back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου: Αίτημα επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΈπαρχος Π.Ε. Καλύμνου: Αίτημα επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Πριν από εννέα περίπου χρόνια και με την συνδρομή των διωκτικών αρχών  της χώρας μας , απετράπη  μια ακόμη παράνομη αγοραπωλησία  αρχαιοτήτων. Ο αρχαιολογικός θησαυρός που σώθηκε κατασχέθηκε και περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο. Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν τότε,   υπήρχε μαρμάρινη ανδρική κεφαλή της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου και κορμός μαρμάρινης ανδρικής μορφής με γενειοφόρο κεφαλή  της Υστεροελληνικής εποχής. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους  τα συγκεκριμένα αντικείμενα  προέρχονται από το νησί της Καλύμνου .

Τα ευρήματα αυτά , όπως  αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα   του τοπικού μας τύπου, φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, ενώ αναμένεται η επιστροφή τους  στο νησί μας, όπου  και βρέθηκαν  στην περιοχή του Ιερού  του Δαλίου (Δηλίου)Απόλλωνα. Το ιερό  αυτό  αποτελούσε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Καλύμνου. Ευρήματα  από την θέση αυτή, ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφική έρευνα, που έγινε το 2001 και σήμερα εκτίθενται και κοσμούν το αρχαιολογικό μας μουσείο. Τα κατασχεμένα δύο αντικείμενα, προερχόμενα από την ίδια περιοχή, συμπληρώνουν τις πληροφορίες για  το πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν του νησιού  και ως μέλη ενός οικιστικού συνόλου συμπληρώνουν τη σύνθεση της εικόνας που μπορούμε να λάβουμε για τον σημαντικό αυτό  χώρο  σήμερα.

Εκτός από τα παραπάνω αρχαιολογικά ευρήματα, φυλάσσονται  στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών , τα χάλκινα αγάλματα θωρακοφόρων ανδρών  που βρέθηκαν στην περιοχή μας. Τα έργα αυτά , αφού συντηρήθηκαν, αναμένεται να επιστραφούν στο νησί μας , όπου και ανήκουν και αποτελούν μέρος αντίστοιχης συλλογής χάλκινων αγαλμάτων που εκτίθενται στο Μουσείο μας,  προερχόμενα  κυρίως από αρχαία ναυάγια πλοίων τα οποία ανασύρθηκαν γύρω από το νησί  από  ντόπιους αλιείς.

Κυρία Υπουργέ,

Θεωρούμε ότι τα παραπάνω αντικείμενα συνδέονται άμεσα με το νησί μας και αποτελούν μάρτυρες της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Ως τέτοια τεκμηριώνουν  και συνθέτουν  την ιστορική εικόνα του, συμβάλλουν ανεπιφύλακτα  στην ιστορική επίγνωση και την αυτογνωσία μας και ενισχύουν τις ρίζες του παρόντος και του μέλλοντος μας . Επίσης η  φυσική τους παρουσία  στο χώρο  με τον οποίο συνδέονται ιστορικά και πολιτιστικά,  θα συνεισφέρει στην καλύτερη και πληρέστερη αξιοποίηση της πληροφορίας που αυτά φέρουν  ως μνημεία όχι μόνο τοπικής  αλλά και εθνικής και παγκόσμιας κληρονομιάς. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από εσάς, να ενεργήσετε ώστε  να επιστραφούν  στον τόπο μας το συντομότερο δυνατόν. Μετά την επιστροφή τους θα εκτεθούν στο αρχαιολογικό μας μουσείο  το οποίο κατασκευάστηκε σχετικά πρόσφατα από το  Υπουργείο Πολιτισμού. Η οργάνωση της έκθεσης του πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2009. Διαθέτει 386 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου και τις αναγκαίες προδιαγραφές, ώστε τα ανωτέρω αντικείμενα να εκτεθούν με ασφάλεια  και να συμπληρώσουν τις αντίστοιχες συλλογές που βρίσκονται στις αίθουσες του.

Ευελπιστούμε ότι με την βοήθεια σας , σύντομα θα είμαστε σε θέση να υποδεχτούμε  αυτόν τον σημαντικό για το νησί μας θησαυρό και θα χαρούμε να τον παρουσιάσουμε από κοινού στους πολίτες της Καλύμνου.

Με εκτίμηση 

Ο Έπαρχος        

Μουσελλής Γεωργίου Εμμανουήλ

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ