• Λέρος: “Ουδέν νεώτερον” για την έναρξη λειτουργίας του διαβατηριακού ελέγχου στο λιμάνι της Αγ. Μαρίνας

    Λέρος: “Ουδέν νεώτερον” για την έναρξη λειτουργίας του διαβατηριακού ελέγχου στο λιμάνι της Αγ. Μαρίνας

    Αναγνώσεις: 1.2K

Διανύουμε ήδη το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, και μέχρι στιγμής ο διαβατηριακός έλεγχος στο Λιμάνι της Αγ. Μαρίνας παραμένει κλειστός. Η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας, θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην αναπτυξιακή δυναμική του νησιού.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις για το πρόγραμμα “Visa Express”, η δεύτερη φάση, που περιλάμβανε και τη Λέρο, επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος Απριλίου, ωστόσο ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί, και δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε θα λειτουργήσει.

Μόνιμη Λειτουργία

Η Λέρος πληροί ήδη όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για διαβατηριακό έλεγχο όλο τον χρόνο, δεδομένων των εκατοντάδων θέσεων ελλιμενισμού και των χώρων διαχείμασης σκαφών που διαθέτουν οι 3 Μαρίνες που λειτουργούν στο νησί, χωρίς να συνυπολογίζεται το αγκυροβόλιο Αλίντων που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τόσο ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κωττάκης, όσο και άλλοι θεσμικοί παράγοντες, πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε επίπεδο των συναρμόδιων υπουργείων.

Κάθε χρόνο η ίδια κατάσταση

Η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του διαβατηριακού ελέγχου στο λιμάνι της Λέρου δεν είναι κάτι καινούργιο και οφείλεται -κυρίως- στο γεγονός ότι λειτουργεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα γνωστά προβλήματα που παρατηρούνται εδώ και χρόνια.

Η άμεση ενεργοποίηση της πύλης όλο τον χρόνο, με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλες υποδομές, δεν αποτελεί πολυτέλεια για τη Λέρο, αλλά αναγκαιότητα για την οικονομική και τουριστική αναγέννηση του νησιού, ενώ παράλληλα είναι προς το συμφέρον της Πολιτείας.

Οι τοπικοί φορείς οφείλουν να συντονιστούν ώστε, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, να γίνουν οι απαραίτητες επαφές σε θεσμικό επίπεδο και να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο την μόνιμη λειτουργία του διαβατηριακού ελέγχου όλο το χρόνο.


Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *