back to top
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ιωάννης Παππάς: «Η αποκατάσταση της αδικίας με τον ΦΠΑ είναι νίκη για τα Δωδεκάνησα»

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΙωάννης Παππάς: «Η αποκατάσταση της αδικίας με τον ΦΠΑ είναι νίκη για τα Δωδεκάνησα»

Για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Αρκετοί δεν θυμούνται ακριβώς τι είχε γίνει τότε και επίσης αρκετοί ξεχνούν σκόπιμα τι έγινε. Υπάρχουν όμως Έλληνες πολίτες που ακόμα και σήμερα ζουν με τα αποτελέσματα εκείνης της θλιβερής περιόδου. Είναι οι κάτοικοι των Δωδεκανήσων οι οποίοι είδαν να θυσιάζονται οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για χάρη μίας διαπραγμάτευσης που μόνο περήφανη δεν ήταν.

Από την πρώτη μέρα που έκατσα στα βουλευτικά έδρανα μετά τις εκλογές του 2019 έθεσα ως προσωπικό στόχο την επαναφορά των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα Δωδεκάνησα. Όχι για πελατειακούς λόγους, ούτε σε μία «λαϊκίστικη» λογική, όπως κάποιοι λίγοι κακοπροαίρετοι έσπευσαν να πουν. Αποτέλεσε το πρωταρχικό μέλημα ως μία αυτονόητη υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους των Δωδεκανήσων που με τίμησαν με την ψήφο τους και απέναντι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Ρόδο, τον τόπο που μεγάλωσα.

Από την ομιλία μου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η πανδημία του κορονοϊού δεν ήταν ούτε σενάριο φαντασίας, ζήτησα να ανοίξει η συζήτηση για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών και την αποκατάσταση ενός μεγάλου λάθους. Το ξέσπασμα της πανδημίας με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, κατέστησε το αίτημα επιστροφής των μειωμένων φορολογικών συντελεστών παραπάνω από αναγκαίο. Το πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των τοπικών φορέων των Δωδεκανήσων έγινε ακόμα πιο επιτακτικό όσο οι συνέπειες της πανδημίας άγγιζαν την οικονομία και την κοινωνία.

Τον περασμένο Ιανουάριο, επισκεπτόμενος τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού ανέλυσα εκτενώς τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών, υπέβαλα σχετικό τεκμηριωμένο υπομνηστικό σημείωμα για το πώς μπορεί να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη αδικία.

Κάτι λιγότερο από έναν χρόνο μετά αισθάνομαι δικαιωμένος για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και είμαι πολύ περήφανος που βοήθησα όσο μπορούσα στην επίτευξη μίας ιστορικής συμφωνίας για τα Δωδεκάνησα και στην αποκατάσταση μίας μεγάλης αδικίας.

Η πρόταση οδηγίας όπως υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη , κατοχυρώνει τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε μόνιμη βάση. Η ιστορική συμφωνία αποτελεί ουσιαστική επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που αφορούν σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, η περαιτέρω τόνωση του τουριστικού τομέα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των ακριτικών νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών.

Είναι μία νίκη για τα Δωδεκάνησα και τους κατοίκους τους. Μία νίκη που μπορεί να γίνει τεράστια μόλις ψηφιστεί η μείωση και εφαρμοστεί.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ