back to top
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

Λέρος: Βράβευση του Μπελλενείου Γυμνασίου για Μαθητική Ταινία

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Βράβευση του Μπελλενείου Γυμνασίου για Μαθητική Ταινία

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα τυφλό παιδί στο σχολικό περιβάλλον;

Σε ποιο βαθμό δύναται να κατανοήσει τον κόσμο χωρίς τα οπτικά ερεθίσματα; Πώς  εκπαιδευτικοί και συμμαθητές θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά; Μπορούν οι ήχοι, οι μυρωδιές, οι υφές να δημιουργήσουν μια εναλλακτική, αλλά εξίσου πλούσια, εμπειρία ζωής; Πώς καταρρίπτονται τα στερεότυπα προς το διαφορετικό; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που αναδεικνύει η βραβευθείσα ταινία μικρού μήκους «Ταξίδι στη σελίδα 83» που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Λέρου (Μπελλενείου) καθοδηγούμενοι από τον εκπαιδευτικό Νίκο Μαρινόπουλο (ΠΕ78).

Πιο συγκεκριμένα, κατά το σχολικό έτος 2022-2023, μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου  συμμετείχαν σε  εκπαιδευτικό όμιλο με θέμα «Δημιουργία ταινίας στο σχολικό περιβάλλον», με σκοπό  να εξοικειωθούν με την κινηματογραφική γλώσσα (σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ, τεχνικές λήψης), να εκφραστούν δημιουργικά και να γυρίσουν μία ταινία μικρού μήκους.

Το τελευταίο φάνταζε αρχικά στόχος μεγαλεπήβολος. Πίστεψε, όμως, σταθερά σε αυτόν ο κύριος Νίκος Μαρινόπουλος, ο βασικός ενορχηστρωτής της όλης προσπάθειας. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, αφιέρωσαν αρκετό από τον προσωπικό τους χρόνο, συνεργάστηκαν, έμαθαν, εκφράστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν. Αλλά και οι καθηγητές συμμετείχαν με θέρμη. Και ασφαλώς, σταθερή στυλοβάτης στο εγχείρημα η Διευθύντριά μας, κυρία Παπαφώτη Μαρία, η οποία μας βοήθησε να υπερβούμε τα όποια προσκόμματα, μας ενθάρρυνε και μας παρότρυνε, μας στήριξε με πάθος και αποφασιστικότητα!

Και το «θέλουμε» έγινε «μπορούμε»! Το όνειρο μετουσιώθηκε σε πραγματικότητα! Μετά από προσπάθεια αρκετών μηνών, η ταινία μικρού μήκους του Μπελλενείου Γυμνασίου ήταν γεγονός!

Η βοήθεια που μας προσφέρθηκε πολύτιμη και από πολλές πλευρές προερχόμενη. Ευχαριστούμε, λοιπόν, θερμά τον τέως Δήμαρχο Λέρου, κύριο Κόλια Μιχάλη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κύριο Μεραμπελιώτη Βασίλη, τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέρου, τον Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.κ. Παΐσιο, το υποκατάστημα της Alpha  Bank και την κυρία Ηρώ Παγκάλου, το συνεργείο αυτοκινήτων του Δημήτρη Τσιγαδά, τον  κύριο Βασίλη Σιφουνιό, τις κυρίες Ηλιάννα Κερμενίδου, Θεοδώρα Λίμπα και Χαρά Χρυσανθάκη για την πρόθυμη υποστήριξή τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κύριο Μάρκο Σπανό για τις εναέριες λήψεις και ασφαλώς τον κύριο Μαρινόπουλο Νίκο για το σενάριο, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ.

Προκλήσεων συνέχεια……Το «Ταξίδι στη σελίδα 83» έλαβε μέρος στο «CINEμαθεια 2024», το 12ο Διανησιωτικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Μαθητικών Ομάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και απέσπασε το 1ο βραβείο μυθοπλασίας για ταινία μικρού μήκους! Αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και μαθητών παρέστησαν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, στις 10 Οκτωβρίου 2024.

Τόσο η Διευθύντρια όσο και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας οραματιζόμαστε  ένα σχολείο που δεν είναι αποκλειστικά γνωσιοκεντρικό. Ένα σχολείο που δεν ψαλιδίζει τη φαντασία, αλλά αναδεικνύει ταλέντα, πυροδοτεί τη δημιουργικότητα, αγκαλιάζει την ετερότητα. Και  όλη αυτή η παιδαγωγική φιλοσοφία θεωρούμε πως συμπυκνώνεται στο «Ταξίδι στη σελίδα 83». Περήφανοι και συγκινημένοι για τη διάκρισή μας αλλά κυρίως για την ενθουσιώδη προσπάθεια μαθητών και εκπαιδευτικών, συνεχίζουμε το δημιουργικό μας ταξίδι…

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ