back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα στον Υπουργό Οικονομικών για τις ΔΟΥ Καλύμνου, Καρπάθου και Λέρου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΠαρέμβαση του Μάνου Κόνσολα στον Υπουργό Οικονομικών για τις ΔΟΥ Καλύμνου, Καρπάθου και Λέρου

Ζητά να ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για τις νησιωτικές περιοχές-Καταθέτει 3 άξονες-προτάσεις

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας κατέθεσε υπόμνημα προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βασίλη Μαυραγάνη σχετικά με την κυοφορούμενη αναστολή λειτουργίας των ΔΟΥ Καλύμνου, Καρπάθου και Λέρου.

Ο κ. Κόνσολας, στην παρέμβασή του, ζητά να διαφοροποιηθούν τα κριτήρια για τις νησιωτικές περιοχές επισημαίνοντας τις αυτονόητες δυσλειτουργίες που προκύπτουν από την αδυναμία της Πολιτείας να εξυπηρετήσει τον πολίτη, σε ό,τι σχετίζεται με τις φορολογικές του υποθέσεις στο νησί του.

Ταυτόχρονα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου καταθέτει και τρεις άξονες-προτάσεις στον κ. Στουρνάρα και στον κ. Μαυραγάνη στοχεύοντας στη διοικητική αναδιοργάνωση των ΔΟΥ αλλά, κυρίως, στην αμεσότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη στον τόπο που ζει και εργάζεται, κάτι που αποτελεί κορυφαία και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Παράλληλα, επισημαίνει και την ανάγκη να μην διαταραχθεί η οικογενειακή και εργασιακή ισορροπία των εργαζομένων στις ΔΟΥ των νησιωτικών περιοχών.

Το πλήρες κείμενο της πρότασης Κόνσολα προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών έχει ως εξής :

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Η κυοφορούμενη αναστολή λειτουργίας των ΔΟΥ Καλύμνου, Καρπάθου και Λέρου, έχει δημιουργήσει κλίμα ανεύθυνων φημολογιών και ανασφάλειας στα Δωδεκάνησα.

Είναι δεδομένη η ανάγκη μιας ευρύτερης διοικητικής αναδιοργάνωσης, οφείλουμε, όμως, να διαχωρίζουμε τα κριτήρια και τα πεδία επιβολής της.

Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν στις νησιωτικές περιοχές τα ίδια κριτήρια με αυτά που ισχύουν για τις αστικές και ημιαστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Η γεωγραφική ασυνέχεια υπερισχύει κριτηρίων, όπως η φοροδοτική απόδοση και ο αριθμός των συναλλασσομένων.

Οι ΔΟΥ Καλύμνου, Καρπάθου και Λέρου δεν εξυπηρετούν μόνο τους πολίτες αυτών των νησιών αλλά και νησιά που γειτνιάζουν.

Θα ήταν άδικο, όσο και παράλογο, να αναγκαστούν οι πολίτες αυτών των νησιών να μετακινούνται στη Ρόδο και στην Κω για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Πέραν του υψηλού και απαγορευτικού, για πολλούς, μεταφορικού κόστους υπάρχει και η δυσκολία μετακίνησης στο νησιωτικό χώρο που συνεπάγεται ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου. 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, κάποιος πολίτης των νησιών αυτών θα πρέπει να ταξιδέψει προκειμένου να εξυπηρετηθεί για τις φορολογικές του υποθέσεις, σε Ρόδο και Κω, αλλά δεν θα μπορεί να επιστρέψει αυθημερόν στο νησί του, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλότερο οικονομικό κόστος αλλά και απώλεια χρόνου.

Η επιλογή της λύσης να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών στα νησιά που καταργούνται οι ΔΟΥ, πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει προετοιμαστεί στο βαθμό που πρέπει και δεν αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα. 

Σας καταθέτω 3 άξονες-προτάσεις που πιστεύω ότι απαντούν στην ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά, ταυτόχρονα, προωθούν και την ιδέα της διοικητικής μεταρρύθμισης:

1. Ο πολίτης πρέπει να εξυπηρετείται στον τόπο που ζει και εργάζεται. Η διοικητική δομή που θα υπάρχει σε κάθε νησί, στην Κάλυμνο, την Κάρπαθο και τη Λέρο, πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει και να εξυπηρετήσει το σύνολο των φορολογικών συναλλαγών του πολίτη με το Κράτος.

Οποιαδήποτε άλλη λύση που εμπεριέχει μετακίνηση, ταλαιπωρία και κόστος για τον πολίτη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

2. Είναι σαφές ότι οι μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού έχουν άλλα χαρακτηριστικά στις νησιωτικές περιοχές. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει τόπο κατοικίας μια οικογένεια δημόσιου υπαλλήλου στις νησιωτικές περιοχές. Σε περίπτωση υπεράριθμου προσωπικού, πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας των φορολογικών ελέγχων και δευτερευόντως να επιλεγεί η λύση της μετάταξης σε άλλη δημόσια υπηρεσία στο ίδιο νησί. 

Σας επισημαίνω ότι οι τελωνειακές υπηρεσίες στα νησιά μας είναι υποστελεχωμένες αλλά και ότι κάθε διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να αγνοεί τον ανθρώπινο παράγοντα.

3. Είναι καιρός να μειωθεί η ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα στις ΔΟΥ. Να προχωρήσουμε στις πιστοποιημένες και απλοποιημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι πολίτες επισκέπτονται την 
Εφορία μόνο αν κληθούν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία .Με τον τρόπο αυτό, ο πολίτης εξυπηρετείται άμεσα και αποτελεσματικά, χτυπιέται η γραφειοκρατία και εξαλείφεται η διαφθορά.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Αντιλαμβάνεστε, νομίζω, τους λόγους που επιβάλλουν την υιοθέτηση διαφορετικών κριτηρίων για τις ΔΟΥ των νησιωτικών περιοχών.

Η μοναδική αξιόπιστη και δίκαιη λύση είναι η ύπαρξη σύγχρονων διοικητικών δομών που θα εξυπηρετούν με επάρκεια, αμεσότητα και αποτελεσματικότητα το νησιώτη στον τόπο που ζει και εργάζεται.

lerosnews.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ