back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες για το 2024 – Σκεφτείτε το καλά πριν πάτε

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΑυτές είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες για το 2024 – Σκεφτείτε το καλά πριν πάτε

Φέτος, για πρώτη φορά, ο χάρτης περιλαμβάνει επίσης αξιολογήσεις με βάση τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής

Οι πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για να επισκεφθεί κανείς το 2024 αποκαλύφθηκαν σε μια νέα μελέτη.

Το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Λιβύη και η Σομαλία ονομάστηκαν ως τα πιο επικίνδυνα κράτη στον «χάρτη κινδύνων του 2024» που συνέταξε η εταιρεία συμβούλων Ιατρικής και Ασφάλειας International SOS.

Ο ετήσιος χάρτης αξιολογεί διάφορους παράγοντες για να ενημερώσει τους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις σχετικά με τις πιθανές απειλές σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Συγκεντρώνει αξιολογήσεις ιατρικού κινδύνου και κινδύνου ασφάλειας, αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο γεγονότων όπως οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η κλιματική αλλαγή
Φέτος, για πρώτη φορά, ο χάρτης περιλαμβάνει επίσης αξιολογήσεις με βάση τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, αφού η International SOS είδε μια αυξητική τάση στον αριθμό των προειδοποιήσεων που εκδίδονται για τους πελάτες της σχετικά με το κλίμα, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία σε όλο τον κόσμο.

Οι ασφαλέστερες χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη

Τα δεδομένα, που καταρτίστηκαν από την Inform (μια συνεργασία μεταξύ του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή και του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), εκτιμούν τον μελλοντικό κίνδυνο ανθρωπιστικών κρίσεων και καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

«Ένα μόνο παράδειγμα, τα ακραία φαινόμενα καύσωνα φέτος, με τον πρώτο ονομασμένο καύσωνα Κέρβερος που έπληξε ποτέ την Ευρώπη, μπορεί να γίνουν καθημερινότητα», δήλωσε η Δρ Irene Lai, παγκόσμια ιατρική διευθύντρια της International SOS.

«Εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις της ακραίας ζέστης, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για αυτό, προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής και εργασίας μας για την προστασία της υγείας, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για την επιβράδυνση και τελικά την αντιστροφή της αύξησης της θερμοκρασίας» πρόσθεσε.

Η πενταβάθμια κλίμακα

Οι χώρες βαθμολογήθηκαν για κάθε κατηγορία κινδύνου – ιατρική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή – σε μια πενταβάθμια κλίμακα που κυμαίνεται από «χαμηλό» έως «πολύ υψηλό» για την ιατρική και την κλιματική αλλαγή και από «ασήμαντο» έως «ακραίο» για την ασφάλεια.

Για την «ασφάλεια», η Ουκρανία, η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Σομαλία έλαβαν το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης «ακραίο».

Σε τμήματα του Λιβάνου, των Παλαιστινιακών Εδαφών, της Ρωσίας και σε όλο το Σαχέλ παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου ασφάλειας, ενώ ο Ισημερινός και τμήματα της Κολομβίας παρουσίασαν αύξηση της εγκληματικότητας και των ταραχών.

Ωστόσο, οι αξιολογήσεις κινδύνου μειώθηκαν για το Ελ Σαλβαδόρ και τμήματα του Νεπάλ ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων πτωτικών τάσεων σε διάφορους παράγοντες κινδύνου.

Οι ασφαλέστερες χώρες, εν τω μεταξύ, βρίσκονται όλες στην Ευρώπη: Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ελβετία και Δανία.

Στην κατηγορία «ιατρική», οι χώρες που χαρακτηρίζονται «πολύ υψηλού» κινδύνου είναι η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Βόρεια Κορέα, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Αϊτή, η Λιβύη, ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γουινέα, η Γουινέα-Μπισάου, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβερία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ερυθραία, το Μπουρούντι και η Σομαλία.

Στις χώρες που διατρέχουν «πολύ υψηλό» κίνδυνο όσον αφορά την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνονται: Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Υεμένη, Τσαντ, Νίγηρας, Μάλι, Νιγηρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Νότιο Σουδάν, Αιθιοπία, Σομαλία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Μοζαμβίκη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε «χαμηλή» βαθμολογία και στις τρεις κατηγορίες κινδύνου.

Πηγή: in.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ