Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε αμερικανική ομάδα επιστημόνων
Η εξασθένηση της όσφρησης, και όχι η απώλεια μνήμης, είναι στην πραγματικότητα το πρώτο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ, ισχυρίζεται μια καινούργια έρευνα.
Ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέπτυξαν μια μέθοδο η οποία μπορεί να προσδιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας σε ένα άτομα, με βάση την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν και να θυμούνται οσμές.
Παρόλο που η άμβλυνση της όσφρησης είχε εξεταστεί και παλαιότερα ως σύμπτωμα της Νόσου Αλτσχάιμερ, η παρούσα έρευνα της αμερικανικής επιστημονικής ομάδας για πρώτη φορά παρέχει αποδείξεις ότι όντως «προμηνύει» την εμφάνιση της ασθένειας και μάλιστα πολλά χρόνια πριν την έναρξη της απώλειας μνήμης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Dr Mark Albers, η εξασθένηση της όσφρησης μπορεί να ανιχνευτεί στον ασθενή έως και… μια δεκαετία πριν ξεκινήσει να ξεχνά πρόσωπα και πράγματα. «Όλο και περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο νευροεκφυλισμός που κρύβεται πίσω από το Αλτσχάιμερ ξεκινά τουλάχιστον 10 χρόνια πριν από τα συμπτώματα απώλειας μνήμης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην έρευνα της αμερικανικής ομάδας συμμετείχαν 183 άτομα με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας, από τους οποίους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν οσμές όπως η λεβάντα, το δέρμα, η φράουλα και ο καπνός. Συγκριτικά με το δείγμα των συμμετεχόντων χωρίς γενετική προδιάθεση για την ασθένεια, μια σημαντικά μεγαλύτερη μερίδα των πρώτων δυσκολεύτηκε να αναγνωρίσει αυτές τις μυρωδιές αλλά και να τις κρατήσει στην «αισθητηριακή» μνήμη της προκειμένου να τις αναγνωρίζει στο μέλλον.
protothema.gr

















![Λέρος: Πώς θα διαμορφωθεί το πάρκο έξω από την Εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Λακκί – Παρουσιάστηκε η προμελέτη [VIDEO]](https://lerosnews.gr/wp-content/uploads/2025/11/PXL_20251101_164142597-120x86.webp)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Θέμα παραίτησης της διοίκησης των ΕΛΤΑ έθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς
Λέρος: Με λαμπρότητα και παλμό ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου [VIDEO]
Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»
Μήνυμα Γιάννη Παππά για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Όσο υπάρχει ελληνική ανάσα , δε θα περάσει σκοτάδι χωρίς φως»
Λέρος: Διαψεύδει τον Μιχάλη Κόλια η Αντιδήμαρχος Ελένη Χέλμη για το Bodrum Cup