Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Τελικά ίσως τα δημόσια νοσοκομεία εν μέσω κρίσης να αποτελούν μιας πρώτης τάξεως λύση για την ανεύρεση εργασίας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα 1500 βιογραφικά που εστάλησαν από διάφορα στελέχη για το διαγωνισμό ανάδειξης νέων διοικητών στα νοσοκομεία. Ποιοι ενδιαφέρονται τελικά περισσότερο για μια θέση σε δημόσιο νοσοκομείο;
Το ένα μετά το άλλο ελέγχει τα βιογραφικά η επιτροπή που ορίσθηκε στο υπουργείο Υγείας για να αναδείξει νέους διοικητές στα νοσοκομεία. Μπορεί πολλοί να αμφισβητούν την …καθαρότητα της διαδικασίας, πολλοί όμως είναι αυτοί που ενδιαφέρονται τελικά να ανέλθουν στα ανώτερα σκαλοπάτια των νοσοκομείων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα εκατοντάδες στελέχη της υγείας που εκδήλωσαν με την αίτηση το ενδιαφέρον τους να στελεχώσουν το ΕΣΥ, υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι από τελείως διαφορετικά επαγγέλματα. Όμως αυτό που έκανε τα στελέχη της επιτροπής αξιολόγησης να τρίβoυν τα μάτια τους είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα ονόματα είναι και πάρα πολλοί απλοί διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων που σήμερα εργάζονται κανονικά.
Πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν και ένα μεταπτυχιακό τίτλο κυρίως στα οικονομικά της υγείας και επιθυμούν να γίνουν διοικητές ή υποδιοικητές. Εκτιμάται πως η επιθυμία αυτή εστιάζεται κυρίως στην οικονομική αναβάθμιση των υπαλληλων αυτών μετά και τα αμέτρητα κουρέματα που έχουν υποστεί οι μισθοί τους.
Μέχρι στιγμής οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας δεν έχουν αποφασίσει αν θα επιλέξουν και πρόσωπα που δεν έχουν εμπειρία στο ΕΣΥ αλλά γνωρίζουν καλά από διοίκηση. Από τους νυν διοικητές λίγοι είναι αυτοί που θα επανέλθουν στο πόστο τους καθώς όπως αναφέρουν πηγές θα μείνουν μόνο οι αποτελεσματικοί.
Θραύση κάνουν πάντως τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας για τα οποία έχουν κατατεθεί οι περισσότερες αιτήσεις τόσο απο νυν διοικητές που επιθυμούν να ανανεώσουν τη θητεία τους όσο και από άλλα στελέχη της αγοράς. Βέβαια υπάρχουν και αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια λόγω διαφορετικών σπουδών, ωστόσο και αυτές θα εξετασθούν απο την επιτροπή που έχει ορισθεί, επικεφαλής της οποίας ειναι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πελ.Καλύρης.
Οι αποδοχές πάντως όπως είχε επισημάνει και ο Υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρένζτος είναι κουρεμένες καθώς το ποσό που δίνεται στους διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων είναι 3000 μικτά ήτοι κοντά στα 2300 ευρώ ενώ το ποσό μειώνεται στα μικρότερα νοσοκομεία.
Όσο για τους υποδιοικητές αυτοί δε θα εισπράττουν πάνω από 1600 με 1700 ευρώ.
Συνολικά θα προσληφθούν 87 διοικητές και 93 αναπληρωτές στα νοσοκομεία όλης της χώρας ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου.
iatropedia.gr