back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λέρος: Μήνυμα Μητροπολίτου κ.κ. Παϊσίου για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Μήνυμα Μητροπολίτου κ.κ. Παϊσίου για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών

Αγαπητοί μου διδάσκαλοι, νέοι και νεανίδες.

Η χάρις, το έλεος και η αγάπη του Πρώτου και Μεγάλου Διδασκάλου του Ιησού Χριστού, δια πρεσβειών των Αγίων και Ενδόξων Πατέρων και Διδασκάλων, της Εκκλησίας και του Γένους μας, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου να πληρούν τις αγνές ψυχές σας.

Η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, των τριών φωστήρων της τρισηλίου Θεότητας, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Είναι Θρησκευτική εορτή και συγχρόνως και Εθνική. Είναι και εορτή της παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Αυτοί οι τρείς μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας κατενόησαν και ανέπτυξαν περισσότερο την μεγάλη σπουδαιότητα της Ελληνικής παιδείας δια την πνευματική μόρφωση των ανθρώπων και συνεδύασαν αρμονικά τον Ελληνισμό μετά του ζωογόνου Χριστιανικού ιδεώδους, της μόνης αληθινής Θρησκείας.

Ελληνισμός και Χριστιανισμός είναι οι δύο πτέρυγες με τις οποίες οι κοινωνίες και τα έθνη ανέρχονται στο ύψος των υψηλών αρχών και ιδεών και δημιουργείται άρρηκτα και συνδεδεμένα, η ηθική ζωή και αληθινός πολιτισμός.

Η Ελληνική παιδεία αναπτύσσει την διάνοια και οξύνει και μορφώνει τον άνθρωπο, η δε Χριστιανική θρησκεία ζωογονεί την καρδιά και παρέχει την χάρη και την δύναμη στον άνθρωπο να γνωρίσει τις αλήθειες του ευαγγελισμού, δια την εν Χριστώ σωτηρία του.

Οι πρό Χριστού φιλόσοφοι της αρχαίας Ελλάδας, Δημοσθένης, Πλάτων, Σωκράτης, Αριστείδης κ.α. μουσουργοί του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, μέσω του ανθρωπίνου πνεύματος έβλεπαν την ανύψωση του ανθρώπου μέχρι του Θεού.

Οι Έλληνες όμως Ιεράρχες, πού σήμερα την μνήμη τους τιμά η Εκκλησία μας, και η παιδεία μας, έγιναν μύστες με την χάρη του Θεού, στην ουσία και στο βάθος του χριστιανισμού και ένωσαν την Ελληνική παιδεία και την διανόηση μετ’ αυτού. Και έτσι έγιναν οι μεγάλοι διδάσκαλοι του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και οι μεγάλοι ευεργέτες του Έθνους των Ελλήνων και της Οικουμένης.

Αγαπητοί μου,

Μαθητές- μαθήτριες-σπουδαστές και σπουδάστριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, που χαρμόσυνα εορτάζουν σήμερα και τα Σχολεία, της Πατρίδας μας, υπό τις συνθήκες αυτές λόγω του Κορονωϊού, θα ήθελα πατρικώς να απευθυνθώ στην αγάπη σας και να σας ευχηθώ από καρδίας καλή πρόοδο, και η άνωθεν σοφία του Θεού να σας φωτίζει και να σας χαρίζει υγεία και καλή πρόοδο.

Να αναδειχθείτε άξιοι και άξιες της χριστιανικής πίστης και της φιλτάτης πατρίδας, και ως οι ναύτες του Οδυσσέως κλείσετε τα αυτιά σας στις σειρήνες του ψεύδους και τις πλάνες του κόσμου τούτου.

Εμείς οι Έλληνες, δεν έχουμε ανάγκη ξένων διδασκαλιών και παραδειγμάτων, «ου γάρ αλλοτρίοις, αλλ’ οικείοις χρωμένοις παραδείγμασιν δαίμοσιν υμίν έξεστι γενέσθαι.» (Δημοσθ. Ολυνθ.Β κζι Ζ). Φεύγετε τις αντίθετες διδασκαλίες, οι οποίες διαφθείρουν τις ψυχές των ανθρώπων.

Αγαπήσατε την πατρίδα μας, η οποία είναι η πνευματική μητέρα και τροφός ολοκλήρου της ανθρωπότητας. Αποβλέπετε στα θαυμαστά πρότυπα της θεοσεβείας, της φιλοπατρίας, και της αυτοθυσίας των προγόνων μας που με το αίμα τους και τις θυσίες τους, υπέρ πίστεως και πατρίδος, μας χάρισαν την πολυπόθητον ελευθερία, της οποίας εφέτος εορτάζουμε συν Θεώ τα διακόσια χρόνια.

Πάντοτε ως νέοι και νέες να έχετε την οσμή των αγαθών έργων, να αγαπάτε την Πατρίδα μας της οποίας – ουδέν υπάρχει τιμιώτερον και αγιώτερον.

Στους Διδασκάλους τους Γένους εύχομαι τα κράτιστα.-

Μετ’ ευχών Πατρικών

+ Ο Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ