back to top
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΤΟΛΑΓΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΑ – Η ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της Λέρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ο τόμος στοχεύει να συγκεντρώσει μερικές από τις συνεισφορές που κρίνονται πιο σημαντικές για την εις βάθος μελέτη ορισμένων πτυχών της ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού.

Συνοψίζονται τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν την εξέλιξη του νησιού στο ευρύτερο πλαίσιο του αρχιπελάγους, υπογραμμίζοντας τα ιδιόμορφα γεγονότα που το χαρακτήρισαν, ιδιαίτερα στη μεταπολεμική περίοδο. Και αναδεικνύονται ορισμένες κτιριακές και πολεοδομικές πτυχές του Πορτολάγκο, πλαισιώνοντας το ορθολογιστικό στυλ που υιοθετήθηκε, το οποίο ενώνει την αρχιτεκτονική αβανγκάρντ με το μεσογειακό πνεύμα.

Οι συνεισφορές που επιλέχθηκαν περιλαμβάνουν τόσο θέματα αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής κριτικής (A. Giglio) όσο και εκείνες με ισχυρή ιστορική αξία (N. Πιτσινός, G. Pellicciari).

Ο τόμος συμπληρώνεται από το κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στη στρατιωτική οικοδόμηση (η παρουσία της οποίας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε σχέση με την στρατιωτική αξία που είχε αναλάβει το νησί τη δεκαετία του ’20), ορισμένα κατάλοιπα της οποίας αποτελούν ένα πραγματικό «υπαίθριο μουσείο» Η παρουσίαση του βιβλίου στα ελληνικά θα γίνει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στο Θεατράκι της ΘΟΛ στην Αγ. Μαρίνα.

Θα παρέμβουν: ο εκδότης Enzo Terzi, ο αρχιτέκτονας Νείλος Πιτσινός, ο συγγραφέας Δημήτρης Κωστόπουλος. Ο ηθοποιός Νίκος Φωκάς θα διαβάσει αποσπάσματα του Virgilio Spigai, περιλαμβανόμενα σε μια δημοσιευμένη συνεισφορά. Συντονιστής της εκδήλωσης: ο επιμελητής του βιβλίου Enzo Bonanno.

Στην σχετική σελίδα του ιστότοπου θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες, ένα abstract από το βιβλίο και την διαθεσιμότητα.

ο Γ.Γ. Ένζο Μπονάνο

Popular Articles