Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Α΄ Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων, Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα τις επανειλημμένες παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά σκάφη και την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS).
Στην ερώτησή του, ο κ. Υψηλάντης επισημαίνει ότι τα περιστατικά αυτά, τα οποία καταγράφονται τους τελευταίους μήνες ακόμη και εντός λιμένων μικρών νησιών του Αιγαίου, όπως στο Αγαθονήσι, δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους και θέτουν σε δοκιμασία την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Ο Βουλευτής υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, τα εσωτερικά και χωρικά ύδατα τελούν υπό απόλυτη κυριαρχία του παράκτιου κράτους και ότι η αλιεία δεν αποτελεί μορφή αβλαβούς διέλευσης. Κατά συνέπεια, κάθε παράνομη δραστηριότητα από ξένα αλιευτικά σκάφη πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και συνέπεια προς το διεθνές και εθνικό δίκαιο.
Με την ερώτησή του, ο κ. Υψηλάντης ζητά να ενημερωθεί:
- Αν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στο Λιμενικό Σώμα για την πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων αποτροπής και ελέγχου,
- Σε πόσες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά παραβατών,
- Ποιες ενέργειες ενίσχυσης μέσων και δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος έχουν προγραμματιστεί στα νησιά πρώτης γραμμής,
- Και αν υπάρχει σχεδιασμός για ειδικό επιχειρησιακό πρωτόκολλο και διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, προκειμένου να αποτρέπονται περιττές εντάσεις και να διασφαλίζεται η ειρηνική ναυσιπλοΐα.
Ο κ. Υψηλάντης δήλωσε σχετικά: «Η παρουσία του ελληνικού κράτους στα νησιά μας πρέπει να είναι συνεχής και αποτελεσματική. Το Λιμενικό Σώμα επιτελεί κρίσιμο έργο και χρειάζεται κάθε υποστήριξη ώστε να διαφυλάσσει, με επαγγελματισμό και επάρκεια, ως σε κάθε περίπτωση οφείλει, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών.»



















ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Λέρος: Διαψεύδει τον Μιχάλη Κόλια η Αντιδήμαρχος Ελένη Χέλμη για το Bodrum Cup
Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»
Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»
Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»
Λέρος: Ξεχείλισε το ποτήρι στο Νοσοκομείο – Προσβλητική ανάρτηση εργαζομένου οδηγεί σε νομικές ενέργειες