back to top
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2025

Εκτός Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς – Πώς φτάσαμε στη διαγραφή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕκτός Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς – Πώς φτάσαμε στη διαγραφή

Η κλιμακούμενη ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη οδήγησε στη ρήξη. Το παρασκήνιο και τα μηνύματα.

Οι -άλλοτε επεισοδιακές λόγω διαδηλώσεων- ημέρες της 17ης Νοεμβρίου, επρόκειτο φέτος να συνοδευτούν από «επεισόδια» σε ένα άλλο μέτωπο, όπως είναι εκείνο της κυβερνώσας παράταξης.

Το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε σε υψηλούς εσωκομματικούς τόνους για τη Νέα Δημοκρατία, με μια συνέντευξη που έφερε «φουρτούνες» προτού καν δημοσιευτεί, και μια ανακοίνωση διαγραφής που ακολούθησε, μέσα σε λίγες ώρες, ως σκληρή απάντηση στην (προδημοσιευμένη) συνέντευξη.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάστηκε να ζητεί την απομάκρυνση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το υπουργείο Εξωτερικών, να αποκηρύσσει ως «μειοδοτικό» τον «μόνιμο κατευνασμό των τουρκικών προκλήσεων», να επικρίνει ως «χαριεντίσματα» τις επαφές («τα γέλια και την εγκαρδιότητα») που είχαν οι ηγέτες της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, της Αλβανίας Ε. Ράμα, της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης και της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκης πρόσφατα στη Βουδαπέστη, και να προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η εν λόγω συνέντευξη ήταν προγραμματισμένο να δημοσιευτεί στο Βήμα της Κυριακής.

Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, ήρθε ωστόσο η σκληρή ανακοίνωση-απάντηση της πλευράς Μητσοτάκη, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

Στο πλαίσιο της εν λόγω ανακοίνωσης, ο Παύλος Μαρινάκης καταγγέλλει ότι ο κ. Σαμαράς «με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις (σ.σ. του Γιώργου Γεραπετρίτη εν προκειμένω για τα ελληνοτουρκικά)». Συνεχίζοντας, επικρίνει τον πρώην πρωθυπουργό, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι εκείνος «παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε ταραγμένους καιρούς» αλλά και ότι υιοθετεί «συμπεριφορές που διαπνέονται από κομματικό “γινάτι”».

«Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας τα γεγονότα του 1993 (την αποπομπή του Α. Σαμαρά από το υπουργείο Εξωτερικών λόγω της διαφοροποίησής του από την κυβερνητική γραμμή για το θέμα των Σκοπίων το 1992, την αποχώρησή του από τη ΝΔ το 1992, τη δημιουργία του κόμματος της Πολιτικής Ανοιξης το 1993 και την ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 1993). «Αυτήν τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά», προσθέτει με νόημα ο κ. Μαρινάκης, θεωρώντας προφανώς ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταρρεύσει αλλά ούτε και να ηττηθεί στις επόμενες εκλογές όπως είχε γίνει τότε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας “χαριεντίζονταν” με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Ολα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής “καμαρίλας” και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό “γινάτι”. Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.»

Όσο για την απάντηση του Αντώνη Σαμαρά, εκείνη θα ακολουθούσε λίγες ώρες αργότερα.

Πρώτη δήλωση Σαμαρά μετά τη διαγραφή: Καταλογίζει στον Κυρ. Μητσοτάκη «αλαζονεία» και «έλλειψη ψυχραιμίας»

«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη», υποστηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την ανακοίνωση της διαγραφής του από τη ΝΔ. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει, δε, πιο συγκεκριμένα ότι είναι «αποκομμένος από τη βάση» και πια «οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία».

Ολόκληρη η δήλωση Σαμαρά

«Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις; Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία.»

Εν τω μεταξύ ωστόσο, την εσωκομματική ρήξη θα είχε σχολιάσει, μέσω πηγών, και η πλευρά του Κώστα Καραμανλή… παίρνοντας αποστάσεις.

Πηγές Καραμανλή για διαγραφή Σαμαρά: Δεν υπήρχε προσυνεννόηση για το περιεχόμενο της συνέντευξης

Πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχαν το απόγευμα του Σαββάτου απαντήσει με τη φράση «ουδέν σχόλιο», τονίζοντας ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση ανάμεσα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς για το περιεχόμενο της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά, που αναμένεται να δημοσιευτεί αύριο στο Βήμα της Κυριακής.

Αναφορικά με την από εδώ και πέρα διαδικασία της διαγραφής Σαμαρά, μια διαγραφή που έρχεται περίπου δύο μήνες έπειτα από τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά, σημειώνεται ότι θα πρέπει τώρα να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχικού της ΝΔ, υπό τον κ. Τραγάκη, και έπειτα να ενημερωθεί σχετικά, με επιστολή, ο πρόεδρος της Βουλής, πράγμα που ενδέχεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα.

Πώς φτάσαμε στη διαγραφή

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς είχαν μια δύσκολη «συμβίωση» εντός της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε αρχίσει μάλιστα να γίνεται δυσκολότερη το τελευταίο διάστημα λόγω της σκληρής δημόσιας κριτικής που ασκούσε ο πρώην πρωθυπουργός στον νυν. Όπως ανέφερε άλλωστε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι άλλο πράγμα το να διαφοροποιείσαι εκφράζοντας την άποψή σου, και άλλο πράγμα το να διαφωνείς πλήρως «υιοθετώντας ψεύδη», όπως η πλευρά Μητσοτάκη κατηγορεί τον Α. Σαμαρά ότι έκανε. Ηδη από τον περασμένο Οκτώβριο, η «Κ» διερωτάτο «ποιος θα πατήσει το κουμπί» στην ανοιχτή αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Σαμαρά, υπογραμμίζοντας μάλιστα την αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα άρχιζε πια να σηκώνει το γάντι, εγκαταλείποντας την παλαιότερη επωδό του «δεν απαντάμε στους πρώην πρωθυπουργούς».

Υπενθυμίζεται, για παράδειγμα, ότι το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης είχε υπενθυμίσει, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι και επί Σαμαρά γίνονταν διερευνητικές με την Τουρκία, καθώς και ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε κι εκείνος συναντηθεί με τον Ρ.Τ. Ερντογάν όταν ήταν πρωθυπουργός. Μια ημέρα νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε ανεβάσει τους τόνους από το βήμα ομιλίας του στη Λευκωσία, υποστηρίζοντας τότε ότι τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών φέρνουν «τεράστιες φουρτούνες» και ότι υπάρχουν «καταστροφικές “λύσεις”» που «μαγειρεύονται» σε Αιγαίο και Κύπρο.

Έναν μήνα μετά, η διαγραφή Σαμαρά είναι πια γεγονός. Η πλευρά Μητσοτάκη προφανώς θεώρησε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αφήνει αναπάντητες τις εσωκομματικές επιθέσεις, ειδικά όταν εκείνες ανεβάζουν ένταση, ενώ είχε προηγηθεί και η διαγραφή του Μάριου Σαλμά. «Ο κ. Σαμαράς θέτει εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας» γιατί «αυτό επεδίωξε» ο ίδιος, είπε η πλευρά Μητσοτάκη, την οποία όμως τώρα η πλευρά Σαμαρά κατηγορεί για «έλλειψη ψυχραιμίας».

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ