back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Πρόστιμο για τις χωματερές από την Ε.Ε. – Τι συμβαίνει με τη χωματερή στον Τσίγγουνα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Πρόστιμο για τις χωματερές από την Ε.Ε. - Τι συμβαίνει με τη χωματερή στον Τσίγγουνα

«Στα μαλακά» έπεσε τελικά η Ελλάδα για το απαράδεκτο καθεστώς με τις χωματερές. Η χώρα μας υποχρεώνεται να πληρώσει πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για την αδυναμία της να κλείσει και να αποκαταστήσει όλους τους παράνομους χώρους απόρριψης απορριμμάτων, και επιπλέον 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο μέχρι την οριστική της συμμόρφωση, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2015.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα υποχρεώνεται στην καταβολή προστίμου για απορρίμματα.

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της χώρας μας (και της Ιταλίας για ανάλογη υπόθεση).

Η κακή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας φαίνεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου, καθώς το πρόστιμο είναι το μισό από αυτό που πρότεινε τον περασμένο Αύγουστο η εισαγγελέας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει άμεσα 10 εκατ. ευρώ (αντί 22 εκατ. ευρώ της εισαγγελικής πρότασης), ως μέτρο αποτρεπτικού χαρακτήρα, και 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο (αντί 54.450 ευρώ ημερησίως) για τις 70 ενεργές χωματερές του Μαΐου του 2014 και τις 223 προς αποκατάσταση, μέχρι να συμμορφωθεί πλήρως.

Από το πρόστιμο θα αφαιρούνται κάθε εξάμηνο 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που έκλεισε ή αποκαταστάθηκε και 80.000 για κάθε χωματερή που και έκλεισε και αποκαταστάθηκε (από τις προαναφερθείσες 293).

Το ακόμα πιο θετικό είναι ότι η πρώτη καταβολή του εξαμηνιαίου προστίμου (τον Ιούνιο του 2015) θα γίνει με βάση τα δεδομένα ενός εξαμήνου από τώρα και όχι τα σημερινά, δηλαδή η χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των παράνομων χωματερών και να απομειώσει σημαντικά το πρόστιμο που θα καταβάλλει.

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο ευνοϊκή ήταν η συγκεκριμένη απόφαση, αρκεί θα θυμηθούμε ότι το 2000 η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει 5,4 εκατ. ευρώ για μία μόνο χωματερή, στον Κουρουπητό Χανίων.

Όσον αφορά το νησί της Λέρου, σημειώνεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις ενέργειες ολοκλήρωσης του προγράμματος αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στον Τσίγγουνα, με στόχο την πλήρη εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Δημάρχου Λέρου ο οποίος είναι ταυτόχρονα και Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Νοτίου Αιγαίου, στην ίδια κατάσταση με τη Λέρο βρίσκονται ακόμη 38 ενεργές χωματερές, εκ των οποίων οι 12 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ενώ 21 από τις 39 συνολικά (μαζί με αυτή της Λέρου) βρίσκονται σε μικρά νησιά.

Σχετικά με το έργο κατασκευής ΧΥΤΥ στη Λέρο (Χώρος Υγειονομικής ταφής Υπολειμμάτων) στο πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων ισχύουν τα ακόλουθα:


Το 1ο στάδιο είναι η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)  ώστε να αδειοδοτηθεί ένα νέο έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης με την κατασκευή ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων) για τους ακόλουθους λόγους:

  • Αλλαγή Νομοθεσίας: Λόγω της εφαρμογής της  Οδηγίας του 2008 της Ε.Ε. (2008/98) και της Εθνικής Νομοθεσίας που εναρμονιστήκαμε με την εν λόγω Οδηγία το 2012 (Ν.4042/2012) απαιτούνται πλέον αυξημένα ποσοστά ανακύκλωσης  με διαλογή στην πηγή τόσο για τα υλικά (χαρτί, πλαστικό , μέταλλο, γυαλί) όσο για τα οργανικά με στόχους:

->τουλάχιστον 50% κ.β. των παραγόμενων υλικών του Δήμου Λέρου
->τουλάχιστον 10% και έως  30% κ.β. των παραγόμενων οργανικών (απόβλητα κουζίνας από νοικοκυριά/επιχειρήσεις εστίασης και πράσινα/κλαδέματα)  του Δήμου Λέρου
κάτι που δεν επιτρέπει την συνολική ταφή τους σε ΧΥΤΑ.

  • Κοινωνική Αποδοχή: Μεγαλύτερες δυνατές  αποστάσεις από οικισμούς  και μέγιστη δυνατή οπτική απόκρυψη για να μειωθεί η περιβαλλοντική όχληση.
  • Μείωση  του  κόστους κατασκευής  και λειτουργίας του έργου: με την κατασκευή μικρότερου σε έκταση έργου ΧΥΤΥ και την ενίσχυση της ανακύκλωσης σε σημαντικό ποσοστό.

Το προς αδειοδότηση έργο  περιλαμβάνει:

  • Μονάδα κομποστοποίησης  διαλεγμένων στην πηγή οργανικών για παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας για χρήσεις όπως: πράσινο  Δήμου , αποκατάσταση  λατομείου, υλικό επικάλυψης ΧΥΤΥ, γεωργική χρήση.
  • Μονάδα μεταφόρτωσης ανακυκλωσίμων  υλικών (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί)
  • Μονάδα συμπίεσης υπολειπόμενων αστικών στερών αποβλήτων πριν την ταφή.
  • Μικρό κύτταρο ταφής υπολειπόμενων αστικών στερών αποβλήτων έκτασης περίπου 12 στρεμμάτων για χρονικό ορίζοντα 20ετίας.

Οι  χώροι που εξετάστηκαν στην ΜΠΕ  και παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ. του Δήμου Λέρου ήταν  συνολικά  9 και συγκεκριμένα:

  • 6 νέες θέσεις
  • 3 θέσεις που είχαν εξεταστεί στην παλαιότερη ΜΠΕ βάσει της οποίας είχαν εκδοθεί οι περιβαλλοντικοί όροι του ΧΥΤΑ το 2005

Από τις παραπάνω 9 θέσεις , προτάθηκαν  ως τεχνικά καταλληλότερες από την ομάδα μελετητών τελικά 3 και συγκεκριμένα 2  πλησίον του προς αποκατάσταση ΧΑΔΑ (τοπωνύμιο ευρύτερης περιοχής : Τσίγγουνας) και 1 σε περιοχή Βορειοανατολική του όρους Σκουμπάρδας.

Επόμενο βήμα είναι η κατάθεση προτάσεων για πιθανές νέες θέσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο και οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο φορέα, και αμέσως μετά η τελική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα κατατεθεί στην ΔΙΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για να εκδοθούν – ύστερα από διαβούλευση  και οριστική γνωμοδότηση του Δ.Σ. του Δήμου Λέρου – οι Περιβαλλοντικοί  Όροι του ΧΥΤΥ.

Μετά την έκδοση των Περιβαλλοντικών Όρων του ΧΥΤΥ θα ακολουθήσει η σύνταξη της μελέτης και τευχών δημοπράτησης κατασκευής του έργου και η υποβολή πρότασης ένταξης  χρηματοδότησης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ  ώστε να δημοπρατηθεί η κατασκευή.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι εάν ο Δήμος Λέρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα και να “τρέξουν” τις διαδικασίες ώστε να έχει αποκατασταθεί η χωματερή εντός του 2015 και παράλληλα να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ΧΥΤΥ Λέρου.

lerosnews.gr

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ