Πολλοί λαγοκέφαλοι στην Πάτμο. Προσοχή είναι τοξικά και δηλητηριώδη ψάρια. Το ψάρι αυτό είναι επικίνδυνο και μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο σε όποιον το φάει».
Γέμισε η Πάτμος με λαγοκέφαλους μας λέει ο επαγγελματίας ψαράς Δημήτρης Κανιαρός. “Από τα Σάψιλα μέχρι το Γερανό έχει γεμίσει η θάλασσα. Εκτός του ότι είναι επικίνδυνα συμβαίνει και το άλλο. Όταν πέσουν στο δίκτυ τα λαγοκέφαλα, τα άλλα εξαφανίζονται”.
Τα επικίνδυνα τοξικά προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ και η εξάπλωση τους γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Πρωτοεμφανίστηκαν το 2003 στη Ρόδο και σήμερα έχουν κατακλύσει το Βόρειο Αιγαίο. Εως πρότινος οι λαγοκέφαλοι που έπιαναν με τα δίχτυα τους οι ψαράδες δεν ξεπερνούσαν τα 200 γραμμάρια και είχαν μήκος περίπου 12 εκατοστά.Τον τελευταίο καιρό αλιεύονται λαγοκέφαλοι που φθάνουν ακόμη και τα πέντε κιλά βάρος και το ένα μέτρο μήκος.
“Το μεγαλύτερο που έχω ψαρέψει μέχρι σήμερα είναι 2.700 γραμ. μας λέει ο Δημήτρης Κανιαρός. Οι ψαράδες μας εδώ τα γνωρίζουν πολύ καλά γιαυτό και δεν υπάρχει πρόβλημα”.
«Το πρόβλημα στο Αιγαίο είναι μεγάλο και συνεχώς γίνεται μεγαλύτερο», τονίζει η ιχθυολόγος του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου Ρόδου Μαρία Κορσίνι – Φωκά, η οποία ασχολείται συστηματικά με το επικίνδυνο αυτό ψάρι.
Ο λαγοκέφαλος με την επιστημονική ονομασία lagocephalus sceleratus παράγει την τοξική ουσία τετραδοτοξίνη και μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο συνεπεία πνευμονικής ανεπάρκειας σε όσους τον καταναλώσουν, τα δε συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι παράλυση, πόνος στο στομάχι, διάρροια, εμετός και δύσπνοια. Θάνατος από την κατανάλωση λαγοκέφαλου δεν έχει βεβαιωθεί στην Ελλάδα, αλλά μόνο στο Ισραήλ, όπου και εκεί ο πληθυσμός τους είναι τεράστιος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών λόγω των κλιματικών αλλαγών, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να μεταναστεύουν ψάρια από θερμότερες θάλασσες στα νερά της Μεσογείου και αυτό προκαλεί σημαντικές συνέπειες στο οικοσύστημα και στην επιβίωηση των γηγενών αλιευμάτων.
patmostimes.gr