back to top
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΜΟΥ ΣΤΑ “ΠΕΡΙ ΝΕΡΟΥ”

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΜΟΥ ΣΤΑ “ΠΕΡΙ ΝΕΡΟΥ”

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι εδώ και πολλές δεκαετίες στη Πάτμο αλλά και σε αρκετά άλλα νησιά καθώς και σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας , πως υπάρχουν μεγάλα και οξυμένα προβλήματα σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκων σε νερό των κατοίκων , των επισκεπτών, των τουριστών και των λίγων (όσων απέμειναν) που ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Ο όψιμος «καυγάς» με την ανταλλαγή και δημοσιοποίηση επιστολών-δελτίων τύπου του δημάρχου και του μέχρι πριν δύο χρόνια συνεργάτη- συνοδοιπόρου του και νυν «αντιπάλου» του δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην επίλυση του προβλήματος , καθώς και να συμβάλει στη διαμόρφωση της άποψης των πολιτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θολώνει τα νερά ακόμα περισσότερο και αποπροσανατολίζει.

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού στη Πάτμο, όπως αναφέρουμε και ανωτέρω, είναι διαχρονικό. Όπως διαχρονικά είναι και τα προβλήματα, που εντοπίζονται και λιμνάζουν, εκτός από την ύδρευση, στην αποχέτευση, στο οδικό δίκτυο, στα αντιπλημμυρικά έργα, στα σχολεία, στα γήπεδα, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στην αντισεισμική προστασία, στις συγκοινωνίες, στην υγεία κλπ.. Υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία της εποχής που ζούμε (2023) σε σχέση με την επάρκεια και τις παρεχόμενες υπηρεσίες των προαναφερόμενων δομών και εγκαταστάσεων. Χρόνια τώρα στις περισσότερες περιοχές του νησιού παρέχεται νερό με συχνότητα 5-6 ημερών και σε διάρκεια παροχής λίγων ωρών. Κάποιες δε φορές το παρεχόμενο νερό είναι σε κακή ποιότητα και προφανώς επικίνδυνο για την υγεία (βλέπε κόκκινο-καφέ νερό της Χώρας). Οι ως άνω αναφορές, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς, ιδίως δε τα τελευταία χρόνια, στον τοπικό ιστότοπο , patmostimes.gr, με αναλυτικά και τεκμηριωμένα άρθρα, τα οποία αναφέρονται στις ανάγκες του νησιού για νερό αλλά και το σημαντικότερο στον έλεγχο και τη διερεύνηση της καταλληλότητας και της πλήρωσης των όρων υγιεινής του παρεχόμενων ποσοτήτων αυτού διαχρονικά. Επιπρόσθετα και σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Δ. Πάτμου έχει τεθεί κατά καιρούς αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Οι ευθύνες των εκάστοτε δημοτικών αρχών αλλά και ιδιαίτερα των κυβερνήσεων, που για πολλά χρόνια κυβέρνησαν και συνεχίζουν να κυβερνούν τη χώρα μας είναι πολύ μεγάλες και επικεντρώνονται στο ότι ουδέποτε διαχειρίστηκαν σοβαρά και μεθοδικά τους υδατικούς πόρους, όπως και δεν προχώρησαν με ένα κεντρικό σχεδιασμό στα αναγκαία έργα υποδομής με σκοπό την κάλυψη των σύγχρονών αναγκών του νησιού με επαρκή ποσότητα ποιοτικού νερού, σε αντιστοίχηση και με τη τουριστική ανάπτυξη αυτού.

Προφανώς και η νυν κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, παρά τα λεγόμενα τους,

δεν έβλεπαν και δεν θεωρούν το νερό ως κοινωνικό αγαθό. Στα πλαίσια της δικής τους προσέγγισης αλλά και του κοινωνικοοικονομικού συστήματος , που πρεσβεύουν και υπηρετούν, αναγάγουν το νερό σε εμπόρευμα (βλέπε συνεχείς προσπάθειες για όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του νερού σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ σε πολλές ΔΕΥΑ).

Μόνιμοι συμπαραστάτες και αρωγοί των κυβερνήσεων, μερικές δε φορές και «βασιλικότερες του βασιλέως», οι εκάστοτε δημοτικές αρχές σε πολλούς δήμους της χώρας καθώς και στο Δ. Πάτμου, πιστές στο δόγμα του «σφάξε με πασά μου να αγιάσω» αλλά και στις δήθεν απολιτικές, ακομμάτιστες, «υπερκομματικές», άχρωμες και άοσμες πολιτικές πρακτικές τους στο χώρο της τοπικής διοίκησης συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν στην υλοποίηση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχεδιασμών της παρούσας κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που διαχειρίζονται το νερό ως εμπόρευμα.

Στην αναφορά του δημάρχου περί του «ιστορικού έργου» της εφαρμογής τηλεμετρίας, προϋπολογισμού 4.600.000 ευρώ, (παρατήρηση: σε μεγαλύτερες περιοχές έχουν δαπανηθεί πολύ λιγότερα ποσά για την υλοποίηση αντίστοιχων έργων) σε σχέση με τη διαχείριση του νερού, την ελαχιστοποίηση των απωλειών, τον εντοπισμό των βλαβών κλπ, έχουμε να «απαντήσουμε» με τη φράση που εγράφη στον τοπικό τύπο (patmostimes.gr-19.10.2022) «Δεν έχουμε ψωμί να φάμε , ζητάμε ραπανάκια για την όρεξη» . Προφανώς και δεν μηδενίζουμε, όπως και δεν απαξιώνουμε το έργο και τη συμβολή της τηλεμετρίας στην ύδρευση. Όμως το ζητούμενο τώρα είναι η επαρκής και καλύπτουσα τις σύγχρονες ανάγκες του νησιού παροχή νερού. Στη παρούσα χρονική περίοδο είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει και να επικεντρωθεί η όλη προσπάθεια και ο προγραμματισμός καθώς και η άμεση υλοποίηση των έργων στη κατεύθυνση, που αυτά θα συμβάλλουν και θα πραγματώσουν άμεσα το προαναφερόμενο στόχο.

Το επιτακτικά και «πιεστικά» ζητούμενο είναι η «παραγωγή» και η «τροφοδότηση» του δικτύου ύδρευσης με επαρκείς ποσότητες νερού, διαφορετικά η «τηλεμετρία» θα τύχει εφαρμογής για τη παρακολούθηση και τη καταγραφή, στο προαναφερόμενο δίκτυο, του «αέρος» και μόνον αυτού.

Σε ότι αφορά τις ανησυχίες, των δύο «επίδοξων μνηστήρων» της δημοτικής αρχής Πάτμου για τη περίοδο 2024-2028 , εκφραζόμενες με τη θέση και άποψη «μη τυχόν και χτυπηθεί το τουριστικό προϊόν» του νησιού από τις διάφορές δημοσιοποιήσεις-ανακοινώσεις, έχουμε να αναφέρουμε ότι αυτά τα θέματα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να «κρύβονται κάτω από το χαλί». Πάνω από όλα η υγεία και η ζωή όλων των ανθρώπων. Κάποιοι μετράνε τις ανθρώπινες ζωές και κάποιοι τα κέρδη και τις ζημιές. Η ποιότητα του νερού πρέπει να ελέγχεται πάντα, ανά τακτά διαστήματα και μεθοδικά, από κάθε πηγή, από κάθε πηγάδι, από κάθε γεώτρηση, από τις αφαλατώσεις, από παντού. Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούμε για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων, των επισκεπτών, των τουριστών, του κάθε συνανθρώπου μας. Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα και είναι ανεπίτρεπτο να το διαχειρίζεται οποιοσδήποτε κάτω από το πρίσμα του «κόστους οφέλους».

Εμείς επιμένουμε , φωνάζουμε και διεκδικούμε σε όλους τους τόνους:

-Το νερό να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

-Τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα νερού, ο οποίος να διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων της χώρας, προφανώς και της Πάτμου και σε συνεργασία και με την Τοπική Διοίκηση να προχωρά και να υλοποιεί το σύνολο των αναγκαίων έργων υποδομής.

-Το νερό να είναι διασφαλισμένα φθηνό, ελεγμένο και ποιοτικό για όλο το λαό.

-Το δυνάμωμα της πάλης για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μη υπάρξει καμιά διακοπή νερού σε λαϊκά νοικοκυριά. Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δ. Πάτμου, ποτέ δεν ψήφισε καμιά αύξηση των τιμών του νερού, αντίθετα ζήτησε κατ’ επανάληψη χωρίς ανταπόκριση, μειώσεις των τιμών αυτού, καθώς και ατέλειες όπως και αντίστοιχες εκπτώσεις για κοινωνικές ομάδες, οικογένειες καθώς και για άτομα , που λόγω της δύσκολής κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης χρήζουν της ανάλογης αντιμετώπισης.

Πάτμος 16 Ιουλίου 2023

Βέργος Παναγιώτης
Εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος
Με τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δ. Πάτμου

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ