Την ανάγκη υιοθέτησης μιας συνεκτικής και ρεαλιστικής Εθνικής Στρατηγικής για τα Πράσινα Κτίρια ανέδειξε ο Γενικός Γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Αντώνης Γιαννικουρής, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, έπειτα από πρόσκληση της προέδρου κας Διονυσίας – θεοδώρας Αυγερινοπούλου.
Όπως επεσήμανε, «η πράσινη δόμηση δεν αποτελεί πια επιλογή, αλλά αναγκαιότητα», καθώς ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για περισσότερο από το 1/3 της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης και σημαντικό ποσοστό εκπομπών CO₂, καθώς το 75% του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος είναι ενεργειακά ανεπαρκές.
– Οι βασικές προτάσεις του ΤΕΕ προς την Πολιτεία περιλαμβάνουν:
- Θέσπιση Εθνικού Οδικού Χάρτη για τα Πράσινα Κτίρια, με σαφή στάδια και στόχους για το 2030 και 2050.
- Υποχρεωτικά πράσινα κριτήρια για όλα τα νέα δημόσια κτίρια.
- Διεύρυνση επιδοτήσεων για ενεργειακές ανακαινίσεις με βάση κοινωνικά, εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια.
- Καθιέρωση πράσινων προτύπων δόμησης στον δημόσιο τομέα.
- Προώθηση της κυκλικής οικονομίας στη δόμηση με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση υλικών και στη μείωση αποβλήτων.
Ο κ. Γιαννικουρής υπογράμμισε, ότι το ΤΕΕ διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό και την εμπειρία για να υποστηρίξει ενεργά την Πολιτεία τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην εφαρμογή μέτρων, αναφέροντας ενδεικτικά τις δράσεις του Επιμελητηρίου σε τέσσερις άξονες: εκπαίδευση μηχανικών, τεχνικές οδηγίες, θεσμικές παρεμβάσεις και υποστήριξη ενίσχυσης χρηματοδοτικών εργαλείων.
«Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να συμβάλει θεσμικά και επιστημονικά στη μετάβαση προς ένα πράσινο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο δομημένο περιβάλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής συμμετείχαν επίσης, οι κ.κ.: Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Γεωργόπουλος, Προϊστάμενος του Τμήματος Θεσμικών Ρυθμίσεων Εταιρειών της Διεύθυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Αλέξανδρος Αθανασούλας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας.




















![Λέρος: Πώς θα διαμορφωθεί το πάρκο έξω από την Εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Λακκί – Παρουσιάστηκε η προμελέτη [VIDEO]](https://lerosnews.gr/wp-content/uploads/2025/11/PXL_20251101_164142597-120x86.webp)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Θέμα παραίτησης της διοίκησης των ΕΛΤΑ έθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς
Λέρος: Με λαμπρότητα και παλμό ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου [VIDEO]
Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»
Μήνυμα Γιάννη Παππά για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Όσο υπάρχει ελληνική ανάσα , δε θα περάσει σκοτάδι χωρίς φως»
Λέρος: Διαψεύδει τον Μιχάλη Κόλια η Αντιδήμαρχος Ελένη Χέλμη για το Bodrum Cup