back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η Ιστορία του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΕΡΟΥ, ένα αφιέρωμα στη μνήμη των δύο ηρώων, Απόστολου και Ελευθέριου Ευαγγέλου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΗ Ιστορία του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΕΡΟΥ, ένα αφιέρωμα στη μνήμη των δύο ηρώων, Απόστολου και Ελευθέριου Ευαγγέλου

Το 2ο Γυμνάσιο Λέρου συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύμπραξης σχολείων και εκπαιδευτικών με τίτλο «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους», το οποίο υλοποιείται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ).

Σκοπός  του εν λόγω προγράμματος είναι να ενισχύσει εκπαιδευτικούς και μαθητές να ασχοληθούν ενεργά με την τοπική ιστορία και ειδικότερα την τοπική εκπαιδευτική ιστορία, να γίνουν “ερευνητές” και να αναδείξουν την ιστορία των σχολείων που εργάζονται και φοιτούν, μελετώντας το αρχειακό τους υλικό, να αφυπνίσουν την εκπαιδευτική μνήμη, να αναστοχαστούν την εκπαιδευτική ζωή στο παρόν και να ανοίξουν το σχολείο στην κοινότητα.

Το 2ο Γυμνάσιο Λέρου επέλεξε την υποενότητα «Σχολείο και αρχιτεκτονική» με στόχο να παρουσιάσει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του σχολείου και τη σύνδεσή τους με τη γενικότερη αρχιτεκτονική του νησιού και ειδικότερα της περιοχής του Λακκίου. Τέλος μέσα από τη μελέτη του χώρου επιχείρησε την ιστορική του σύνδεση με το παρελθόν, ώστε να αναδείξει την ταυτότητά του, φωτίζοντας την ιστορία των δύο προσωπικοτήτων, προς τιμήν των οποίων μετονομάστηκε σε ‘’ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ’’ σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Υ.Α.49636/Δ2/ΦΕΚ1145/3-4-2017.

Τελικό προϊόν της έρευνας και των συμπερασμάτων που ακολούθησαν αποτελεί το ηλεκτρονικό βιβλίο, «Η Αρχιτεκτονική του 2ου Γυμνασίου Λέρου – Απόστολου και Ελευθέριου Ευαγγέλου», το οποίο αφιερώνεται στη μνήμη των δύο ηρώων, που έπεσαν ηρωικά για την πατρίδα.

Τέλος το σχολείο συμμετέχει με το παραπάνω βιβλίο στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Το σχολείο αφηγείται», ο οποίος διοργανώνεται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το τμήμα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Ερευνητική/Συγγραφική ομάδα: Γκούρας Σταύρος, Δελιέζου Ηλέκτρα, Κρητικός Γιώργος, Μαντζαρτζής Νίκος, Τσεκούρας Γιώργος.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Παπαθανασίου Χρυσούλα ΠΕ02

Γενική επιμέλεια: Κιαννιέ Ευαγγελία ΠΕ02, Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Λέρου

https://online.pubhtml5.com/eeet/zmjy/#p=1

Αρχιτεκτονική του 2ου Γυμνασίου Λέρου

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ