Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, η διημερίδα που οργανώθηκε με την παιδαγωγική καθοδήγηση της Ελπίδας Πρίντεζη, Σχ. Συμβούλου 46ης και 48ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Αιγαίου, της Ειρήνης Λουλακάκη, Σχ. Συμβούλου της 5ης Περιφέρειας Δημ. Εκπ/σης Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).
Τίτλος του σεμιναρίου: «Η συμβολή της Περιβαλλοντικής και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αειφορική Ανάπτυξη ενός τόπου». Συμμετείχαν 65 Νηπιαγωγοί και Δάσκαλοι. Η διημερίδα περιελάμβανε το θεωρητικό μέρος με εισηγήσεις και εξελίχθηκε με δυο βιωματικά εργαστήρια.
1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Γνωρίζοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά συμβάλλουμε στην Ανάπτυξη και την Αειφορία του τόπου μας»
Στο εργαστήριο αυτό δανειστήκαμε μεθοδολογία από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, δουλέψαμε με την διδακτική τεχνική της Μελέτης Πεδίου. Ακολουθώντας τα βήματα της Μελέτης Πεδίου είδαμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε μια επίσκεψη με την τάξη μας σε ένα Μουσείο (Λαογραφικό, Αρχαιολογικό) και σε χώρους ιστορικού, πολιτιστικού, αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
Το εργαστήριο περιείχε ένα μικρό θεωρητικό μέρος και παρουσίαση καλών πρακτικών από Σχολεία. Στη συνέχεια αφού χωριστήκαμε σε ομάδες, κάθε ομάδα ανέλαβε να σχεδιάσει μια επίσκεψη στους ακόλουθους χώρους:
Η Αρχιτεκτονική της πόλης του Λακκιού
Κτίρια ιταλικής αρχιτεκτονικής στην Αγία Μαρίνα
Πολεμικό Μουσείο στη Μερικιά (Τούνελ)
Μνημείο πεσόντων του Β. Όλγα
Κάστρο Πανελιού (Παναγιά του Κάστρου και Εκκλησιαστικό Μπυσείο)
Ο βυζαντικός ναός του Αγίου Ιωάννη τοθ Θεολόγου στο Λακκί
Εξωκλήσια της βυζαντινής εποχής
4 πυργόσπιτα μεσαιωνικής εποχής και πρώτων αιώνων τουρκικής κατοχής (Βαγιά_Πύργος Δεσπότη στο Ράδιο-Γούρνα-Λακκί)
Πύργος Μπελλένη (Λαογραφικό Μουσείο)
Τα νεοκλασικά κτίρια (αρχοντικά ) της Λέρου
Οι μύλοι (αλευρόμυλοι της Λέρου) στο Απιτίκι
Τα αποτελέσματα της εργασίας όλων των ομάδων παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια των εκπαιδευτικών.
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, 7ος Πυλώνας, Αειφορική Μεσογειακή Διατροφή (Sustainable Μeditteranean Food)
Το βιωματικό αυτό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός του Προγράμματος «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) εγκεκριμένο από το Υ.ΠΟ.ΠΕΘ
Απευθύνθηκε στη σχολική κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινότητα και είχε ως στόχο την προώθηση της ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ, των τοπικών προϊόντων, ντόπιων παραγωγών και τη ΣΥΝΔΕΣΗ, ΣΤΗΡΙΞΗ και ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ των Κοινοτήτων μεταξύ τους.
Επτά θεμελιώδεις άξονες συνδέθηκαν με αυτούς τους στόχους, που δεν είναι μόνο εκπαιδευτικοί αλλά και κοινωνικοί –αναπτυξιακοί.
- Το πέρασμα σε μια διατροφή καλή και δίκαιη τροφή (Good, Clean and Fair Food)
- Τη γεωργική και διατροφική βιοποικιλότητα
- Τη διατροφική παραγωγή μικρής κλίμακας
- Τη διάσωση της γλώσσας και των πολιτιστικών παραδόσεων του κάθε λαού
- Το αναφαίρετο δικαίωμα στην καλλιέργεια και την διατροφή
- Μια διατροφική παραγωγή υπεύθυνη για τον άνθρωπο και σε ισορροπία με το περιβάλλον
- Εμπορικές συναλλαγές στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης
- Το Δίκαιο εμπόριο (fair trade)
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: α) παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στο χωριό (σημεία : τρία αδελφικά αρχοντικά, το ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, το ιστορικό κτίριο του Νηπιαγωγείου Αγ. Μαρίνας, το λευκό αρχοντικό.
Β) ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, γ) προβολή p.p και προβολή video, δ) project
Οι αρχές εκπαίδευσης για την Αειφορική Μεσογειακή Διατροφή, οι αρχές δηλαδή ότι η τροφή είναι ιερή, μπορεί έχει ποικιλότητα και πνευματικότητα, πολιτισμικό φορτίο και τοπικότητα, η αλληλέγγυα τροφή και διατροφή που αναδύθηκαν από τις βιωματικές εμπειρίες του εργαστηρίου, έλαβαν μορφή και υιοθετήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς με ένα συμβόλαιο που συμφωνήθηκε στο «οικογενειακό» τραπέζι, ως κλείσιμο και αποτίμηση της διημερίδας. Στο τραπέζι οι εκπαιδευτικοί μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τοπικές γεύσεις και εδέσματα της Λέρου.
Επίσης οι εκπαιδευτικοί του 2ου Νηπ/γείου Λακκίου μαζί με το Νηπ/γείου Παντελίου, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν καλές αειφορικές πρακτικές του υλοποίησαν με τα νήπια, τους γονείς και την εμπλοκή ντόπιων παραγωγών μελιού, τυριού και αλίπαστων. Παρουσίασαν τον τρόπο σύνδεσης των Σχολείων μεταξύ τους και των Σχολείων με την τοπική κοινότητα, την γνωριμία των ντόπιων παραγωγών και τη στήριξη των τοπικών προϊόντων της Λέρου.
Απέδειξαν ότι το Δημόσιο Σχολείο μπορεί να συνδεθεί με την τοπική κοινότητα με στόχο την Ανθεκτικότητα της κοινωνίας, σε μια πορεία Αειφορικής Ανάπτυξης του τόπου μας.
Ευχαριστούμε τις Προϊσταμένες των Νηπ/γείων κ.Ειρήνη Ντινάκη και κ. Φανή Ιωαννίδου για το project που υλοποίησαν, την σύμπραξη και συνεργασία των δυο Νηπ/γείων κάτω από τις αρχές του Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου.
Στο σεμινάριο παραβρέθηκαν και στήριξαν ο Βουλευτής της Ν.Δ κ. Μάνος Κόνσολας, Ο Αντιδήμαρχος Λέρου κ. Αντώνης Κωνσταντινίδης και η Δημοτική Σύμβουλος Δ. Λέρου κ. Κατερίνα Εμμανουήλ.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στο βιωματικό εργαστήριο οι εκπαιδευτικοί επεξεργάστηκαν το Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δωδεκανήσου 2015-2020, δίνοντας την κοινωνική, αναπτυξιακή και πολιτική συμβολή του Δημόσιου Σχολείου και των εκπαιδευτικών στην προσπάθεια, στήριξης και ανάδειξης της πορείας της τοπικής κοινωνίας προς το μέλλον, μέσα από δημόσιο διάλογο και προβληματισμό.
{widget:social-share-button}