back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μίκα Ιατρίδη: «Όταν αγαπάς τον τόπο σου, σημασία έχει η προσφορά και όχι οι θέσεις»

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΜίκα Ιατρίδη: «Όταν αγαπάς τον τόπο σου, σημασία έχει η προσφορά και όχι οι θέσεις»

Ούτε… λεπτό δεν σταματά από τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες και τα καθήκοντά της η βουλευτής Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη. 

Λίγες μόλις ημέρες μετά την περιπέτεια υγείας που είχε στο Κοινοβούλιο, λίγο πριν βγει να μιλήσει, και τη μεταφορά της για προληπτικούς κυρίως λόγους σε νοσοκομείο των Αθηνών, η Μίκα Ιατρίδη, παραχώρησε συνέντευξη στη «Ροδιακή» απαντώντας σε ερωτήσεις που έχουν σχέση με την καθημερινή πολιτική κατάσταση στην περιοχή μας. Στη συνέντευξή της επισημαίνει συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

Παρακολουθώντας κανείς την αυξανόμενη ένταση, στον λόγο και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων μας εντός κι εκτός του Κοινοβουλίου, ειδικά το τελευταίο διάστημα, θα μπορούσε ίσως να υποψιαστεί ότι μπήκαμε για τα καλά σε μια προεκλογική περίοδο. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα;

Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να δούμε πρώτα ποιος είναι αυτός που ανεβάζει την ένταση. Συνήθως, αυτός που φωνάζει και ανεβάζει τους τόνους είναι αυτός που δεν έχει πολιτικά επιχειρήματα, αυτός που δεν έχει επαφή με την κοινωνία, αυτός που θεωρεί το «όχι σε όλα» ως τη μοναδική απάντηση, ακόμα και όταν μιλάμε για τα εθνικά θέματα και την άμυνα της χώρας μας, και, κυρίως, αυτός που δεν έχει ρεαλιστική εναλλακτική πολιτική πρόταση. Με άλλα λόγια, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με ψυχραιμία προχωράμε με συνέπεια στην εκπλήρωση των υποσχέσεων που είχαμε δώσει προεκλογικά. Και όλα αυτά, εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και, τώρα, μιας εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας με το κόστος της ενέργειας, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Απέναντι στις φωνές, προτάσσουμε τις λύσεις. Απέναντι στον λαϊκισμό, προτάσσουμε το πρόγραμμα. Και, απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας, προτάσσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η κατάσταση είναι πρωτοφανής στη δυσκολία της και την πολυπλοκότητά της. Η Κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, είναι δίπλα στους πολίτες και για κάθε ζήτημα που προκύπτει προσπαθεί και δρομολογεί τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Τώρα, σε σχέση με την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, έχω την αίσθηση ότι η αύξηση της έντασης, αλλά και το αίτημα για πρόωρες εκλογές είναι καθαρά εσωκομματικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «ΡΟΔΙΑΚΗ», ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κος Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ανοίγονται ισχυρές προοπτικές για τα νησιά μας και ειδικά για το Νότιο Αιγαίο. Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, κα Ιατρίδη;

Σαφέστατα ναι! Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει αύξηση των ποσοστών ενίσχυσης για τις νησιωτικές Περιφέρειες και ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν όλα τα είδη των ενισχύσεων. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί και στα μεγάλα και στα μικρότερα νησιά μας υπάρχουν πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Περαιτέρω, στις δεκατρείς θεματικές ενότητες που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνεται, προφανώς, ο τουρισμός, αλλά είναι εξίσου σημαντική η ύπαρξη ξεχωριστής κατηγορίας που αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στις οποίες έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως, για παράδειγμα τον τουρισμό υγείας και ευεξίας στη Νίσυρο, στην Κάλυμνο, στην Κω και στη Ρόδο, το θρησκευτικό τουρισμό στην Πάτμο και τον αναρριχητικό τουρισμό στην Κάλυμνο.

Θα ήθελα ακόμα να επισημάνω ότι προβλέπονται και σημαντικές ενισχύσεις και σε κατηγορίες, όπως ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η υποστήριξη νέων επιχειρηματιών, η αγροδιατροφή, η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και η αλιεία, τομείς, δηλαδή, βασικής δραστηριοποίησης των νησιωτών, αλλά και τομείς με εξαιρετικά περιθώρια ανάπτυξης.

Έτσι, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία για διεύρυνση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των νησιών μας και, σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό και καινοτόμο πνεύμα των Δωδεκανησίων, πιστεύω ότι ένα πολύ καλύτερο μέλλον είναι μπροστά μας.

Αποτελεί αντίστοιχα «μεγάλο στοίχημα» για τα νησιά μας, ποια θα είναι φέτος η εξέλιξη της τουριστικής μας σεζόν; Μιλάμε, δηλαδή, για τη «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας, η οποία, δυστυχώς, είναι τόσο ευάλωτη από διάφορα γεγονότα και καταστάσεις.

Αρχικά, θα ήθελα να σημειώσω ότι η συστηματική δουλειά που έγινε από την Κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ οδήγησε στο να έχουμε δύο τουριστικές σεζόν εν μέσω πανδημίας, με πολύ καλά αποτελέσματα, αν λάβουμε υπόψη μας τις ειδικές συνθήκες και το γεγονός ότι άλλες χώρες δεν εμφάνισαν την τουριστική κίνηση που είχαν τα Δωδεκάνησα και η χώρα μας γενικότερα.

Το ότι πετύχαμε να λειτουργήσουμε αυτές τις δυο σεζόν με ασφάλεια συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τον Ιανουάριο του 2022 οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων είναι κατά 30% αυξημένες συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2019, χρονιάς ορόσημο για τον τουρισμό μας.

Κατά συνέπεια, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει και η πανδημία ολοκληρώσει τον κύκλο της, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Ο τουρισμός είναι εθνικός στόχος και πιστεύω ότι όλοι μαζί, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, τουριστικοί φορείς και επιχειρηματίες του τουρισμού θα είμαστε έτοιμοι για τη νέα σεζόν και θα γράψουμε μια λαμπρή σελίδα στην τουριστική μας ιστορία.

Επειδή τους τελευταίους μήνες ακούγεται και συζητείται ή ψιθυρίζεται ότι η Μίκα Ιατρίδη θα είναι ενδεχομένως υποψήφια στον πρώτο ή δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, μήπως είναι η ώρα να μιλήσει η ίδια η Μίκα Ιατρίδη;

Το γεγονός ότι οι συμπολίτες μου πιστεύουν ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου από οποιαδήποτε θέση, κοινοβουλευτική ή αυτοδιοικητική, είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμένα! Όταν αγαπάς τον τόπο σου, σημασία έχει η θέληση για προσφορά, όχι η ίδια η θέση. Είμαι Βουλευτής Δωδεκανήσου και θα συνεχίσω να είμαι όσο, βέβαια, οι συμπατριώτες μου εξακολουθούν και με στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους.

rodiaki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ