back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Λέρο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΟ εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Λέρο

Με μεγαλοπρέπεια, εθνική υπερηφάνεια και χωρίς απρόοπτα, εορτάσθηκε στη Λέρο, η μεγάλη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης της επανάστασης του 1821.

Τα εκπαιδευτήρια του νησιού μας, με ποιήματα, εθνικά θούρια, θεατρικά σκέτς, ομιλίες, και καταθέσεις στεφάνων στις προτομές ηρώων, έδωσαν τον πανηγυρικό τόνο

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε ο Δήμος Λέρου, το Φρουραρχείο και με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως, έλαβε χώρα γενικός σημαιοστολισμός οικιών, καταστημάτων, δημοσίων κτιρίων, στρατιωτικών μονάδων και ναυλοχούντων πλοίων.

Το εσπέρας της Κυριακής 24.3.2013, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός εις τον εορτάζοντα Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό ολοκλήρου του Ι.Κλήρου της Νήσου. Τον θείον λόγον εκήρυξε ο Μητροπολίτης στον κατάμεστο Ι.Ναό.

Μετά το πέρας του εσπερινού ο προϊστάμενος και το Εκκλ.Συμβούλιο του Ι.Ναού δεξιώθηκαν τον Μητροπολίτη, τον Ι.Κλήρο, τους Ιεροψάλτες και τους πιστούς στην παρακείμενη αίθουσα της Ι.Μητροπόλεως.

Το πρωί της Δευτέρας 25 Μαρτίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Μετά το πέρας της Θ.λειτουργίας ο Μητροπολίτης εχειροθέτησε εις Αναγνώστην τον ευλαβέστατο κ. Άγγελο Αγγελίδη.

Βάσει του επισήμου προγράμματος, στις 10:30΄π.μ. ετελέσθη η επίσημος Δοξολογία παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλια, των Αντιδημάρχων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, αντιπροσωπειών μαθητών με τις σημαίες των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας πεζή και με πομπή, οι Αρχές και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στην Αγία Μαρίνα και προ της προτομής του ήρωος παπα-Αναστάση Ζαφειρόπουλου, εψάλλη Τρισάγιο, εγένετο κατάθεσις στεφάνων, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου και άγημα του στρατού.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο εκπαιδευτικός του Μπελλενείου Γυμνασίου κ. Αργυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην διπλή σημασία αυτής της ημέρας.

Ο σχετικά καλός καιρός συνέργησε και πολύς κόσμος κατέκλισε την Αγία Μαρίνα, όπου αμέσως μετά και ενώπιον των επισήμων και του κόσμου, έλαβε χώρα η καθιερωμένη παρέλαση της μαθητιώσσας και σπουδάζουσας νεολαίας, του προσκοπισμού, του οδηγισμού, κλπ., όπου καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Ιδιαίτερα χειροκροτήθηκαν τα δύο αγήματα του στρατού που παρέλασαν με άψογο σχηματισμό.

Το εσπέρας της 25ης Μαρτίου, ο Μητροπολίτης τέλεσε τον Εσπερινό της αποδόσεως της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον ιστορικό Ναό της Παναγίας του Κάστρου.

Επιμέλεια:  Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ