back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέα 48ωρη απεργία μέχρι την Παρασκευή αποφάσισαν οι ναυτεργάτες

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΝέα 48ωρη απεργία μέχρι την Παρασκευή αποφάσισαν οι ναυτεργάτες

Την συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν πριν από λίγο οι ναυτεργάτες.

Υστερα από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), οι ναυτεργάτες αποφάσισαν με ψήφους 8 έναντι 7 την προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας, απορρίπτοντας έτσι κατατεθείσα πρόταση για προσωρινή ανακωχή τουλάχιστον μίας ημέρας ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Εχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου

Νωρίτερα, με δηλώσεις του στην πρωϊνή εκπομπή του Mega o υποπυργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης είχε καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει άλα τα περιθώρια διαλόγου:

«Είμαστε απόλυτα ήσυχοι και βέβαιοι ότι εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα. Περιμένουμε στις 10.00 να επικρατήσει η σύνεση και λογική, δεν είμαστε αντίθετοι με τις διεκδικήσεις, δεν τις φοβόμαστε, αρκεί ακριβώς να έχουν μέτρο. Και πάνω από όλα να μην λειτουργούν καταστροφικά σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων. Όσο δίκαιες και αν είναι οι διεκδικήσεις. Πιστεύουμε ότι είναι συνεκτικό το πακέτο που προσφέρουμε και αναμένουμε να λυθεί η απεργία», επεσήμανε.

Εκανε επίσης εκτενή αναφορά στις κινήσεις που έχει κάνει το υπουργείο για την επίλυση των προβλημάτων των ναυτεργατών και κατέληξε λέγοντας: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η απεργία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να λείπουν βασικά αγαθά από τα νησιά μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκεται μια ολόκληρη περιφέρεια σε μια κρίσιμη παραγωγική περίοδο όπως αυτή να κινδυνεύει να χάσει την παραγωγή, να μην γίνουν εξαγωγές».

Παραδέχθηκε πάντως ότι τα μόνα σημεία στα οποία δεν δόθηκαν απαντήσεις είναι στα σημεία που κάνουν λόγο για επιστροφή στην προ του μνημονίου κατάσταση και για την μη αύξηση της φορολογίας των ναυτικών και την επιστροφή σε μηδενικούς συντελεστές. “Εκεί δεν μπορώ να απαντήσω και καταλαβαίνει όλος ο ελληνικός λαός το γιατί”.

Αγωνία στα νησιά

Εν τω μεταξύ τα πρώτα φαινόμενα έλλειψης προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης παρατηρήθηκαν στις αγορές αρκετών νησιών. Ο δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλας επισημαίνει ότι «η συνεχιζόμενη για πέμπτη ημέρα απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας έχει ως αποτέλεσμα τον συγκοινωνιακό αποκλεισμό των νησιών μας, με αποτέλεσμα την αδυναμία μετακίνησης ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι νεφροπαθείς στα υγειονομικά κέντρα, στον αποκλεισμό επιβατών που θέλουν να μετακινηθούν από και προς τα νησιά μας για σοβαρούς εκπαιδευτικούς, δικαστικούς κ.λπ. λόγους, καθώς επίσης και η παρατηρούμενη έλλειψη πλέον σε ήδη πρώτης ανάγκης».

Στη Σάμο, όπου το τελευταίο δρομολόγιο έγινε την περασμένη Πέμπτη, επίσης παρατηρούνται ελλείψεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου του νησιού Γιώργο Κυριαζή, οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο νωπά οπωροκηπευτικά και ευπαθή προϊόντα μικρής διάρκειας αλλά και ζυμαρικά και κονσέρβες καθώς, όπως εξήγησε, η απεργία συνέπεσε με το τέλος του μήνα οπότε και γίνονται οι παραγγελίες από τους χονδρέμπορους.

Στο θέμα παρενέβη χθες με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, η οποία με ανακοίνωσή της ζητά «να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις της ΠΝΟ». Η ΟΦΑΕ επισημαίνει ότι εκατοντάδες οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα βρίσκονται αποκλεισμένοι σε λιμάνια της Ιταλίας και στην Ηγουμενίτσα.

ΚΡΗΤΗ

Αγρότες σε αναβρασµό
Την άµεση άρση του θαλάσσιου αποκλεισµού της Κρήτης για την απρόσκοπτη µεταφορά κρητικών κηπευτικών στις ελληνικές και ξένες αγορές ζητούν φορείς του νησιού και καλλιεργητές. Το πρόβληµα, όπως λένε, παραµένει, καθώς ήδη πολλές νταλίκες µε κηπευτικά βρίσκονται στα κρητικά λιµάνια και χιλιάδες άλλοι τόνοι παραγωγής κινδυνεύουν να σαπίσουν στα χωράφια.

«Κάθε µέρα που δεν γίνονται δροµολόγια η ζηµιά στους παραγωγούς και στον τόπο είναι 1,5 – 2 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγµή κινδυνεύουµε να χάσουµε και τις ξένες αγορές µε τις οποίες έχουµε κλείσει συµβόλαια» δηλώνουν εκπρόσωποι των παραγωγών.

Ωστόσο, οι φορείς, δήµαρχοι και αγρότες της Κρήτης ζητούν νοµοθετική ρύθµιση µε την οποία θα προβλέπεται πλοίο επιφυλακής το οποίο σε τακτά χρονικά διαστήµατα θα µεταφέρει τα ευπαθή προϊόντα στις αγορές. Με επιστολή του ο δήµαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης ζητά να ισχύει η πρόβλεψη της επιφυλακής όπως προβλέπεται σε άλλες περιπτώσεις που υπάρχουν απεργίες και κινητοποιήσεις.

Τεράστιο κόστος

«Την απόφαση αυτή αιτιολογεί το τεράστιο οικονοµικό κόστος που προκύπτει για χιλιάδες οικογένειες που εργάζονται σκληρά στον αγροτικό χώρο. Η απώλεια του εισοδήµατός τους στην περίοδο κρίσης που βιώνουµε οδηγεί όχι µόνο σε οικονοµική αλλά και σε κοινωνική καταστροφή και πλήττεται το δηµόσιο και εθνικό συµφέρον εξαιτίας των τεράστιων ζηµιών που καταγράφονται σε βάθος χρόνου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασάκης, προσθέτοντας:

«Στο παρελθόν, µετά από αντίστοιχα φαινόµενα, όσα προϊόντα δεν καταστράφηκαν πλήρως πωλήθηκαν σε τιµές που δεν κάλυπταν ούτε το 30% του κόστους παραγωγής, ακυρώθηκαν συµφωνίες µε ρήτρες σε βάρος του συνόλου των εµπλεκοµένων στην παραγωγή και διάθεση των προϊόντων και χάθηκαν αγορές της Ευρώπης οριστικά εξαιτίας αθέτησης συµφωνιών. Η αιµορραγία αυτή πρέπει να σταµατήσει. Οι απώλειες του παρελθόντος εκτιµούνται σε δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ και είναι ξεκάθαρο πως -ειδικά στις µέρες µας- δεν µπορεί να συνεχιστούν».

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ