back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αρκετοί επιχειρηματίες διεκδικούν πίσω το ΔΗΦΟΔΩ

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΑρκετοί επιχειρηματίες διεκδικούν πίσω το ΔΗΦΟΔΩ

Ξεκίνησε από αρκετούς επιχειρηματίες της περιοχής μας η διαδικασία διεκδίκησης των αναδρομικών του δημοτικού φόρου Δωδεκανήσου μετά την κατάργησή του με βάση την απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματίες κινούνται μεμονωμένα γι’ αυτό και δε μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός τους, όμως εκτιμάται ότι σε αυτή τη φάση ανέρχονται σε… μερικές δεκάδες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επιχειρηματίες διεκδικούν την επιστροφή του φόρου που κατέβαλαν τα τελευταία πέντε χρόνια, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις αντιστοιχεί σε πολύ μεγάλα ποσά. Μάλιστα με δεδομένο ότι στη σημερινή εποχή η οικονομική κρίση έχει φέρει σε αδιέξοδο τον εμπορικό κόσμο, η επιστροφή των χρημάτων αυτών θεωρείται ότι θα αποτελέσει μία οικονομική ανάσα.

Η συνεδρίαση του επιμελητηρίου

Σημειώνεται ότι το θέμα του δημοτικού φόρου εξετάστηκε στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του δ.σ. του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με την κουβέντα να εστιάζεται στη διαφορετική στάση που εφαρμόζουν οι δήμοι της Δωδεκανήσου.

Μάλιστα το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δήμοι Ρόδου και Κω, με τον πρώτο να έχει σταματήσει να εισπράττει το δημοτικό φόρο μόλις εκδόθηκε η απόφαση του ΣΤΕ, και το δεύτερο να συνεχίζει να τον εισπράττει… κανονικά!

Για το θέμα έγινε εκτενής ενημέρωση, και μάλιστα το παράδειγμα του δήμου Κω, συζητήθηκε αναλυτικά αφού οι υπηρεσίες του δήμου εκτιμούν ότι ο φόρος θα πάψει να ισχύει μόνο αν γίνει σχετική ψηφοφορία στη βουλή με την οποία να καταργείται.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε το επιμελητήριο να επικοινωνήσει με το νομικό γραφείο της Αθήνας που ασχολήθηκε με το θέμα, ώστε να αποσαφηνίσει το θέμα και στη συνέχεια να δοθούν οδηγίες στους δήμους προς συμμόρφωση. Σημειώνεται ότι αν δεν το πράξουν τότε θα υπάρχουν νομικές κυρώσεις. Πάντως ανάλογη επαφή θα γίνει και με το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να προχωρήσει και εκείνο σε παρέμβαση.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκε και το θέμα της κατάστασης στην αγορά, η οποία εδώ και ένα μήνα χαρακτηρίζεται από… παγωμάρα. Το πρόβλημα όπως ειπώθηκε είναι σοβαρό, καθώς υπάρχει έλλειψη ρευστού στην αγορά, ως συνέπεια της έλλειψης ρευστού στις τράπεζες.

Πάντως η κατάσταση στην τοπική αγορά αποτυπώνει τη γενική αβεβαιότητα που υπάρχει σε όλη τη χώρα λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Όπως επισημάνθηκε χρειάζεται σοβαρότητα, σωστός προγραμματισμός και όχι λεονταρισμοί όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, με δηλώσεις του στη «Ρ».

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να ενισχυθεί το ίδρυμα υποτροφιών Δωδεκανήσου με το ποσό των 7.000 ευρώ σε πρώτη φάση, ενώ καθορίστηκε και το ύψος της ετήσιας συνδρομής για τα μέλη που θα είναι χαμηλότερη από πέρσι.

rodiaki.gr

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ