτη – σε σύγκριση με άλλες ουσίες που υπάρχουν στον καφέ – οι ερευνητές εστίασαν στο πως επιδρούν τα εκχυλίσματα του καφέ στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη. Μελέτησαν, λοιπόν, τον καφέ με και χωρίς καφεΐνη και ανακάλυψαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε καφέ με καφεΐνη ήταν αυτή που είχε τις πιο ευεργετικές επιδράσεις.

Δηλαδή, η καφεΐνη είναι η ουσία που μειώνει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και την ικανότητά τους να διασπείρονται σε μεταστάσεις.

Σημαντική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά

Η επιστήμονας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας Licia Iacoviello, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να “παρασκευάζουν τον καφέ τους με αυστηρά ιταλικό τρόπο: δηλαδή σε υψηλή πίεση, πολύ υψηλή θερμοκρασία νερού και χωρίς φίλτρα. Αυτή η μέθοδος -που είναι διαφορετική από εκείνη που συνηθίζεται σε άλλες χώρες του κόσμου – φαίνεται ότι προκαλεί υψηλότερη συγκέντρωση βιοδραστικών ουσιών (πρόκειται για ουσίες που συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας και τη μείωση της εμφάνισης ασθενειών). Είναι επιστημονικά προκλητικό και παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον να διερευνήσουμε κι άλλο αυτή την παράμετρο”, λέει η L. Iacoviello.

Liberal.gr – Με πληροφορίες από Men’s Health, Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) και health.com

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ