Δηλώσεις σε συγκέντρωση Ρεπουμπλικάνων στη Φλόριντα πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας (09.03.2026) ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τους εξοντώσουμε» υποστηρίζοντας ότι «τους έχουμε κατατροπώσει».

«Επί προεδρίας Μπάιντεν μας κορόιδευαν όλοι» τόνισε και χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράν «βραχυπρόθεσμη περιπέτεια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε το «πόσο καλός» είναι ο αμερικανικός στρατός, περιγράφοντάς τον ως «στρατό που δεν έχει όμοιο του». «Ο κόσμος μας σέβεται τώρα περισσότερο από ό,τι μας έχει σεβαστεί ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε «βλακώδη» την επίθεση του Ιράν σε Κατάρ και Σαουδική Αραβία, ενώ υποστήριξε πως «θα μας είχαν επιτεθεί αν δεν χτυπούσαμε πρώτοι».

«Αν δεν είχαμε κάνει την επίθεση κατά του Ιράν πέρυσι το καλοκαίρι, θα είχαν “σβήσει” το Ισραήλ» ανέφερε, λέγοντας πως «καταστρέψαμε το 80% των εκτοξευτών πυραύλων που έχουν».

Επίσης, χαρακτήρισε την επιχείρηση Epic Fury «μία από τις πιο σύνθετες και εντυπωσιακές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ».

«Μαζί με τους ισραηλινούς συμμάχους μας, συντρίβουμε τον εχθρό» πρόσθεσε.

Η ειρωνεία προς τον Μακρόν

Ο Τραμπ ειρωνεύτηκε τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. αναφέροντας:

«Τηλεφώνησα στις χώρες. Τηλεφώνησα στη Γαλλία. Είπα: “Εμανουέλ, πρέπει να κάνεις μια λογική συμφωνία με τους καλούς σου φίλους από την Αμερική. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πληρώνετε ένα μικρό μέρος για τα φάρμακα, ενώ εμείς…” “Όχι, όχι, Ντόναλντ, δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό.” Είπα: “Ναι, μπορείς. Μπορείς”. Εκείνος είπε: “Όχι, όχι, δεν θα το κάνω. Δεν θα το κάνω”.

Επειδή θα έπρεπε να αυξήσει την τιμή του χαπιού από 10 δολάρια σε 20, και ίσως ακόμη και σε 30. Η δική μας θα μειωνόταν από 130 δολάρια σε 20 δολάρια. Σκεφτείτε το – από 130, αυτό είναι που θα πάρετε – από 130 σε 20. Αλλά αυτός πρέπει να διπλασιάσει την τιμή του από 10 δολάρια. Και αυτοί ήταν τα αφεντικά. Εγώ είπα: “Όχι, όχι, θα το κάνεις”.

“Όχι, Ντόναλντ, Ντόναλντ, δεν μπορώ να το κάνω αυτό». Και το άκουσα αυτό και από όλες τις άλλες χώρες. Πολύ κομψοί άνθρωποι. Και έλεγαν: “Όχι, όχι, όχι, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν θα το κάνουμε”. Εγώ είπα: “Ναι, θα το κάνετε, 100%”. “Όχι, όχι, δεν θα το κάνουμε”. Γιατί, ξέρετε, πρέπει να διπλασιάσουν την τιμή τους.

Και είπα: “Λοιπόν, η κατάσταση έχει ως εξής. Αν δεν το κάνετε, θα επιβάλω, στην περίπτωση του Εμμανουήλ”, είπα, “100% δασμό σε όλα τα κρασιά και τις σαμπάνιες που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες”. “Όχι, όχι, Ντόναλντ! Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό!”

Εγώ είπα: “Έχω ήδη το νομοσχέδιο, είναι μπροστά στο γραφείο μου, θα το υπογράψω!” “Εμανουέλ”, είπε, “Ντόναλντ, θα συμφωνήσω με αυτό”. Έτσι συμφώνησε. Όλοι συμφώνησαν.»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ελέγχου των Στενών του Ορμούζ

Το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν άμεσο έλεγχο ή αυξημένη εποπτεία στα Στενά του Ορμούζ άφησε ανοιχτό ο Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του νωρίτερα στο αμερικανικό δίκτυο CBS News, εν μέσω της έντασης με το Ιράν.

Όπως ανέφερε, τα πλοία έχουν πλέον αρχίσει να διέρχονται ξανά από τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια δίοδο, ωστόσο η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας. «Τα πλοία περνούν κανονικά τώρα, αλλά σκέφτομαι να το αναλάβω», φέρεται να δήλωσε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, τονίζοντας ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να επιχειρήσει νέες κινήσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση. Όπως είπε, η χώρα «έχει ήδη χρησιμοποιήσει όσα μέσα διέθετε» και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες.

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία διέλευσης για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας, καθώς μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή περνά από τη συγκεκριμένη θαλάσσια οδό προς τις διεθνείς αγορές.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πόλεμος με το Ιράν βρίσκεται πλέον κοντά στην ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με όσα μετέφερε η δημοσιογράφος του CBS News στον Λευκό Οίκο, Weijia Jiang, ο πρόεδρος υποστήριξε ότι η ιρανική πλευρά έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, αναφέροντας ότι έχει χάσει βασικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «πολύ μπροστά» σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων έως πέντε εβδομάδων που είχε εκτιμηθεί για τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο μήνυμα να του απευθύνει, ενώ υποστήριξε πως έχει ήδη στο μυαλό του ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει την ηγεσία της χώρας στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.