back to top
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Τουρκικό νοσοκομείο «ψαρεύει» ασθενείς στα Δωδεκάνησα

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΤουρκικό νοσοκομείο «ψαρεύει» ασθενείς στα Δωδεκάνησα

Τα κενά του ΕΣΥ εκμεταλλεύεται το Acibadem Bodrum στοχεύοντας τους ακρίτες – Καμπάνια με φυλλάδια, διαφημίσεις στα κινητά, εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά και δωρεάν διάγνωση – Τι λένε οι δήμαρχοι των νησιών για τις ελλείψεις.

«Ως νοσοκομείο Acibadem Bodrum καλωσορίζουμε τους έλληνες επισκέπτες μας από τα Δωδεκάνησα και παρέχουμε υποστήριξη στα ελληνικά καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους» αναφέρει σε άπταιστα ελληνικά η διαφήμιση του ιδιωτικού νοσοκομείου της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) που έχει θορυβήσει τους επαγγελματίες υγείας και τους φορείς της Δωδεκανήσου. Το νοσοκομείο εστιάζει σε διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και σε αντικαρκινικές θεραπείες που παρέχει, «με ειδικές τιμές για τους επισκέπτες μας που έρχονται από τα νησιά», ενώ εκτός από το χαμηλό κόστος διαφημίζει ιδιαίτερα και τις ανέσεις που αυτό παρέχει στους επισκέπτες-ασθενείς. Μάλιστα, για να κάνει το «πακέτο» του ακόμα πιο δελεαστικό προσφέρει 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για το ταξίδι Κως – Μπόντρουμ.

«Το Βήμα» ήρθε σε επαφή με το νοσοκομείο Acibadem με στόχο να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για τις προσφορές που γίνονται προς τους ακρίτες των ελληνικών νησιών. Ενδεικτικό του επαγγελματισμού και της βαρύτητας που δίνουν οι ιθύνοντές του στην εικόνα του είναι πως μετά την πρώτη επαφή στα αγγλικά, η επικοινωνία συνεχίστηκε στα ελληνικά με συνεργάτιδα του νοσοκομείου που βρίσκεται μεταξύ Κω και Μπόντρουμ και η οποία είναι επιφορτισμένη ακριβώς με την παροχή όλων των απαραίτητων διευκρινίσεων-απαντήσεων με στόχο να προσελκυσθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς από την Ελλάδα.

Δωρεάν η πρώτη επίσκεψη διάγνωσης

Συγκεκριμένα, ενώ το κόστος της πρώτης επίσκεψης για διάγνωση από γιατρούς του νοσοκομείου ανέρχεται στα 124 ευρώ, έγινε η πρόταση αυτή να γίνει δωρεάν. Επιπλέον, εκτός από την έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά (ισχύει μόνο για μια εταιρεία), μας ενημέρωσαν ότι το νοσοκομείο προσφέρει, επίσης, τη μετακίνηση από το λιμάνι προς το νοσοκομείο και αντιστρόφως. Δεν κατέστη δυνατό, ωστόσο, να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς αυτές συζητούνται… διά ζώσης.

Στη διαφημιστική του καμπάνια, η οποία έχει φτάσει στα κινητά σχεδόν όλων των κατοίκων της Κω και άλλων μικρότερων νησιών της Δωδεκανήσου, μέσω χορηγούμενων διαφημίσεων στα κοινωνικά δίκτυα, το Acibadem προτείνει στους έλληνες ασθενείς απεικονιστικές εξετάσεις PET-CT, οι οποίες ανιχνεύουν πρώιμα κακοήθεις όγκους, καθώς και ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Στοχεύοντας στους καρκινοπαθείς

Η στόχευση αυτή στους καρκινοπαθείς των Δωδεκανήσων, πάντως, μόνο τυχαία δεν είναι. «Τα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου δεν είναι εξειδικευμένα στην αντιμετώπιση ογκολογικών παθήσεων. Αυτό είναι ένα κενό που έχει ανιχνεύσει το ιδιωτικό νοσοκομείο της Αλικαρνασσού. Στα δικά μας νοσηλευτικά ιδρύματα (Ρόδος, Κάλυμνος, Κω, Λέρος) γίνονται κάποιες θεραπείες ογκολογικού τύπου, ωστόσο δεν υπάρχει ακτινοθεραπευτικό τμήμα, κάτι το οποίο γνωρίζει πολύ καλά και το αρμόδιο υπουργείο. Από το 2018, μάλιστα, έχει εκπονηθεί μια μελέτη για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», όμως, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει προχωρήσει. Μάλιστα, σε επίσκεψή της στη Ρόδο τον περασμένο Νοέμβριο η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε ότι δεν είναι στα άμεσα πλάνα του υπουργείου η δημιουργία του τμήματος» σημειώνει η Κατερίνα Γαβαλά, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω και υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Φοβάμαι ότι θα μείνει στο συρτάρι για πολλά ακόμη χρόνια η δημιουργία του ακτινοθεραπευτικού» προσθέτει, από την πλευρά της, η Μαρία Κρητικού, πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, και τονίζει: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ακτινοθεραπεία είναι μέρος της θεραπείας, δεν είναι κάτι που μπορείς να παραβλέψεις. Το χειρουργείο, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία λειτουργούν συνδυαστικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται μόνο ακτινοθεραπεία, χωρίς χημειοθεραπεία».

Τα κενά, οι ελλείψεις, η απόσταση και τα μέσα

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Επικοινωνίας του Δήμου Ρόδου Κώστα Ταρασλιά, πάντως, το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. «Στο Νοσοκομείο Ρόδου πραγματοποιούνται σχεδόν όλες οι ιατρικές επεμβάσεις. Εμείς του βάζουμε 10 με τόνο. Ομως, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αν μπορούσε το νοσοκομείο να ενισχυθεί με κάποιες ειδικότητες, τότε θα φτάναμε στο τέλειο» εκτιμά. «Δυστυχώς, σε όλη την Ελλάδα κάποιες ακραίες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία στα αστικά κέντρα» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Εν τούτοις, οι περισσότεροι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της Δωδεκανήσου δεν συμφωνούν και μιλούν για σοβαρότατες ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, που εξυπηρετεί τους περισσότερους κατοίκους της Περιφέρειας. «Το Νοσοκομείο Ρόδου αυτή τη στιγμή έχει τεράστιες ελλείψεις» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας και διευκρινίζει: «Η τελευταία λύση για τους νησιώτες είναι να πάμε στην Τουρκία για ιατρικούς σκοπούς. Ωστόσο, αν οι Τούρκοι είχαν σοβαρή πολιτική, μπορεί να το κάναμε. Αν κινδυνεύει το παιδί σου και η Τουρκία είναι 20 λεπτά μακριά, ενώ η Ρόδος είναι μία-μιάμιση ώρα μακριά, είναι λογικό να πας απέναντι».

«Διαχρονικά, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Υγεία στα νησιά είναι στα τάρταρα» λέει και η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά-Αλιφέρη. «Βγαίνουν οι απέναντι δυναμικά και χτυπάνε αυτόν τον χώρο, γιατί έχουν καταλάβει την αδυναμία της χώρας μας να καλύψει υγειονομικά τους ακρίτες» προσθέτει και καταλήγει: «Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας, θα έπρεπε αυτές οι διαφημιστικές καμπάνιες να λειτουργήσουν ως καμπανάκι. Αν συνεχίσουν να υπάρχουν τα κενά, μπορεί τουρκικά νοσοκομεία να προσπαθήσουν να προσελκύσουν έλληνες ασθενείς ακόμα και για επεμβάσεις ρουτίνας».

Πάντως, μέχρι στιγμής το «επιθετικό» μάρκετινγκ του Acibadem δεν φέρεται να έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία παρά την ιδιαίτερη επαγγελματική προσπάθεια. «Υπάρχει κόσμος που έχει πάει, αλλά δεν έχει γίνει έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς ο αριθμός» σημειώνει η Κατερίνα Γαβαλά. Πάντως, η ίδια θεωρεί ότι δεν είναι το κόστος του ιδιωτικού νοσοκομείου που αποθαρρύνει τους ασθενείς. «Μπορεί να μιλάμε για ιδιωτικό νοσοκομείο, όμως και το να κάνει κανείς τη θεραπεία του στην Αθήνα συνεπάγεται επίσης μεγάλα έξοδα. Κάθε ταξίδι δεν γίνεται μόνο από τον ασθενή, αλλά και τα άτομα που τον στηρίζουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οταν το ταξίδι είναι 20 λεπτά, είναι πολύ πιο απλό και έχει λιγότερα έξοδα. Ετσι, ακόμα κι αν πληρώνει χρήματα στο νοσοκομείο της Τουρκίας, το συνολικό κόστος μπορεί να είναι μέσες-άκρες το ίδιο. Από την άλλη, μπορεί τα ελληνικά νοσοκομεία να είναι δωρεάν, όμως ο ασθενής πρέπει να πληρώσει για όλα τα υπόλοιπα (μετάβαση, διαμονή, διατροφή κ.λπ.)» τονίζει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω και προσθέτει με νόημα πως «τα σύνορα πρέπει να τα υποστηρίζεις εμπράκτως».

Τα στοιχεία

  • Ιδιαίτερα ανεπτυγμένος ο κλάδος του ιατρικού τουρισμού στην Τουρκία.
  • Μεταμοσχεύσεις μαλλιών, πλαστικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις τα πιο δημοφιλή.
  • 22 Βρετανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2019 στο πλαίσιο επισκέψεων για ιατρικούς λόγους στην Τουρκία.
  • 23 εκατομμύρια ιατρικοί τουρίστες παγκοσμίως το 2019 (10% από ΗΠΑ).
  • 11,7 δισ. δολάρια η συνολική αγορά του ιατρικού τουρισμού το 2022 – εκτιμήσεις για 35,9 δισ. δολάρια το 2032.

Ο αναπτυσσόμενος ιατρικός τουρισμός και τα σκοτεινά σημεία

Η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά στον ιατρικό τουρισμό, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από πολλές ακόμη χώρες.
Προσφέροντας πακέτα σε χαμηλό κόστος για τα δεδομένα των δυτικών κρατών, η Τουρκία θεωρείται πρωτοπόρος σε μια σειρά από θεραπείες, όπως είναι οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών και οι αισθητικές οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Υπολογίζεται πως τη γειτονική χώρα επισκέπτονται περίπου 650.000 άτομα κάθε χρόνο για ιατρικούς σκοπούς, με τα έσοδα από τις δραστηριότητες αυτές να υπολογίζονται σε 3,5 δισ. δολάρια το 2022. Οι οδοντιατρικές επεμβάσεις είναι οι πλέον δημοφιλείς.

22 Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που τα πράγματα έχουν πάρει άσχημη τροπή για ασθενείς που έχουν επισκεφτεί τη γείτονα για ιατρικούς λόγους. Τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας για τους κινδύνους του ιατρικού τουρισμού στην Τουρκία. Μάλιστα, στην οδηγία υπήρχε αναφορά για 22 Βρετανούς που έχουν πεθάνει, από τον Ιανουάριο του 2019, στο πλαίσιο επισκέψεων για ιατρικούς σκοπούς.

«Η Τουρκία δεν είναι Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν υπάρχει κάλυψη με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης και από ιατρικής άποψης δεν γνωρίζουμε καλά τι πρακτικές ακολουθούν» σημειώνει ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Μάλιστα, υπενθυμίζει επίσης πως «τον Οκτώβριο του 2022 η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου φυλακίστηκε με κατηγορίες για προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας, επειδή δεν την ήθελε ο Ερντογάν».

Σε ό,τι αφορά τους καρκινοπαθείς, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω Κατερίνα Γαβαλά τονίζει πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού «δεν έχουμε ιδέα τι φάρμακα θα χρησιμοποιηθούν για χημειοθεραπείες στην Τουρκία, καθώς είναι εκτός του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου. Μπορεί να είναι εξαιρετικά, αλλά εμείς δεν το γνωρίζουμε». Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ρόδου Κώστα Ταρασλιά, αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Δωδεκανήσιοι δεν θα εμπιστεύονταν την Τουρκία για σοβαρά θέματα υγείας, καθώς είναι ενημερωμένοι και για το «σκοτεινό» παρελθόν του ιατρικού τουρισμού της.

«Πάντως, το φαινόμενο αυτό, δηλαδή η προσπάθεια προσέλκυσης ασθενών από άλλες χώρες, είναι παγκόσμιο. Είναι, δε, κάτι που και εμείς στην Ελλάδα αναπτύσσουμε» υπογραμμίζει ο Θανάσης Εξαδάκτυλος. Η αγορά του ιατρικού τουρισμού θεωρείται ολοένα αναπτυσσόμενη: το 2019 οι τουρίστες για ιατρικούς σκοπούς υπολογίζονταν στα 23 εκατομμύρια παγκοσμίως, με το 10% εξ αυτών να προέρχονται από τις ΗΠΑ, κάτι που εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη υγειονομικής κάλυψης και το μεγάλο κόστος των επεμβάσεων. Το 2022 η παγκόσμια αγορά του ιατρικού τουρισμού υπολογίζεται πως ανερχόταν στα 11,7 δισ. δολάρια, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το 2032 θα φτάσει τα 35,9 δισ. δολάρια.

Πηγή: tovima.gr – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Άγγελος Σκορδάς
ΓΡΑΦΟΥΝ: Ανδρέας Αγγελόπουλος, Βελίκα Καραβάλτσιου, Μαρία Κρουστάλη, Πέτρος Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Σωτήρης, Γιώργος Φωκιανός

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ