back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος καταγγέλλει παράνομη αλιεία με βιντζότρατες στη Λέρο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΟ περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος καταγγέλλει παράνομη αλιεία με βιντζότρατες στη Λέρο

Πριν δυο χρόνια, πολλοί ψαράδες αναγκάστηκαν να σταματήσουν να εργάζονται με βιντζότρατα κόβοντας τα καΐκια τους, αφού οι νέες διατάξεις έκαναν αδύνατη την εργασία τους.

Τότε το Λιμενικό Σώμα τόνιζε συνεχώς πόσο αυστηρά θα είναι τα πρόστιμα σε περίπτωση μη τήρησης του νόμου. Δυστυχώς, από τότε οι ελάχιστοι εναπομείναντες που διατηρούν βιντζότρατες συνεχίζουν να δουλεύουν παράνομα, ουσιαστικά ανενόχλητοι. Συμπράττει έτσι, το Λιμενικό Σώμα με το έγκλημα που γίνεται κατά του θαλάσσιου πλούτου αφού με την αλίευση ψαριών που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την ανάπτυξή τους, διακόπτεται η αναπαραγωγή τους. Ως εκ τούτου, όλοι οι υπόλοιποι ψαράδες δεν μπορούν να δουλέψουν και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τις οικογένειες τους.

Από τις αρχές Οκτώβρη γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών από αγανακτισμένους ψαράδες. Στη Λέρο π.χ. έχουν γίνει καταγγελίες και στις αρχές ότι κάποιοι ψαρεύουν παράνομα με βιντζότρατες εντός της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου του Παντελιού, σε απόσταση μικρότερη από αυτή που προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΚ 1967/2006), δηλαδή μικρότερη των 3 ναυτικών μιλίων από την ακτή ή βάθους 50 μέτρων. Η ανοχή των αρχών απέναντι στους παράνομους συνεχίζεται.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, που ως ευρωβουλευτής είχε ασχοληθεί με το θέμα, δήλωσε σχετικά: «Τον Απρίλιο του 2010 είχα καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν για τη συνεχιζόμενη χρήση στις ελληνικές θάλασσες του καταστροφικού αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας.

Η Επίτροπος για την Αλιεία κ. Δαμανάκη μου είχε απαντήσει ότι “η μεταβατική περίοδος για τη σταδιακή κατάργηση ορισμένων δραστηριοτήτων των αλιευτικών εργαλείων έχει ήδη λήξει στις 31 Μαΐου 2010”. Ωστόσο, δυόμιση χρόνια μετά, κινδυνεύουμε να δούμε εδραιωμένη την άποψη ότι μόνο κάποια “κορόιδα” έκοψαν τα καΐκια τους και προσαρμόστηκαν στις επιταγές της Κομισιόν και της λογικής για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.

Καθώς οι κοινωνικές συνθήκες στη χώρα μας δεν αντέχουν άλλες άδικες συμπεριφορές, καλώ το Λιμενικό Σώμα και τον αρμόδιο Υπουργό να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

rodosalarm.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ