back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ -Έρχεται νέος εκλογικός νόμος

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΣτους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ -Έρχεται νέος εκλογικός νόμος

Νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές, αλλαγή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση και μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ, σύστημα επιβράβευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους δημοσίους υπαλλήλους και καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο.

Αυτές είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες που θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με βάση τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγραμματισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στόχοι των παρεμβάσεων, όπως σημειώνεται, αποτελούν η δημιουργία επιτελικού κράτους, η εφαρμογή δίκαιου εκλογικού συστήματος που θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα, η μετεξέλιξη της αυτοδιοίκησης σε «αυτοδύναμη και αυτοτελή», καθώς και η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών «με σεβασμό στα χρήματα του πολίτη».

Στο πλαίσιο του νέου εκλογικού συστήματος των βουλευτικών εκλογών, θα προβλέπεται και η δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. 

Σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, προκρίνεται η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, η αλλαγή του νόμου της απλής αναλογικής και η άμεση τροποποίηση διατάξεων για τη λειτουργία των ΟΤΑ, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητά τους.

Για τη δημόσια διοίκηση, στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνονται η εφαρμογή συστήματος επιβράβευσης και η κατάρτιση ατομικού πλάνου ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους δημόσιους υπαλλήλους με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, όπως επίσης και η ενίσχυση της λογοδοσίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, με νέο, απλουστευμένο Πειθαρχικό Δίκαιο.

Θα συνεχιστεί επίσης η υλοποίηση μέτρων που έχει συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους θεσμούς, όπως μεταξύ άλλων, η ανεξάρτητη αξιολόγηση της διαδικασίας επιλογής για τις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, η αξιοκρατική επιλογή διοικητικών γραμματέων στα υπουργεία και η ολοκλήρωση των ψηφιοποιημένων οργανογραμμάτων, συνδεδεμένων με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Ως στρατηγικές επιλογές των παρεμβάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, περιγράφονται η ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές, η προστασία του περιβάλλοντος με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η δημιουργία ενός σύγχρονου, λιτού και αποτελεσματικού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη.

aftodioikisi.gr

{loadmoduleid 270}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ