Συνεχίζεται το έργο της επαναφύτευσης των, κατεστραμμένων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, το οποίο ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Η επαναφύτευση πραγματοποιείται από πολυμελή ομάδα με αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση και συνδυάζεται με τη χρήση καγιάκ προκειμένου να μεταφερθούν τα ειδικά προετοιμασμένα φυτά στον υποβρύχιο κήπο.
Η φύτευση των υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας πραγματοποιείται στην περιοχή του υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Λειψών. Η φύτευση υποβρύχιων κήπων είναι μια αρκετά δύσκολη προσπάθεια.
Αν σκεφτεί κανείς πόσο δύσκολο είναι να φροντίσεις έναν κήπο στη στεριά η ένα νέο δάσος, φαντάζεται και πόσο πιο δύσκολο και πολύπλοκο είναι να γίνει αυτό, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», αναφέρει στον “Αθήνα 9.84”, η διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου.
«Πέρα από τα προβλήματα που προκαλούνται από τα θαλάσσια ρεύματα, τα ψάρια που θα τραφούν με τα νέα φυτά, απαιτείται και μια τεχνογνωσία και μεθοδολογία την οποία κατανοούμε μήνα με τον μήνα και χρόνο με τον χρόνο. Αυτή η μεθοδολογία που αναπτύσσουμε στόχος μας είναι να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Η ανεκτίμητη αξία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας
«Πρόκειται για μια σημαντική δράση προστασίας ιδίως σε μια εποχή, που έχουμε συνηθίσει να μιλάμε μοιρολατρικά για τα είδη φυτών και ζώων που χάνουμε» τονίζει η κα Μήλιου. «Τα λιβάδια ποσειδωνίας, είναι σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος: εκεί θα γεννήσουν τα ψάρια τα αυγά τους, θα τραφούν χιλιάδες θαλάσσια είδη ενώ το βαθύ ρίζωμά τους προφυλάσσει από τη διάβρωση των ακτών.
Παράλληλα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η σημασία τους είναι τεράστια.καθώς απορροφούν τον άνθρακα. Τα θαλάσσια λιβάδια μπορούν να απορροφήσουν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα, σε σύγκριση με τα τροπικά δάση».
Τι τα καταστρέφει
«Το πρόβλημα της καταστροφής των λιβαδιών δεν είναι μόνο ελληνικό» επισημαίνει η κα Μήλιου. «Συνολικά στη Μεσόγειο εκτιμάται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα τα τελευταία 50 χρόνια, έχει μειώσει την έκταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας σε ποσοστό που ξεπερνάει το 34%
Τα λιβάδια Ποσειδωνίας καταστρέφονται λόγω της παράνομης αλιείας, με συρόμενα εργαλεία, επίσης από τις υπερεντατικές και παράνομες ιχθυοκαλλιέργειες. Δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται σε περιοχές όπου υπάρχουν λιβάδια αλλά, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Ένα, ακόμα, πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία σκαφών αναψυχής. Σε έναν τουριστικό κόλπο, το καλοκαίρι, μπορεί να αγκυροβολήσουν έως και 40 σκάφη την ημέρα, που σημαίνει 40 τρύπες την ημέρα σε ένα πολύτιμο οικοσύστημα. Αν εφαρμόζαμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αυτό, θα έπρεπε να απαγορεύεται».
Στόχος τα αειφόρα αγκυροβόλια
«Στόχος μας είναι μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών να δημιουργήσουμε το νομικό πλαίσιο, που θα προστατεύει τις αναδασώσεις όπου και αν γίνονται από το ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο, κάτι που ήδη γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, με τα λεγόμενα αειφόρα αγκυροβόλια, τα οποία εγκαθίστανται στον βυθό για να δένουν τα σκάφη», σημειώνει η κα Μήλιου.
Η διαδικασία φύτευσης
«Χρησιμοποιούμε τμήματα που αποκολλώνται από τα φυτά και ξεβράζονται στις ακτές είτε λόγω κακοκαιρίας είτε λόγω της άναρχης αγκυροβόλησης. Τα φυτά μεταφέρονται σε δεξαμενές έως ότου είναι έτοιμα για τη φύτευση. Χρειάζεται αρκετούς μήνες προετοιμασία.
Η φύτευση γίνεται με αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση, με την υποστηρικτική χρήση καγιακ. Η τελευταία φύτευση πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες από 25μελή ομάδα ερευνητών και φοιτητών. Πρόκειται για ένα ομαδικό εγχείρημα καλά οργανωμένο και συντονισμένο».
«Με χαρά βλέπουμε το αποτέλεσμα της δράσης μας, το οικοσύστημα ανακάμπτει και εμείς του δίνουμε την ώθηση για αυτό», επισημαίνει η διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», τονίζοντας ότι η φωτοσύνθεση στον βυθό είναι πολύ αργή και τα θαλάσσια λιβάδια αναπτύσσονται, μόλις, 6 εκατοστά τον χρόνο».
rodiaki.gr