back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιάννης Παππάς: Δικαιώνονται οι αγώνες των μικρών κοινοτήτων.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΓιάννης Παππάς: Δικαιώνονται οι αγώνες των μικρών κοινοτήτων.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, πριν τη διάλυση της για τη διενέργεια εκλογών, συζητήθηκε και ψηφίστηκε το “ερανιστικό” νομοσχέδιο με θέμα:”Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού- Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα. Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις”.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 2, εισάγει μια ρύθμιση η οποία δικαιώνει τις ανησυχίες και τον αγώνα των μικρών Κοινοτήτων , για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου συμβουλίου δημοτικής κοινότητας έως και 300 κατοίκους.
Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε από τον α’ γύρο την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας το αρμόδιο Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.

Από την άλλη, Πρόεδρος συμβουλίου δημοτικής κοινότητας από 301 έως 2.000 κατοίκων, θα ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του και σε περίπτωση ισοψηφίας αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, όμως μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, Πρόεδρος ορίζεται, αυτός που έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς. Η ενδεχόμενη μη αποδοχή του αξιώματος δεν οδηγεί σε απώλεια ιδιότητας μέλους του συμβουλίου της κοινότητας.

Η εν λόγω ενέργεια αποκαθιστά τις αδικίες και επαναφέρει την τάξη στους δήμους και γι’ αυτό τον λόγο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και στα στελέχη του Υπουργείου.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ