back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία έμεινε το Αγαθονήσι – Προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου οι κάτοικοι!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΧωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία έμεινε το Αγαθονήσι - Προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου οι κάτοικοι!

Το γραφείο του Δημάρχου κ. Βαγγέλη Κόττορου κατέλαβαν κάτοικοι διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν αντικαταστάθηκε το ΚΑΛΥΜΝΟΣ ενώ ήταν γνωστό ότι θα διέκοπτε τα δρομολόγια του από την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 για επιθεώρηση.

Το Νήσος Κάλυμνος, που εκτελεί το επιδοτούμενο δρομολόγιο Κάλυμνος, Λέρος, Λειψοί, Πάτμος, Αρκιοί, Αγαθονήσι και Σάμο, είναι το μοναδικό πλοίο που συνδέει το Αγαθονήσι με την Πάτμο και την Σάμο, προορισμούς απ όπου γίνεται η διακίνηση των εμπορευμάτων και της τροφοδοσίας του νησιού, (τρόφιμα, φάρμακα), καθώς και η πρόσβαση στο νοσοκομείο για την υγεία τους κ.λ.π. Μέχρι τότε οι κάτοικοι του θα μείνουν αποκλεισμένοι.

Αν και όλα αυτά ήταν γνωστά, η πολιτεία δεν μερίμνησε να το αντικαταστήσει με ένα άλλο και όσες προσπάθειες έγιναν από τον δήμαρχο κ. Κόττορο να βρει πλοίο να το αντικαταστήσει, έπεσαν στο κενό διότι το υπουργείο δεν καταβάλει αυτά που ζητάει ο αντικαταστάτης αλλά αυτά που θέλει αυτό.

Δεν είναι όμως αυτό. Από την 1η Μαρτίου διακόπτεται και η δρομολόγηση του Άννα Εξπρές, που εκτελεί το δρομολόγιο Λέρος, Αρκιοί ?Λειψοί-Αγαθονήσι για τον ίδιο λόγο. Όταν θα συμβεί κι αυτό το Αγαθονήσι θα παραμείνει αποκλεισμένο από παντού.

Ο Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Κόττορος έχοντας την εμπειρία του 2011 που η επιθεώρηση του Κάλυμνος και η διακοπή του δρομολογίου από δέκα μέρες κράτησε τρεισήμισι μήνες, φρόντισε να έρθει σε επαφή με τον πλοιοκτήτη του Patmos star κ. Νίκο Γρύλλη, για να διερευνήσει τις προθέσεις για το δρομολόγιο Πάτμος?Αγαθονήσι-Σάμος του Κάλυμνος. Κι ενώ ο πλοιοκτήτης δέχτηκε, το υπουργείο δεν καταβάλει τα 2.520 ευρώ που ζητά για την κάλυψη των δαπανών. Καταβάλλει μόνο 1.520 ευρώ για το κομμάτι Πάτμος-Αγαθονήσι-Σάμος. Να σημειωθεί ότι το πλοίο Κάλυμνος επιδοτείται με 7.000 ευρώ  το δρομολόγιο.

Το 2011 πάλι το Patmos Star έβγαλε το Αγαθονήσι από την απομόνωση. Και πάλι το υπουργείο δεν κάλυπτε όλο το κόστος και το κάλυψε ο Δήμος και ένας δωρητής. Φέτος όμως, όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος κ. Βαγγέλης Κόττορος είναι αδύνατο να γίνει.

Αυτό που μπορεί να κάνει τώρα είναι η πίεση προς το υπουργείο και αυτό κάνει. Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και τον υπουργό.

Πίεση όμως εξασκεί και ο δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος, για το ίδιο θέμα,  γιατί από τη διακοπή του πλοίου ΝΗΣΟΣ  Κάλυμνος πλήττεται και η Πάτμος κυρίως γιατί οι Πάτμιοι μεταβαίνουν για εξετάσεις στο νοσοκομείο της Σάμου, όπως επίσης γίνονται διακομιδές ασθενών από το Κ.Υ. Πάτμου.

Για τον λόγο αυτό επισκέπτεται σήμερα στην Αθήνα που βρίσκεται ο υπουργός κ. Μουσουρούλης.

Κάτοικοι, του Αγαθονησιου, μας είπαν: “φοβόμαστε μήπως συμβούν στο νησί μας αυτά που συνέβησαν το 2011 και προσπαθούμε να τα αποφύγουμε. Τότε ο αποκλεισμός αυτός είχε δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα όχι μόνο στον ανεφοδιασμό, αλλά και στην υγεία μας. Πατέρας, και δεν ήταν ο μοναδικός ναύλωσε τοπικό σκάφος για να πάει στην Πάτμο, να πάρει καθετήρες για το παιδί του που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας”.

patmostimes.gr – Σμαράγδα Μουλιάτη

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ