back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στη Λέρο δυο χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΠώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στη Λέρο δυο χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές

Βρισκόμαστε σχεδόν δυο χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010, με τις πολιτικές «ζυμώσεις» στη Λέρο να έχουν ξεκινήσει δειλά, αφού η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πολιτικές τυμπανοκρουσίες.

Όμως πώς θα προχωρήσει η Λέρος τα επόμενα χρόνια με δεδομένα τα κακά αποτελέσματα που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στους Λεριούς δημότες; Το LEROS NEWS θα προσπαθήσει να δώσει με αντικειμενικότητα το στίγμα, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, για να δούμε πως εξελίσσονται τα δημοτικά πράγματα.

Ξεκινώντας ιεραρχικά από την παράταξη του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια, πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ απέσπασε ένα ανέλπιστα υψηλό ποσοστό έναντι των αντιπάλων του στις δημοτικές εκλογές του 2010, εντούτοις δεν μπόρεσε να το διατηρήσει. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα αίτια του παραπάνω γεγονότος (εκτός από την παταγώδη ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές) εστιάζονται σε έναν βασικό πρωταγωνιστή της νικηφόρας πορείας του συνδυασμού του, στον κ. Βαγγέλη Ασβεστά, ο οποίος με την ανεξαρτητοποίησή του, συμπαρέσυρε και άλλους δημοτικούς συμβούλους. 

Το αποτέλεσμα της κίνησης Ασβεστά, ήταν, να απολέσει την πλειοψηφία ο Δήμαρχος Λέρου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημοτικά πράγματα αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια. Συν τοις άλλοις, είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Κόλιας έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα με τα υπόλοιπά του καθήκοντα, την καθημερινότητα στο δήμο, χωρίς όμως ουσιαστική βοήθεια από αρκετούς συμβούλους που ανήκουν στον συνδυασμό του.  Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι ο ίδιος θα διεκδικήσει -με αξιώσεις- την επανεκλογή του, αν και αυτή τη στιγμή η πολιτική του επιρροή δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που θα έπρεπε. 

Στην αντίπερα όχθη, αυτή της Μείζονος Μειοψηφίας, τα πράγματα δεν είναι επίσης καλά. Η συγκεκριμένη παράταξη δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση μέχρι και σήμερα να απορροφήσει τις απώλειες από τις λανθασμένες κινήσεις στον συνδυασμό του Μιχάλη Κόλια. Παράλληλα, είναι διάχυτη η εντύπωση (κυρίως σε φίλους και μέλη της συγκεκριμένης παράταξης), ότι η αντιπολιτευτική τακτική που ασκείται στο σύνολό της, είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται συχνά σε διάφορα «πολιτικά πηγαδάκια», είναι η «αντιπολιτευτική αδράνεια» στο θέμα που προέκυψε με την Πολεοδομία Λέρου, καθώς επίσης και στο θέμα με τις ανεξαρτητοποιήσεις των τριών δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης  (Ασβεστάς, Ρούσος, Βενέτου). 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος που επικρατεί στην παράταξη της Μείζονος Μειοψηφίας, είναι το ότι ο πρώην Δήμαρχος Λέρου κ. Τιμόθεος Κωττάκης φέρεται να επιρρίπτει τις ευθύνες για την κακή κατάσταση του Δήμου Λέρου, όχι στον «άπειρο» κ. Κόλια, αλλά στον πολύ εμπειρότερο πρώην δήμαρχο και νυν επικεφαλής της Μειοψηφίας (και πρώην στενό του συνεργάτη), κ. Μιχάλη Κοντραφούρη.

Όσον αφορά την παράταξη της Ελάσσονος Μειοψηφίας, τα πράγματα είναι εξίσου απογοητευτικά: Λίγο καιρό μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010, η κα Συφουνιού αντικατέστησε τον διοικητή στο Νοσοκομείο της Καλύμνου, ασκώντας παράλληλα τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντά στη Λέρο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρόσφατα ο κ. Αντώνης Νταλαρής με δηλώσεις του, έθεσε εαυτόν εκτός συζήτησης περί δημοτικών εκλογών, ενώ, ο κ. Δημήτρης Διαμαντάρας -τρίτος κατά σειρά- δημοτικός σύμβουλος της συγκεκριμένης παράταξης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο LEROS NEWS, έθεσε εαυτόν στη διάθεση του εκλογικού σώματος, επιβεβαιώνοντας όσους έκαναν λόγο για «πολιτική δυσκαμψία» της συγκεκριμένης παράταξης. 

Σε αυτό το -εύθραυστο και υπό διαμόρφωση- πολιτικό τοπίο, οφείλουμε να αναφέρουμε πληροφορίες που φέρουν τον κ. Ασβεστά να έχει εκδηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον του για την κάθοδό του στις εκλογές του 2014, ως υποψήφιος δήμαρχος. 

Όσον αφορά τον πρώην δήμαρχο Λέρου κ. Τιμόθεο Κωττάκη, τηρεί «σιγήν ιχθύος» δείχνοντας πάντως ιδιαίτερα προβληματισμένος για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα καταστροφικά αποτελέσματα που αυτή επιφέρει στη Λέρο. 

Ιδιαίτερη αγωνία για τα κοινά και το μέλλον της Λέρου εκφράζει και ο συμπατριώτης μας και πολιτευτής με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Παντελής Μαραβέλιας, κάτι που εκλαμβάνεται από ορισμένους, ως προάγγελος εξελίξεων. Σε Τ/Φ επικοινωνία που είχαμε μαζί του, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του για τη Λέρο είναι αμείωτο και ότι θα ενημερωθούμε άμεσα σε περίπτωση που προκύψει οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη… 

lerosnews.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ