back to top
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Γενναία νομοθετική πρωτοβουλία για τους δασικούς χάρτες τώρα»

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Γενναία νομοθετική πρωτοβουλία για τους δασικούς χάρτες τώρα»

Από την Κάρπαθο, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στο Επαρχείο Καρπάθου – Κάσου για τους δασικούς χάρτες με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά και τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, ο Μάνος Κόνσολας κατέστησε σαφές ότι υπάρχει η ανάγκη μιας γενναίας και ολοκληρωμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου, κ. Πόπη Νικολαΐδου,  ο Δήμαρχος Καρπάθου, κ. Γιάννης Νισύριος, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Παππάς, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και πρώην Δήμαρχος Καρπάθου, κ. Μιχάλης Ιωαννίδης και εκπρόσωπος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου στην Κάρπαθο, κ. Νίκος  Μπερτζουάνης.

Ο Μάνος Κόνσολας, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Από την πρώτη στιγμή μίλησα και επεσήμανα τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες. Με στοιχεία και επιχειρήματα. Άμεσα θα πρέπει να υπάρξει θεσμική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης, διαφορετικά οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και βάζουμε σε περιπέτειες τους πολίτες.

Τα νησιά μας, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, έγιναν ξαφνικά δάση».

Ο κ. Κόνσολας επανέλαβε για μία ακόμα φορά τις επισημάνσεις και τις προτάσεις του για τους δασικούς χάρτες που επικεντρώνονται:

1ον: Στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με παραλιακές εκτάσεις στα νησιά χαρακτηρίζονται δασικές, ενώ είναι χορτολιβαδικές. Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται κάθε προοπτική τουριστικής αξιοποίησης τους από το δημόσιο.

2ον: Στο γεγονός ότι δεν εντάχθηκαν και τα Δωδεκάνησα στο καθεστώς περιοχών, όπως  τα νησιά των Κυκλάδων, η Κρήτη και η  Μάνη, στις οποίες για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις δεν ισχύει το τεκμήριο της ιδιοκτησίας του Δημοσίου, αλλά έχουν ίσα δικαιώματα Δημόσιο και ιδιώτες, αρκεί να αποδείξουν ότι το κατέχουν είτε το νέμονται επί σειρά ετών με τίτλους.

3ον: Στο σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με εκτάσεις που μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 60 καλλιεργούνταν, και στις οποίες υπάρχουν τεκμήρια για αυτό, χαρακτηρίζονται ως δασικές, ενώ υπάρχουν λανθασμένες καταγραφές στα όρια των οικισμών. Οι εγκαταλελειμμένοι αγροί, με λίγα φρύγανα, δεν μπορούν να θεωρούνται δασικές εκτάσεις και να κινδυνεύουν με δήμευση ιδιωτικές περιουσίες.

4ον: Στον παραλογισμό που αποτυπώνεται στο ποσοστό των εκτάσεων που χαρακτηρίστηκαν δασικές. Στη Σύμη το 88% του νησιού χαρακτηρίστηκε δασική περιοχή, στο Αγαθονήσι το 83%, στην Κάσο το 76%, στην Πάτμο το 74%, στην Κάρπαθο το 73%, στη Ρόδο το 60% ενώ υψηλά ποσοστά υπάρχουν και στα αλλά νησιά.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε, επίσης, ότι για τους δασικούς χάρτες της Καρπάθου και Κάσου ελήφθησαν υπόψη αεροφωτογραφίες των ετών 1960, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλα στοιχεία.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ