back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εμβόλιο Κορονοϊού: Γιατί η τρίτη δόση είναι απαραίτητη

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΕμβόλιο Κορονοϊού: Γιατί η τρίτη δόση είναι απαραίτητη

Οι τελευταίες έρευνες σημειώνουν ότι η υψηλότερη ανοσία ενάντια στον κορονοϊό επιτυγχάνεται μέσω του εμβολιασμού υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι κύριες δόσεις του εμβολιαστικού σχήματος χρειάζονται ενίσχυση με μία ακόμη.

Συνεχώς πληθαίνουν οι επιστημονικές δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν ότι η ενισχυτική τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, εξασφαλίζει καλύτερη ανοσία. Η μείωση των αντισωμάτων μετά από περίπου 6 μήνες κατά μέσο όρο αλλά και οι μεταλλάξεις, επιβάλλουν την ενίσχυση του εμβολιαστικού σχήματος των δύο δόσεων (ή μίας αν είναι Johnson & Johnson), με μία επιπλέον δόση.

Για το λόγο αυτό έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού συστήνεται η χορήγηση τρίτης δόσης. να επισημάνουμε ότι ακόμη κι αν κάποιος δεν την κάνει δεν θεωρείται ανεμβολίαστος. Ίσως για το λόγο αυτό, αν και μπορούν να κάνουν τη δόση αυτή μερί το 1,1 εκατομμύριο πολίτες, μόλις το 1/3 εξ αυτών την έχει πραγματοποιήσει.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών χθες, ομότιμος καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε του λόγους που θεωρείται σημαντική η χορήγηση της τρίτης ή αναμνηστική δόσης για το σύνολο των πολιτών, μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 1,5 μήνα στοχεύοντας σε ειδικές κατηγορίες πολιτών. Να τονίσουμε ότι από πολλές ανοσιακές μελέτες που έχουν γίνει και στη χώρα μας, φαίνεται ότι η χημική ανοσία και η κυτταρική με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Η καθηγήτρια ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επεκταθεί η δυνατότητα χορήγησης της τρίτης δόσης σε όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα τόνισε πως η χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών όπως και στους υγειονομικούς προχωρά, ενώ μελετάται σύντομα και η ηλικιακή επέκταση της χορήγησης αυτής της τρίτης δόσης.

Ειδικότερα ανέφερε:

1. Πριν 3 ημέρες δημοσιεύτηκε στο Lancet από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ισραήλ, μία μελέτη παρατήρησης με τίτλο «Αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του mRNA εμβολίου της Pfizer», χρησιμοποιούν εκεί, «για την πρόληψη των σοβαρών μορφών της νόσου Covid». Τα ευρήματα ήταν τα εξής: Σε ποσοστό 93% τα άτομα που είχαν λάβει την τρίτη δόση, είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% είχε μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και 81% είχε μικρότερο κίνδυνο για θάνατο.

Το συμπέρασμα είναι ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρές μορφές της νόσου σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πέντε μήνες πριν.

2. Η αναγκαιότητα, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χημικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Η προηγούμενη μελέτη που αναφέραμε είναι η πρώτη μελέτη της αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης.

3. Από την πλευρά του ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι σε σχέση με την διενέργεια αναμνηστικής δόσης έχουν ήδη εμβολιαστεί 355.000 συμπολίτες μας.

4. Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson και έχουν περάσει δυο και πλέον μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση. Για τους πολίτες αυτούς, δηλαδή, που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με τον ίδιο εμβόλιο Johnson&Johnson, είτε με εμβόλιο Pfizer και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα μπορούν να εμβολιαστούν και με Moderna.

5. Η δυνατότητα εμβολιασμένων με Moderna, ως αναμνηστική δόση, χρειάζεται κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις στο σύστημα και θα απαιτήσει κάποιες ημέρες. Μέσα στις επόμενες, στο επόμενο χρονικό διάστημα, ημερών δηλαδή, θα ανακοινώσουμε πότε θα μπορεί να γίνεται αναμνηστική δόση με Moderna.

6. Σε σχέση με την αναμνηστική δόση, για τα άτομα τα οποία έχουν κλείσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση και είναι κάτω των 50 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να αποφασίσει στη σημερινή της συνεδρίαση και αν έχουμε το «πράσινο φως», τότε θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες που θα είναι πολύ γρήγορα, δηλαδή πολύ σύντομα, πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

7. Η πρώτη ομάδα που έλαβε αναμνηστική δόση, όπως έχουμε αναφέρει, είναι τα άτομα τα οποία δεν απάντησαν στην πρωτογενή εμβολιασμό. Δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως είναι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι μεταμοσχευμένοι. Η χορήγηση σε αυτά τα άτομα της τρίτης δόσης έχει το χαρακτήρα μίας συμπληρωματικής δόσης, βασικής δηλαδή.

Μία δεύτερη κατηγορία ήταν τα άτομα, τα οποία έχουν παράγοντες όπως η ηλικία ή άλλες καταστάσεις, και έχουν μειωμένα αντισώματα.

Και μία τρίτη κατηγορία ήταν εκείνα που εκτίθενται, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, περισσότερο στον ιό.

Πηγή: news247.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ