Η Λέρος ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια γαστρονομική προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς, χάρη στην πρωτοβουλία του συμβούλου στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ), κ. Φώτη Γιαννακού.
Την ερχόμενη εβδομάδα, το νησί θα φιλοξενήσει την καταξιωμένη σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας κα Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία με το εκρηκτικό της ταλέντο και το πάθος της για την Πολίτικη κουζίνα θα ζωντανέψει τις γεύσεις και τα προϊόντα της Λέρου με μοναδικό τρόπο.
Η Εκμεκτσίογλου έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, προβάλλοντας την πολίτικη κουζίνα και τις παραδοσιακές συνταγές. Έχει επίσης συγγράψει βιβλία μαγειρικής, στα οποία καταγράφει παραδοσιακές συνταγές και προσωπικές της εμπειρίες από την κουζίνα της Πόλης.
Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Okan γαστρονομία και είναι ιδιοκτήτρια και επικεφαλής σεφ μαζί µε τους γιους της των εστιατορίων Maria’s στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα.
Είναι µέλος της Chaine des Rotisseurs, του Συλλόγου Γαστρονομίας Τουρκίας, του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και του Chef Club Ελλάδας.
Κάνει τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και στην Τουρκία και έχουν κυκλοφορήσει 6 βιβλία της και στις δύο χώρες.
Η επίσκεψή της στη Λέρο αποτελεί σημαντικό σταθμό για την ανάδειξη του νησιού ως γαστρονομικού προορισμού, μια στρατηγική που στηρίζει ο Φώτης Γιαννακός, με στόχο την προώθηση της τοπικής κουζίνας σε Ελλάδα και εξωτερικό, αξιοποιώντας παράλληλα την αυθεντικότητα της Λέρου και την ποιότητα των προϊόντων μας.
Είναι βέβαιο ότι όλοι οι επαγγελματίες του χώρου θα ωφεληθούν από αυτή τη μοναδική ευκαιρία, ανοίγοντας νέους γαστρονομικούς δρόμους στην προβολή και ανάπτυξη της Λέρου.