Ερευνητές στην Αυστραλία ανέπτυξαν τεχνολογία mRNA η οποία στοχεύει την τοξική πρωτεΐνη tau (τ) η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
Ερευνητές του Ινστιτούτου για τη Νευροεπιστήμη και την Ψυχική Υγεία Florey στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ανέπτυξαν μια θεραπευτική προσέγγιση mRNA η οποία στοχεύει την τοξική πρωτεΐνη tau (τ) η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
Κύριο «εργαλείο» για ανάπτυξη εμβολίων
Μέχρι σήμερα η τεχνολογία mRNA η οποία έγινε γνωστή παγκοσμίως καθώς αποτέλεσε τη βάση των εμβολίων ενάντια στην COVID-19 χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάπτυξη εμβολίων.
Πρώτη φορά ενάντια στην Αλτσχάιμερ
Τώρα όμως οι ερευνητές του Florey με επικεφαλής τη δρα Ρεμπέκα Νίσμπετ στρέφουν τη «δύναμη» του mRNA προς μια νέα κατεύθυνση. «Είναι η πρώτη φορά που εξερευνούμε το mRNA για χρήση στη νόσο Αλτσχάιμερ» σημείωσε η δρ Νίσμπετ και προσέθεσε ότι «η έρευνά μας σε κυτταρικά μοντέλα αποδεικνύει ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει και άλλους σκοπούς εκτός από την ανάπτυξη εμβολίων».
«Εγχειρίδιο» για τα κύτταρα
Η ερευνήτρια παρομοίασε το mRNA με ένα «εγχειρίδιο» που παρέχει οδηγίες στα κύτταρα. «Οταν το mRNA φθάσει στο κύτταρο, εκείνο το ‘διαβάζει’ και παράγει ένα αντίσωμα».
Παραγωγή αντισώματος- «κλειδιού»
Η ομάδα του Florey χρησιμοποίησε mRNA προκειμένου να δώσει εντολή σε κύτταρα στο εργαστήριο να παραγάγουν το RNJ1, ένα αντίσωμα που ανέπτυξε η δρ Νίσμπετ ώστε να στοχεύει την πρωτεΐνη τ που έχει συνδεθεί στενά με την Αλτσχάιμερ. «Είναι η πρώτη φορά, εξ όσων γνωρίζουμε, που ένα αντίσωμα της ‘τ’ κατάφερε να προσδεθεί απευθείας στην πρωτεΐνη μέσα στο κύτταρο» είπε η επικεφαλής της μελέτης.
Εφαρμογή σε οποιοδήποτε θεραπευτικό αντίσωμα
Η πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης, διδακτορική ερευνήτρια Πατρίσια Γουονγκσοντίρτσο ανέφερε ότι «η τεχνική μας μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε θεραπευτικό αντίσωμα και οραματιζόμαστε ότι αυτή η στρατηγική, όταν συνδυαστεί με νανοσωματίδια τα οποία θα μεταφέρουν το mRNA, θα οδηγήσει σε καλύτερη στόχευση των τοξικών μορίων στον εγκέφαλο και θα βελτιώσει την έκβαση των ασθενών σε σύγκριση με τις συμβατικές στρατηγικές».
Οι περιορισμοί των υπαρχουσών αντισωματικών θεραπειών
Σύμφωνα με τη δρα Νίσμπετ, το RNJ1 πρέπει να μελετηθεί ενδελεχέστερα. Παρότι νέες θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ σαν το αντίσωμα lecanemab (εμπορική ονομασία Leqembi) είναι υποσχόμενες σε ό,τι αφορά την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, συνδέονται με υψηλό κόστος ενώ δεν αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο μεταφοράς ενός ενεργού αντισώματος μέσα στα κύτταρα του εγκεφάλου. «Με τα συμβατικά αντισώματα, όπως το lecanemab, μια πολύ μικρή ποσότητα του αντισώματος που τελικά εισέρχεται στον εγκέφαλο απομακρύνει ένα μόνο μικρό μέρος της επιβλαβούς πλάκας που βρίσκεται έξω από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ωστόσο αυτά τα αντισώματα δεν έχουν πρόσβαση στις τοξικές πρωτεΐνες όπως η ‘τ’ η οποία ‘εδρεύει’ μέσα στα κύτταρα του εγκεφάλου» κατέληξε η ερευνήτρια.