back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ένα βήμα εμπρός για το ελληνικό κράτος δικαίου

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΈνα βήμα εμπρός για το ελληνικό κράτος δικαίου

Ανοδος τεσσάρων θέσεων στην κατάταξη World Justice Project για τη χώρα μας, την ώρα που διεθνώς παρατηρείται οπισθοχώρηση των σχετικών δεικτών

Και όμως, η Ελλάδα έχει να επιδείξει πρόοδο στο κράτος δικαίου. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε χθες ο ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός World Justice Project (WJP), μολονότι για πέμπτη συνεχή χρονιά ο συγκεκριμένος δείκτης σε παγκόσμιο επίπεδο υποχωρεί, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στη μειοψηφία των χωρών που είδαν φέτος τη συνολική βαθμολογία τους να αυξάνεται – έστω κατά 1%.

Ειδικότερα, η χώρα μας κατατάσσεται στη 44η θέση σε σύνολο 140 χωρών παγκοσμίως, ανεβαίνοντας τέσσερις θέσεις στη γενική κατάταξη από πέρυσι. Ωστόσο, σε περιφερειακό επίπεδο (στις χώρες της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών και στη Βόρεια Αμερική), η Ελλάδα βρίσκεται 28η στις 31 χώρες. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δανία –που έρχεται και 1η στην κατάταξη των 140 χωρών– και ακολουθούν η Νορβηγία και η Φινλανδία.

Οι ουραγοί

Οι χώρες με τις χαμηλότερες επιδόσεις σε περιφερειακό επίπεδο είναι η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα χαμηλότερα σκορ έχουν η Βενεζουέλα, η Καμπότζη, το Κονγκό και η Αϊτή.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η προσήλωση στις αρχές του κράτους δικαίου εξασθένησε στο 61% των κρατών. Με άλλα λόγια, 4,4 δισ. άνθρωποι ζουν σε χώρες όπου η προσήλωση στη νομιμότητα είναι πιο αδύναμη από την προηγούμενη χρονιά. «Βγαίνουμε από την πανδημία, όμως η παγκόσμια ύφεση σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου συνεχίζεται», σχολίασε η Ελίζαμπεθ Αντερσεν, διευθύνουσα σύμβουλος του WJP. «Στον πυρήνα του, το κράτος δικαίου αφορά τη νομιμότητα, δηλαδή τη λογοδοσία, τα ίσα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη. Ενας λιγότερο δίκαιος κόσμος είναι μοιραίο να είναι πιο ασταθής», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τάσεις αυταρχισμού που προϋπήρχαν της πανδημίας εξακολουθούν να διαβρώνουν το κράτος δικαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση του WJP βασίζεται σε εις βάθος προσωπικές συνεντεύξεις περισσότερων των 154.000 πολιτών και 3.600 νομικών και τεχνοκρατών, διερευνώντας μεταξύ άλλων τα όρια της κυβερνητικής εξουσίας, τη διαφθορά, την ανοιχτή διακυβέρνηση, τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ασφάλεια κ.ά. Εκτός από αύξηση της έντασης του αυταρχισμού, οπισθοχώρηση σημείωσαν στα 2/3 των χωρών και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Ο έλεγχος της κυβερνητικής εξουσίας, η επίβλεψη δηλαδή από τη Δικαιοσύνη, το νομοθετικό σώμα και τα ΜΜΕ, επίσης μειώθηκε φέτος στο 58% των χωρών. Η Δικαιοσύνη, εξαιτίας κυρίως των μεγάλων καθυστερήσεων λόγω πανδημίας, αλλά και από την αύξηση των διακρίσεων, υποχώρησε στο 61% των χωρών.

Τάξη και ασφάλεια

Η Ελλάδα εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της τάξης και της ασφάλειας (74 στις 140 σε παγκόσμιο επίπεδο και 31η στις 31 χώρες σε περιφερειακό επίπεδο), στην ποινική δικαιοσύνη (52/140 και 28/31) και στην εφαρμογή των διατάξεων (51/140 και 29/31). Η φετινή βελτίωση της εικόνας του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, ακολουθεί δύο χρονιές με πτώση στους δείκτες. Στην έκθεση του WJP του 2021 και σε αυτή του 2020, η Ελλάδα είχε σημειώσει υποχώρηση.

KATHIMERINI.GR

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ