Σοβαρά ερωτήματα για όσα συνέβησαν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και για τη μετακίνηση δύο νοσηλευτριών θέτει με σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Υπαλλήλων του Νοσοκομείου Λέρου.

Αφορμή είναι η έγγραφη αναφορά των δύο εργαζομένων, στην οποία, σύμφωνα με την Ένωση, περιγράφονται πιέσεις να διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικές ενέργειες και να αναλάβουν καθήκοντα εκτός των αρμοδιοτήτων τους.

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε ζητήματα που αφορούν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης ιατρού, ηλεκτρονικές καταχωρήσεις, παραπεμπτικά και ιατρικά έγγραφα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε περιστατικό κατά τη διάρκεια εφημερίας: οι νοσηλεύτριες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον εφημερεύοντα ιατρό και ότι στη συνέχεια δέχθηκαν πίεση να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές ενέργειες που δεν ανήκαν στα καθήκοντά τους. Η Ένωση ζητά να διερευνηθούν όσα περιγράφονται, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προχωρά σε «προκαταβολικές καταδίκες».

Το σωματείο ζητά επίσης από τη Διοίκηση να εξηγήσει με ποια υπηρεσιακά κριτήρια αποφάσισε τη μετακίνηση των δύο νοσηλευτριών από τη Μονάδα. Όπως επισημαίνει, στην αναφορά των εργαζομένων υποστηρίζεται ότι είχε προηγηθεί έντονη υπόδειξη από τον εμπλεκόμενο ιατρό για την απομάκρυνσή τους, ακόμη και αναφορά σε ενδεχόμενη παραίτησή του. Η Ένωση τονίζει ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί με βάση τα υπηρεσιακά στοιχεία και θέτει το ερώτημα αν οι μετακινήσεις συνδέονται με την άρνηση των νοσηλευτριών να αναλάβουν καθήκοντα εκτός του ρόλου τους.

Μεταξύ άλλων, ζητά έγγραφη αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διασφάλιση ότι προσωπικοί κωδικοί δεν χρησιμοποιούνται από τρίτους, γνωστοποίηση της αιτιολογίας των μετακινήσεων και προστασία των δύο εργαζομένων από δυσμενή μεταχείριση. Ζητά ακόμη ουσιαστική στελέχωση της Μονάδας, σημειώνοντας ότι η υποστελέχωση επιβαρύνει το προσωπικό, αλλά δεν μπορεί να οδηγεί σε σύγχυση αρμοδιοτήτων.

Η Ένωση απευθύνει σύσταση προς τον εμπλεκόμενο ιατρό να μην επαναληφθούν ανάλογες πρακτικές και ζητά από τη Διοίκηση εξηγήσεις για τις αποφάσεις μετακίνησης που η ίδια υπέγραψε.

Η ανακοίωση της ένωσης αναφέρει:

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ – ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΡΟΥ

Λέρος, 25/09/2026

ΠΡΟΣ

– Διοικητή Κρατικού Θεραπευτηρίου – Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λέρου

– Διοικητικό Συμβούλιο Κρατικού Θεραπευτηρίου – Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λέρου

– 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου

– Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κρατικού Θεραπευτηρίου – Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λέρου

– Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Κρατικού Θεραπευτηρίου – Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λέρου

– Επιστημονικό Συμβούλιο Κρατικού Θεραπευτηρίου – Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λέρου

– Ένωση Ιατρών (ΕΙΘΕΛ) Κρατικού Θεραπευτηρίου – Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λέρου

– ΠΟΕΔΗΝ

– ΟΕΝΓΕ

– Ιατρικό Σύλλογο Επαρχίας Καλύμνου

– Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την έγγραφη αναφορά δύο συναδελφισσών νοσηλευτριών που υπηρέτησαν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το Σωματείο Εργαζομένων θεωρεί υποχρέωσή του να παρέμβει, χωρίς προκαταβολικές καταδίκες, αλλά και χωρίς να αφήσει αναπάντητα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες, την αξιοπρέπεια και την υπηρεσιακή προστασία των εργαζομένων.

Στην αναφορά περιγράφονται περιστατικά σχετικά με χρήση προσωπικών κωδικών ιατρού, ηλεκτρονικές καταχωρήσεις, παραπεμπτικά και ιατρικά έγγραφα, καθώς και πίεση προς νοσηλεύτριες να αναλάβουν καθήκοντα που δεν αντιστοιχούν στον επαγγελματικό και υπηρεσιακό τους ρόλο.

Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να τίθεται στο δίλημμα είτε να αποδέχεται εντολές για πράξεις που δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές του είτε, εάν αρνηθεί, να φοβάται δυσμενείς υπηρεσιακές συνέπειες.

Η συνεργασία μέσα σε ένα Νοσοκομείο είναι αναγκαία. Δεν μπορεί όμως να σημαίνει κατάργηση των επαγγελματικών ορίων, μεταφορά ευθύνης από τον έναν κλάδο στον άλλο ή άσκηση πίεσης ώστε εργαζόμενοι να αναλαμβάνουν αλλότρια καθήκοντα.

Το Σωματείο γνωρίζει τις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου και τη σοβαρή υποστελέχωση που επιβαρύνει καθημερινά όλους τους εργαζόμενους. Η κατάσταση αυτή αποτελεί ευθύνη του κράτους και απαιτεί ουσιαστική στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Η υποστελέχωση όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υπέρβαση αρμοδιοτήτων, μεταφορά ιατρικής ευθύνης στο νοσηλευτικό προσωπικό ή χρήση προσωπικών κωδικών από τρίτους.

Ιδιαίτερη διερεύνηση απαιτεί και το περιστατικό που αναφέρεται κατά την εφημερία, όταν, σύμφωνα με την έγγραφη αναφορά, οι νοσηλεύτριες αδυνατούσαν να επικοινωνήσουν με τον εφημερεύοντα ιατρό και στη συνέχεια δέχθηκαν πίεση να διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικές ενέργειες που δεν ανήκαν στις αρμοδιότητές τους.

Το Σωματείο, στην παρούσα φάση, δεν επιλέγει τη λογική της καταδίκης.

Απευθύνει όμως σαφή σύσταση προς τον εμπλεκόμενο ιατρό να τηρούνται στο εξής απαρέγκλιτα τα όρια μεταξύ ιατρικών και νοσηλευτικών αρμοδιοτήτων, να μην παραχωρούνται προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης σε τρίτους και να μην ασκείται πίεση σε νοσηλευτικό προσωπικό να αναλαμβάνει καθήκοντα για τα οποία δεν έχει αρμοδιότητα και ευθύνη.

Η σύσταση αυτή γίνεται με την προσδοκία ότι ανάλογες πρακτικές δεν θα επαναληφθούν.

Σε περίπτωση επανάληψης περιστατικών πίεσης, ανάθεσης αλλότριων καθηκόντων ή χρήσης προσωπικών κωδικών από τρίτους, το Σωματείο δεν θα περιοριστεί σε νέα σύσταση αλλά θα ζητήσει πλήρη διερεύνηση από κάθε αρμόδιο όργανο.

Οι ευθύνες της Διοίκησης

Οι δύο νοσηλεύτριες μετακινήθηκαν από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με αποφάσεις της Διοίκησης.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην αναφορά, των μετακινήσεων προηγήθηκε έντονη υπόδειξη του εμπλεκόμενου ιατρού και αναφορά ακόμη και σε ενδεχόμενη παραίτησή του εάν δεν απομακρύνονταν οι συγκεκριμένες εργαζόμενες.

Εφόσον αυτό επιβεβαιώνεται από τα υπηρεσιακά στοιχεία, το ερώτημα είναι συγκεκριμένο:

Με ποια αντικειμενικά και υπηρεσιακά κριτήρια αποφασίστηκαν και υπογράφηκαν οι μετακινήσεις;

Η Διοίκηση δεν μπορεί να μεταφέρει αλλού την ευθύνη για αποφάσεις που η ίδια έλαβε και υπέγραψε. Η επιθυμία, η έντονη υπόδειξη ή ακόμη και η απειλή παραίτησης οποιουδήποτε εργαζομένου δεν μπορεί να υποκαθιστά τα αντικειμενικά υπηρεσιακά κριτήρια.

Εάν οι μετακινήσεις έγιναν υπό τέτοια πίεση, η Διοίκηση οφείλει να εξηγήσει για ποιο λόγο την αποδέχθηκε και με ποια συγκεκριμένη αιτιολογία προχώρησε στην απομάκρυνση των δύο νοσηλευτριών.

Πρέπει επίσης να διερευνηθεί εάν οι μετακινήσεις συνδέθηκαν με την άρνηση των εργαζομένων να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν καθήκοντα αλλότρια προς την ειδικότητα και τον ρόλο τους.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να μετακινούνται επειδή αρνήθηκαν να υποκαταστήσουν άλλον επαγγελματικό ρόλο.

Το Σωματείο ζητά:

·         έγγραφη αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,

·         σαφή οδηγία ότι δεν επιτρέπεται πίεση για ανάληψη αλλότριων καθηκόντων,

·         διασφάλιση ότι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης δεν θα χρησιμοποιούνται από τρίτους,

·         γνωστοποίηση της υπηρεσιακής αιτιολογίας των μετακινήσεων,

·         ουσιαστική στελέχωση της Μονάδας,

·         και διασφάλιση ότι οι εργαζόμενες δεν θα υποστούν δυσμενή μεταχείριση λόγω της αναφοράς τους ή της άρνησής τους να αναλάβουν καθήκοντα εκτός αρμοδιότητάς τους.

Το Σωματείο επιδιώκει την αποκατάσταση ενός καθαρού πλαισίου συνεργασίας και όχι την όξυνση.

Συνεργασία σημαίνει κανόνες, αμοιβαίο σεβασμό και σαφή ευθύνη του καθενός.

Προς τον γιατρό απευθύνουμε σύσταση να μην επαναληφθούν ανάλογες πρακτικές.

Προς τη Διοίκηση ζητούμε εξηγήσεις για τις αποφάσεις που η ίδια υπέγραψε και για τις οποίες η ίδια φέρει την υπηρεσιακή ευθύνη.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

της Ένωσης Υπαλλήλων του Κ.Θ. – Γ.Ν. – Κ.Υ. Λέρου