back to top
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Ορόσημο: Η NASA πέταξε μικρό ελικόπτερο πάνω από τον πλανήτη Άρη

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΟρόσημο: Η NASA πέταξε μικρό ελικόπτερο πάνω από τον πλανήτη Άρη

Την επιτυχημένη πτήση ενός μικρού ελικοπτέρου πάνω από τον πλανήτη Άρη ανακοίνωσε η NASA το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πρόκειται για το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο που πραγματοποιεί με επιτυχία μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη.

Το ελικοφόρο drone, με το όνομα Ingenuity, έφτασε στον Άρη με το ρομπότ Perseverance και ίπτατο πάνω από την επιφάνεια του Άρη για λιγότερο από ένα λεπτό, ωστόσο η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τα μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος.

To Perseverance, ένας εξάτροχος ρομποτικός γεωλόγος με κύρια αποστολή την αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας ζωής στον Άρη, βιντεοσκόπησε το ελικοπτεράκι να απογειώνεται από την ερημική επιφάνεια και να μένει μετέωρο για μερικά δευτερόλεπτα πριν επιστρέψει στο ίδιο σημείο.

Η διαστημική υπηρεσία υπόσχεται ακόμη πιο τολμηρές πτήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς το ρομποτικό ελικόπτερο θα κληθεί να πετάξει πιο ψηλά και για μεγαλύτερη απόσταση, προκειμένου οι μηχανικοί του διαστήματος να τεστάρουν τα όρια της τεχνολογίας τους.

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η πτήση;

Το Ingenuity, που ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά στη Γη, πραγματοποίησε το πείραμα για να αποδειχθεί εάν είναι δυνατόν πτητικά μέσα να πετάξουν στην ατμόσφαιρα του Άρη η οποία έχει περίπου το 1% της πυκνότητας της ατμόσφαιρας στη Γη.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης για να δοκιμαστεί τεχνολογία για εντοπισμό περιοχών ενδιαφέροντος στον Άρη και ταυτόχρονα να βοηθήσει στον σχεδιασμό της καλύτερης δυνατής διαδρομής για ρόβερ που θα ακολουθήσουν σε μελλοντικές αποστολές.

Η NASA παρομοίαζε το εγχείρημα με την πρώτη πτήση των αδελφών Ραιτ, οι οποίοι το 1903 πέτυχαν την πρώτη ελεγχόμενη πτήση στη Γη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ διήρκεσε μόλις 12 δευτερόλεπτα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ingenuity έφθασε στον Άρη εντός της διαστημοσυσκευής της NASA Perseverance μετά από ταξίδι επτά σχεδόν μηνών. Στόχος είναι να αναζητήσει σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ