back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το σενάριο των διπλών εκλογών υπό τον φόβο της κατάρρευσης

ΑΠΟΨΕΙΣΤο σενάριο των διπλών εκλογών υπό τον φόβο της κατάρρευσης

Η πορεία είσπραξης των φορολογικών εσόδων και η γενικότερη πορεία της Οικονομίας είναι στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης. Εφόσον εμφανιστεί ο κίνδυνος για την εφαρμογή του Κόφτη, η κυβέρνηση θα καταφύγει σε εκλογές, ελπίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση κι έτσι θα οδηγηθούμε και πάλι στις κάλπες…

Είναι ένα από τα σενάρια εκείνα που συγκεντρώνουν σήμερα τις περισσότερες πιθανότητες. Αν και την ίδια ώρα η βεντάλια με τις επιλογές του Αλέξη είναι ανοικτή. Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση  της Οικονομίας και πολύ περισσότερο από την πορεία είσπραξης των φορολογικών εσόδων.

 Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εισηγούνται την πρόωρη και αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες, έτσι ώστε να μην καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να εισπράξει την λαϊκή δυσαρέσκεια από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Οι εισηγητές του σεναρίου των διπλών εκλογών υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αυξήσει τον βαθμό συσπείρωσής του και να περιορίσει σημαντικά τις απώλειές του, καταφέρνοντας έτσι να πετύχει ένα εκλογικό ποσοστό  μεταξύ 20% και 25%. Οι ίδιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κατορθώσει να ξεπεράσει το 30% κι έτσι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να οδηγηθούμε και σε νέες εκλογές, οι οποίες και θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική.

Με άλλα λόγια, εφόσον ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την εφαρμογή του Κόφτη και δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει σε αυτή την περίπτωση την οδό των εκλογών, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφύγει την πλήρη εκλογική κατάρρευση και θα συνεχίσει να είναι μέσα στο πολιτικό παιγνίδι. Ακόμη κι αν δεν βγει το σενάριο των διπλών εκλογών, θα είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα με σημαντικές πιθανότητες να μπορέσει στην συνέχεια να ανακάμψει και να επιστρέψει σε μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ρίχνει γέφυρες προς το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, προσπαθώντας να περιορίσει τις επιλογές συνεργασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έπειτα από μία ενδεχόμενη εκλογική μάχη το Φθινόπωρο. Κι ακόμη προσπαθεί να παρασύρει την Νέα Δημοκρατία σε μία κατάσταση εσωστρέφειας,  εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα περιορίσει την  εκλογική απήχηση του Κυριάκου.

Θ. Μ.

Πηγή: liberal.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ