back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τι λέει η Κομματική Οργάνωση Βάσης ΠΑΤΜΟΥ του Κ.Κ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΤι λέει η Κομματική Οργάνωση Βάσης ΠΑΤΜΟΥ του Κ.Κ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

“Εκφράζουμε την εναντίωση μας στις ενέργειες και τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση φορέων και υπηρεσιών. Για τη περιοχή μας (Πάτμος, Λειψοί, Αρκιοί, Αγαθονήσι, Λέρος) αυτό εξειδικεύεται σε κατάργηση του Ειρηνοδικείου Πάτμου και της ΔΟΥ Λέρου, προς το παρόν. Αυτό έρχεται σε σειρά μετά το κλείσιμο των γραφείων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ στη Πάτμο.

Αναλυτικότερα, το Ειρηνοδικείο Πάτμου εδώ και πολλούς μήνες δεν έχει ειρηνοδίκη με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου. Στεγάζεται σε μισθωμένο κτήριο από το Δήμο Πάτμου με ετήσιο μίσθωμα 5000 ευρώ. Ο Δήμος Πάτμου, μέχρι σήμερα, πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα και τις κοινόχρηστες δαπάνες του κτηρίου.

Συνεπώς η οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου (θεωρώντας ως υπόθεση εργασίας ότι ο Δήμος μας δεν είναι Δημόσιο) είναι τα μισθώματα, ο λογαριασμός τηλεφώνου, η γραφική ύλη και η εκτός έδρας επιβάρυνση του Ειρηνοδίκη, που καλύπτει τις δικασίμους. Η υπάλληλος ακόμα και με τη κατάργηση του Ειρηνοδικείου, θα εξακολουθεί να εργάζεται σε κάποιο άλλο Ειρηνοδικείο επιβαρύνοντας εξίσου τον προϋπολογισμό.

Χονδρικά η ετήσια επιβάρυνση του Υπουργείου είναι λιγότερο από 10000 ευρώ. Ο πληθυσμός των τριών Δήμων (Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου) είναι γύρω στις 4000 κατοίκους. Οι προσωρινώς διαμένοντες στη Πάτμο την καλοκαιρινή περίοδο είναι τουλάχιστον 1000 και εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ετήσιοι επισκέπτες. Ο αριθμός είναι επαρκής για να υπάρχει ένα Ειρηνοδικείο στο μεγαλύτερο από τα τρία νησιά. Επιπρόσθετα σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να μπαίνουμε στη λογική της ευημερίας των αριθμών με αντίτιμο τη ταλαιπωρία και τη δυστυχία των ανθρώπων.

Επίσης και η ΔΟΥ Λέρου εξυπηρετεί τους πολίτες της Πάτμου, των Λειψών, των Αρκιών και του Αγαθονησίου, το δε κλείσιμο της σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των νησιών αλλά και της Λέρου θα υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος για την αντιμετώπιση και εξυπηρέτηση των φορολογικών τους υποθέσεων (περιορισμένα δρομολόγια, πανάκριβα εισιτήρια, διανυκτερεύσεις σε άλλο νησί με έδρα ΔΟΥ και απαγορευτικά δελτία καιρού με ότι αυτό συνεπάγεται).

Δεν μπορούμε τέλος, να μη σχολιάσουμε και το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάτμου (19.10.2012) και ενώ πρόσφατα (10.10.2012) δημοσιεύτηκε το αντίστοιχο Π.Δ. που αναφέρεται στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Πάτμου οι αντιδράσεις ήταν από χλιαρές έως και ανύπαρκτες.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι <<κεραυνός>> ούτε έργα <<αφρόνων>> και <<ανικάνων>>, είναι συνειδητή επιλογή υλοποίησης μιας πολιτικής, που υποτάσσεται και εξυπηρετεί τους προσανατολισμούς και τους στόχους της αστικής τάξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι αδυσώπητοι και εκφράζονται με τους όρους των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων όπως επίσης και με αντιλαϊκούς νόμους και αποφάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας αλλά και στο τομέα της παροχής των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη. Η κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, όπως και οι προηγούμενες (κυβερνήσεις) προωθεί αταλάντευτα τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα και την ΕΕ. Τα έργα και οι διαχειριστικές προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούν και δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και των νησιωτών, αφού είναι ενταγμένες στη στρατηγική υπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων και της ΕΕ.

Καλούμε τους κατοίκους, τη τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους μαζικούς φορείς του νησιού μας, σε συνεργασία και με τα γειτονικά νησιά όπως παλέψουμε όλοι μαζί στη σωστή κατεύθυνση για την ανατροπή αυτής της κατάστασης με λαϊκές αγωνιστικές κινητοποιήσεις με σκοπό τη παραμονή και συνέχιση της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Πάτμου καθώς και της ΔΟΥ Λέρου.

Τέλος δεν θα πρέπει να υπάρχει και να καλλιεργείται καμιά αυταπάτη ότι οριστικές λύσεις στα προαναφερόμενα προβλήματα αλλά και σε δεκάδες σε άλλα, που βιώνουμε καθημερινά, μπορούν να δοθούν μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της εξουσίας των. Θα πρέπει να γίνει παλλαϊκό σύνθημα πάλης η φιλολαϊκή διέξοδος από τη κρίση, που σημαίνει πάλη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις του δρόμου ανάπτυξης χωρίς μονοπώλια, ταξική εκμετάλλευση, με κοινωνικοποίηση, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους”.

Πάτμος 20.10.2012

lerosnews.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ