Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε μεταξύ άλλων, για τις διαδικασίες, τις εξελίξεις και το μέλλον της κεντροαριστεράς, καλεσμένος στην πρώτη για φέτος εκπομπή “Πάμε Αλλιώς”της ΕΡΤ, με τον Τάκη Σαράντη και την Αναστασία Γιάμαλη (21/10/2017).
Τάσσεστε υπέρ ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους με σοβαρές δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Πόσο εύκολο είναι αυτό σε μια σοσιαλδημοκρατία η οποία «κλείνει το μάτι» προς τα δεξιά;
Είναι πολύ δύσκολο. Για αυτό ακριβώς η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να κινείται προοδευτικά και έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «προοδευτικό χώρο» την κεντροαριστερά. Αλλά πρέπει και στην πράξη η κεντροαριστερά να αποδεικνύεται προοδευτική.
Στα καθ΄ημάς, η σοσιαλδημοκρατία κοιτάει προς τα δεξιά;
Όχι, δε νομίζω. Ακούγεται πολύ αυτό το πράγμα αλλά δεν έχει βάση. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σήμερα επισήμως τη σοσιαλδημοκρατία την εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ. Αλλά όλος ο χώρος ο δημοκρατικός ανήκει στον κοινό ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Το ΠΑΣΟΚ έχει πολυδιασπαστεί προς διάφορα κόμματα. Ένα μέρος, μάλιστα , των οπαδών αλλά και των στελεχών του, βρίσκεται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ και σε κυβερνητικές θέσεις.
Αυτός ο νέος φορέας που πάει να φτιαχτεί, πάει να γίνει ένα υποκατάστατο του ΠΑΣΟΚ;
Όχι, βέβαια. Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει το κοινωνικό κράτος που υπάρχει σήμερα. Πριν το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε στην Ελλάδα κοινωνικό κράτος. Ο νέος φορέας θα προσπαθήσει να δώσει κάτι το σύγχρονο, κάτι που πραγματικά λείπει σήμερα από την πολιτική. Αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που έκανε η κυρία Γεννηματά, πρόεδρος του ισχυρότερου από τα κόμματα του πολιτικού χώρου, η οποία κάλεσε όλους τους άλλους για να εκλέξουν αρχηγό. Ο οποίος όμως πρέπει να είναι πραγματικά αρχηγός. Γιατί αν δεν είναι και γίνει συντονιστής των επιμέρους αρχηγών τότε η όλη προσπάθεια δεν θα έχει την επιτυχία που αναμένεται, για να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη «αποτυχία».
Επειδή υπάρχει και στη βάση το μεγάλο ερώτημα, όταν προκύψει ο νέος φορέας θα διαλυθούν τα κόμματα;
Είτε διαλυθούν τα κόμματα είτε παραμείνουν δεν πρέπει ο αρχηγός να επηρεάζεται από την ύπαρξη των κομμάτων. Δηλαδή αν ο αρχηγός είναι συντονιστής των άλλων αρχηγών και βάζει ο καθένας τον δικό του, τότε δεν θα είναι αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης αλλά συντονιστής.
Κύριε Κρεμαστινέ, διάβασα μια πρόσφατη δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία μια πολύ μικρή μειοψηφία του πληθυσμού ασχολείται ή την αφορά η συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην κεντροαριστερά. Μάλιστα πολύ λίγοι απαντούσαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν. Πώς θα γίνει ξανά επίκαιρη η πολιτική και ιδίως η πολιτική όπως εκφράζεται από έναν προοδευτικό χώρο όπως αυτός της κεντροαριστεράς;
Εγώ πιστεύω ότι μετά την εκλογή του ο αρχηγός πρέπει να προσδιορίσει ακριβώς την ιδεολογική του θέση. Είναι βέβαια πρωτότυπο για την Ελλάδα αλλά η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αποτέλεσμα.
Αρκετοί από τους υποψήφιους δεν είναι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επικαλούμαι την πολιτική σας εμπειρία για να μου πείτε: θα μπορούσε κάποιος εκτός Κοινοβουλίου να είναι επικεφαλής αυτού του νέου φορέα;
Κοιτάξτε, αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση γιατί δεν έχει συμβεί ποτέ. Είναι κάτι καινούριο. Είναι πολύ δύσκολο να εκλεγεί αρχηγός που να μην είναι μέλος του κοινοβουλίου μας.
Έχετε κάνει την επιλογή σας κύριε Υπουργέ;
Προσωπικά; Έχω δημοσιεύσει ένα άρθρο στο ΒΗΜΑ στο οποίο γράφω ότι εφόσον δεν υπάρχει διακήρυξη τύπου «3ης Σεπτέμβρη» θα πρέπει οι υποψήφιοι να αναλύσουν στον κόσμο αυτό που ο καθένας πιστεύει ακριβώς, ο κόσμος να μην ψηφίσει πρόσωπα αλλά να ψηφίσει τάσεις και, βεβαίως, ο αρχηγός που θα εκλεγεί να κάνει αυτό που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το ’74. Για να μιλάμε καθαρά. Βέβαια θα πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι η πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά η οποία έκανε το ουσιαστικό βήμα να καλέσει τους πάντες σε μια δύσκολη στιγμή για το χώρο αυτό και να καλέσει και τον κόσμο να επιλέξει, ήταν η θετικότερη πρωτοβουλία. Χωρίς αυτό σήμερα δεν θα υπήρχαν ούτε εκλογές ούτε συζήτηση.
Πριν από ένα χρόνο είχατε πει ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από τη διαδικασία αυτή, ο υπό διαμόρφωση φορέας θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Και σε αυτό έχω απαντήσει διαχρονικά αλλά δεν το έχετε επισημάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά, το μεγαλύτερο τμήμα του για να μην αδικώ κανέναν, είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει την πολιτική του ταυτότητα. Είναι μπερδεμένοι. Διότι δεν μπορεί να συνεργάζεται με χώρους ή με κόμματα που ιδεολογικά είναι αντίθετα με αυτό που λέγεται σοσιαλδημοκρατία ή, αν θέλετε, κεντροαριστερά. Κατά συνέπεια, αν δώσει δείγματα γραφής πάνω σε αυτό το θέμα νομίζω ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για οτιδήποτε.
Το ταγκό χρειάζεται δύο όμως…
Πάντα!