back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ: Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα

ΑΠΟΨΕΙΣΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ: Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών μας, αλλά όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το κυριότερο πρόβλημα των νησιών μας, που είναι η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία από και προς τον Πειραιά είναι άλυτο και πολύ λογικά όλοι οι επαγγελματίες, όλοι οι κάτοικοι των νησιών μας απαιτούν λύση.

Την ώρα που τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς διαρρέονται πληροφορίες ότι κάποιες μάλιστα εντός του καλοκαιριού θα βάλουν λουκέτο, τότε ο καθένας από εμάς μπορεί να καταλάβει το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση.

Διότι πολύ καλά ακούγεται το «να μη μείνει ούτε το πιο μικρό νησί μας χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση ανεξάρτητα από τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας», όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. 
Ειδικά για τα νησιά που βρίσκονται στο βόρειο συγκρότημα και αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Αστυπάλαια, Αγαθονήσι και πέρυσι είχαν ξεσηκωθεί, αλλά κανενός το αφτί δεν ίδρωσε και λύση δεν βρέθηκε. 
Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις ελλείψεις στην εξυπηρέτηση των μεταξύ της Ρόδου με τη Σύμη, την Τήλο, τη Νίσυρο και τη Μεγίστη, τότε μπορούμε να ομιλούμε για ένα δράμα. Και όλα αυτά ενώ περιμένουμε τουρίστες στους οποίους ποντάρουμε για να σταθούν οικονομικά στα πόδια τους τα νησιά.

Πώς, λοιπόν, θα κινητοποιηθούμε για να επιλύσουμε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, που αποτελεί τροχοπέδη για την ομαλή τροφοδοσία των νησιών μας; Σίγουρα από μόνας δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Μόνο με συνεχή πίεση και συνεργασία θα το επιτύχουμε. Αλλά το σημαντικότερο είναι να καταθέσουμε υλοποιήσιμες προτάσεις.

Αναμφίβολα η καλύτερη λύση όχι μόνο για τα Δωδεκάνησα, αλλά συνολικά για τα νησιά της χώρας μας θα ήταν η δημιουργία ενός εθνικού φορέα διαχείρισης του θαλασσίου συγκοινωνιακού έργου. Αυτό πιθανόν να βοηθούσε τους νησιώτες να έχουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. 

Προς το παρόν κι επειδή ο σχεδιασμός γίνεται μόνο με βάση το τι βολεύει τις εταιρείες καλό είναι να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να υπάρξει η πολιτική βούληση. Και να εξηγήσουμε πως είναι αδιανόητο ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες τα νησιά μας να μην έχουν σύνδεση με τον Πειραιά ή τα διοικητικά κέντρα τους τη Ρόδο ή τη Σύρο. Γι’ αυτό επιμένω πως όλοι ΜΑΖΙ για τα νησιά μας.

Άρθρο του 
Παντελή Μαραβέλια
Υποψήφιου Βουλευτή 
Δωδεκανήσων Ν.Δ. 

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ