Αιτήσεις για να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 750.000 ευρώ για τη δημιουργία των πρώτων καταδυτικών πάρκων στην Ελλάδα θα υποβάλλουν η Πάτμος, η Λέρος και οι Λειψοί, και η Πάφος της Κύπρου διεκδικώντας έτσι μέρος της «πίτας» των δισ. ευρώ του καταδυτικού τουρισμού στην Ευρώπη.
Πέραν της μεγάλης ώθησης που εκτιμάται ότι θα έδινε η δημιουργία καταδυτικών πάρκων στον ελληνικό τουρισμό, συνεπάγεται και σημαντικά οφέλη όσο αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι δημοτικές Αρχές των Λειψών προτάσσουν στο φάκελο της υποψηφιότητάς τους τον πληθυσμό των δεκάδων χιλιάδων αστεριών που κατοικούν στον βυθό γύρω από το νησί και στις πάνω από 20 νησίδες που το περιβάλλουν, καθώς και τα δύο αρχαία ναυάγια, τα οποία αποτελούν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό μεταξύ των κατοίκων του νησιού, εδώ και δεκαετίες, υπό το φόβο των αρχαιοκαπήλων.
Η Πάτμος από την πλευρά της αποφάσισε να στραφεί στην τουριστική ανάπτυξη με φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό, έναντι του σίγουρου και εύκολου κέρδους των ιχθυοκαλλιεργειών, που όμως θα υποβάθμισε τον όμορφο βυθό του νησιού.
Στα «πλούτη» του βυθού της Πάτμου συμπεριλαμβάνονται ροδοφύκη, οι λεγόμενες «τραγάνες», που υποστηρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες είδη ζωής, συγκροτώντας έναν εντυπωσιακό σε χρώματα υποβρύχιο καμβά.
Στη Λέρο ο δήμος στοχεύει στη δημιουργία ενός «Υποβρύχιου Μουσείου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», καθώς γύρω από τις ακτές της βρίσκονται διάσπαρτα τα απομεινάρια της μάχης του 1943, οπότε οι Ναζί χρειάστηκαν 46 ημέρες για να κάμψουν την αντίσταση του νησιού.
Στο βυθό της υπάρχουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη της Λουφτβάφε και πολεμικά πλοία.
Οι τοπικές Αρχές εκτιμούν ότι πέραν της προστασίας του φυσικού πλούτου της θάλασσας, ένα τέτοιο καταδυτικό πάρκο θα είχε άμεσα οφέλη για τους ψαράδες από τις απαγορεύσεις αλιείας σε πολύ μικρές περιοχές, ενώ τα συνολικά αλιεύματα θα αυξηθούν κατακόρυφα.
sofokleousin.gr