back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Ο εορτασμός της 7ης Μαρτίου – 65 Χρόνια από την ενσωμάτωση με τη Μητέρα Ελλάδα!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Ο εορτασμός της 7ης Μαρτίου - 65 Χρόνια από την ενσωμάτωση με τη Μητέρα Ελλάδα!

1948 – 2013 – 65 Χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα!

Με πατριωτικό ενθουσιασμό και θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε στη Λέρο, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013, η 65η επέτειος της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα. Βάσει του προγράμματος που εκδόθηκε από τον Δήμο Λέρου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, τις Αρχές και τους φορείς του νησιού, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Τρίτη 5 Μαρτίου, με γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων, καταστημάτων, οικιών, ναυλοχούντων πλοίων, κλπ.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, σε όλα τα σχολεία της Λέρου πραγματοποιήθηκαν σχετικές ομιλίες από τους εκπαιδευτικούς για την ιστορική σημασία του μεγάλου γεγονότος της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.

Μετά τις ομιλίες, οι μαθητές των σχολείων κατέθεσαν στεφάνια στις προτομές του Π.Ρούσσου στο Λακκί και Απ.Ευαγγέλου στον Πλάτανο.

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στις 10:30΄ το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου Λέρου, τελέσθηκε επίσημος Δοξολογία υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλλια, των μελών του Δημ. Συμβουλίου, των εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, της μαθητιώσας νεολαίας με τις σημαίες των σχολείων τους, των εκπαιδευτικών και πολλών πολιτών.

ΛΕΡΟΣ: Ο εορτασμός της 7ης Μαρτίου

Μετά το πέρας της Δοξολογίας όλοι μετέβησαν στην σημαιοστολισμένη πλατεία «Π.Ρούσσου», όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ τιμές απέδωσαν άγημα του 588ΤΕ και η φιλαρμονική του Δήμου Λέρου.

Ο εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Αλίντων κ. Αντώνιος Πατενιώτης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, ο οποίος με πατριωτικό παλμό κατέγραψε τους αγώνες των Δωδεκανησίων στους δύσκολους καιρούς της ιταλοκρατίας και των δύο παγκοσμίων πολέμων.

ΛΕΡΟΣ: Ο εορτασμός της 7ης Μαρτίου

Οι καλές καιρικές συνθήκες βοήθησαν ώστε πλήθος κόσμου να συρρεύσει και να παρακολουθήσει την καθιερωμένη παρέλαση, όπου τα τμήματα της μαθητιώσας νεολαίας έκαναν μία ωραιότατη παρουσία.

ΛΕΡΟΣ: Ο εορτασμός της 7ης Μαρτίου

Εντυπωσιακή για ακόμη μία φορά ήταν η παρέλαση των δύο αγημάτων του στρατού που καταχειροκροτήθηκαν!

Ο Μητροπολίτης κ.κ.Παΐσιος ετέλεσε την εορταστική Δοξολογία στον ι. μητροπολιτικό ναό του Χριστού Καλύμνου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός κ. Αντώνιος Αλαχούζος, με μία εξαιρετική ομιλία. Το παρόν έδωσαν οι τοπικές πολιτικές, αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, και εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου παρέστη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Μετά τη Δοξολογία, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και στη συνέχεια η μαθητική παρέλαση, στη νέα παραλιακή από το Δημαρχείο προς τον Αγ. Στέφανο.

ΛΕΡΟΣ: Ο εορτασμός της 7ης Μαρτίου

Με τον ίδιο πατριωτικό παλμό εορτάσθηκε η 7η Μαρτίου και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ