Το σπάνιο χταπόδι της φωτογραφίας ψαρεύτηκε με απόχη στην παραλία Αλίντων της Λέρου, έχει ολικό μήκος 75 εκατοστά και βάρος 2570 γραμμάρια.
Το Ocythoe tuberculata είναι επιπελαγικό είδος χταποδιού, αποκαλούμενο μερικές φορές και σουπιοχτάποδο, και συναντάται στις εύκρατες ζώνες όλων των ωκεανών. |
Συλλαμβάνεται σπάνια από αλιευτικά ή πειραματικά εργαλεία και γιʼ αυτό δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα μέχρι σήμερα, ούτε αποτελεί εμπορεύσιμο είδος. Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την καταλληλότητα για κατανάλωση από τον άνθρωπο, ενώ έχουν βρεθεί υπολλείμματά του (κυρίως ράμφη) σε στομάχια ξιφία, κυνηγών, αλεπίσαυρων, τόννων, φώκιας, θαλάσσιου ελέφαντα, δελφινιών και όρκας.
Η πρώτη επιστημονική περιγραφή του είδους έγινε το 1814 στη Σικελία. Στο Αιγαίο πέλαγος βρέθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1992 στο Μαστιχάρι της Κω, ενώ την επόμενη χρονιά πιάστηκαν από ψαράδες άλλα 2 άτομα στην Κάρπαθο και το Πασαλιμάνι. Η επόμενη ειδοποίηση των επιστημόνων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για σύλληψη του είδους αυτού στα Ελληνικά νερά ήταν για ένα άτομο που βρέθηκε ξεβρασμένο σε παραλία της Αντιπάρου την πρωτομαγιά του 2005, ενώ μέσα στο καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς παρατηρήθηκε επίσης στη Χίο καθώς και στις ακτές της Μακεδονίας και της Θράκης. Το καλοκαίρι του 2006 είχαμε μόνο μία αναφορά από τις Κυκλάδες ενώ το φετινό καλοκαίρι πιάστηκε μέχρι στιγμής στην Κρήτη και τη Λέρο.
Η μελέτη της εξάπλωσης και της βιολογίας θαλάσσιων ειδών σπάνιων στις Ελληνικές θάλασσες, όπως αυτό που βρέθηκε στην παραλία Αλίντων της Λέρου, βασίζεται κυρίως σε πληροφορίες που φτάνουν στους επιστήμονες από ψαράδες και κολυμβητές.
Κάθε πληροφορία και δείγμα είναι πολύτιμα, γιʼ αυτό αν δείτε κάποιο ασυνήθιστο ψάρι ή χταπόδι παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στα τηλέφωνα 210 9856705 (Αθήνα), 2810 337830 (Κρήτη).
Πηγή: εφημερίδα “Η Πνοή της Λέρου”