Έναν διαστημικό σταθμό να περιστρέφεται γύρω από Γη, να συλλέγει ενέργεια από τον Ήλιο και να τη διοχετεύει στον πλανήτη μας. Την ιδέα αυτή είχε μοιραστεί για πρώτη φορά με τον κόσμο ο Isaac Asimov και αποτελεί των ευσεβή πόθο όλων των οργανισμών εξερεύνησης του διαστήματος παγκοσμίως.
Η ιστοσελίδα digitaltrend παρουσιάζει αυτό το concept που θα μπορούσε δηλαδή να βάλει τέλος σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ημερών μας, αυτό της ενέργειας. Ο λόγος για έναν σταθμό ηλιακής ενέργειας στο διάστημα που αν και η ιδέα περιέχει πλήθος προβλημάτων, θα μπορούσε να παρέχει πραγματικά μια ανεξάντλητη πηγή για τη γη.
Όσο τρελή και αν ακούγεται, η ιδέα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αντιμετωπίζει τόσες πολλές από τις τρέχουσες προκλήσεις μας – από την κλιματική αλλαγή έως την ενεργειακή ασφάλεια.
Θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερους ηλιακούς συλλέκτες από αυτούς που χρησιμοποιούνται στα διαστημικά σκάφη, και θα πρέπει να σχεδιάσουμε το υλικό για να αντέχει υψηλές τάσεις. Αλλά αυτό θα πρέπει να είναι θέμα σταδιακής βελτίωσης των υφιστάμενων τεχνολογιών και όχι να χρειαστεί να δημιουργήσουμε εντελώς νέες λύσεις.
Το άλλο μισό της συλλογής και διανομής ενέργειας είναι το θέμα της μεταφοράς. Πώς θα μεταφέρεται η ενέργεια από το σταθμό στη Γη; Αυτό θα απαιτούσε ασύρματη μεταφορά ενέργειας με χρήση είτε λέιζερ είτε μικροκυμάτων. Τέτοιες τεχνολογίες έχουν ήδη επιδειχθεί στη Γη, με ασύρματη αποστολή ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις – και αν μπορούμε να το κάνουμε στη Γη, θα μπορούσαμε να το κάνουμε και στο Διάστημα.
Φυσικά υπάρχουν και άλλες προκλήσεις, όπως η συντήρηση αυτού του σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά και η επισκευή του, ενώ τίθεται και θέμα αποτελεσματικότητας, καθώς οι τρέχουσες τεχνολογίες είναι ελάχιστα αποδοτικές. Επιπλέον, ακόμη και αν μπορέσουμε να συλλέξουμε και να μεταφέρουμε στη Γη αυτή την ενέργεια θα πρέπει να τη διανέμουμε.
Η διεθνής συνεργασία θα μπορούσε να λύσει τα όποια προβλήματα και να μας φέρει πιο κοντά σε κάτι τέτοιο, αν και λίγο δύσκολο, δεδομένου ότι ΗΠΑ και Κίνα δεν συνεργάζονται επί του παρόντος σε διαστημικές αποστολές.
Πηγή: techgear.gr