back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λέρος: Το κήρυγμα της Κυριακής από τον Μητροπολίτη ΛΕ.Κ.Α κ.κ. Παΐσιο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Το κήρυγμα της Κυριακής από τον Μητροπολίτη ΛΕ.Κ.Α κ.κ. Παΐσιο

Υμείς εστέ το φως του κόσμου»

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Το Ευαγγέλιο, ο Λόγος του Ιησού Χριστού, χθες και σήμερα το αυτό και στους αιώνες, δεν επιδέχεται καμία μα καμία προσθαφαίρεση, «ιώτα εν ή μία κεραία ου μή παρέλθη από του νόμου έως αν πάντα γένηται».

Ο Νόμος της Χάριτος, ο Νόμος του Ιησού Χριστού, που είναι Φώς, Ζωή και Αλήθεια, δεν δέχεται ουδεμία τροπή, ουδεμία αλλοίωση, διότι «η χάρις και η αλήθεια δια Ιησού Χριστού εγένετο».

Αυτή η Θεία Χάρις, αυτή η Αλήθεια, αυτό το Φως, μεταλαμπαδεύτηκε υπό του Μεγάλου Διδασκάλου, του Ιησού, εν Αγίω Πνεύματι, στους Αγίους και Θεοκήρυκες Αποστόλους και μαθητές Του και δι’ αυτών στους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας, στα πάγχρυσα στόματα του Θείου Λόγου.

Η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, πολλές φορές βρέθηκε εν μέσω πολλών κυμάτων, «εκλυδωνίζετο, αλλ’ ου κατεποντίζετο», κατά τον Ιερό Χρυσόστομο.

Και πάλιν με την Χάριν του Παναγίου Πνεύματος, το Οποίο συνέχει και συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας, νίκησε νίκη ένδοξο και κατατρόπωσε τους αρνητές της αληθείας.

Δυστυχώς, οι της αληθινής πίστεως αρνητές, νόμισαν, ότι είναι σοφοί και επιχείρησαν να αντιτάξουν διηγήσεις και διδασκαλίες όλως ξένες προς την Ευαγγελική Αλήθεια. Ξένες προς τα όσα ωραία, όσα αληθή, όσα σεμνά παρέδωκαν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, αυτοί «οι πολύφωτοι αστέρες του νοητού στερεώματος».

Ως ποταμοί καλλίρροοι, πότισαν το αγλαόκαρπο δένδρο, την Εκκλησία του Χριστού, με την σοφία και την διδασκαλία τους και απέδειξαν θεοπνεύστως ότι, ο Κύριος είναι ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού, Ομοούσιος τω Πατρί, σαρκωθείς εν Πνεύματι Αγίω και γεννηθείς υπό της αειπαρθένου και Θεοτόκου Μαρίας επ’ εσχάτων των χρόνων, υπέρ του κόσμου ζωής και σωτηρίας.

Η Εκκλησία μας, με τις «εν Πνεύματι Αγίω» θεολογικές αποφάσεις και ενέργειες των Αγίων Πατέρων της, έχει ομολογήσει ότι υψίστη σοφία και θεολογία στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η πιστή τήρηση των διδαγμάτων των Αγίων Πατέρων, αφού όλες οι Σύνοδοι, Οικουμενικές και Τοπικές, καθιέρωσαν τους όρους, τα δόγματα και τους κανόνες που διέπουν και συγκροτούν τον ΘΕΣΜΟ της και που παραμένει αναλλοίωτος, μη δεχόμενος τροπή ή διαίρεση.

Αυτό τον Θεσμό της Εκκλησίας μας – το μη δεχόμενο τροπή  ή διαίρεση – πρέπει να δέχεται με πίστη και να έχει ως γνώμονα ο χριστιανός της κάθε εποχής και να φλέγεται και να φωτίζεται από το υπέρλαμπρο και αΐδιο Φως, τον Χριστό, που χθες και σήμερα είναι αυτός και στους αιώνας.

Ο Χριστιανός φωτιζόμενος με την χάρη του Παναγίου Πνεύματος, γίνεται δοχείο της Χάριτος και περιχαρακωμένος με την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων, δυναμώνει στην πίστη του, στο αληθινό Φως, στην Ζωή και την Αλήθεια, στο Χριστό και δι’ Αυτού τελειοποιείται σ’ άνδρα τέλειο εντός της Εκκλησίας, της μοναδικής πηγής σωτηρίας.

Το πνευματικό φως που σκόρπισαν ανά τον κόσμο οι μαθητές του Κυρίου και δι’ αυτών οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, έχει ανάλογες και ασυγκρίτως πολυτίμητες πνευματικές ιδιότητες στον  άνθρωπο της κάθε εποχής, και όλως ιδιαιτέρως αυτής της ταραγμένης εποχής, κατά την οποία τόσα  και τόσα περί Εκκλησίας λέγονται και πράττονται, δυστυχώς από τους μη ιδόντας και μη πιστεύοντας.

Αδελφοί μου,

Εάν πράγματι ο άνθρωπος επιζητεί να βρει την σωτηρία της ψυχής του, πρέπει να γνωρίσει τον Χριστό, Εκείνον που έκλεινε Ουρανούς και κατέβη στη Γη και πάλι με την Θεία Ανάληψή Του, εκάθισε Δεξιά του Πατρός ως το πρότερον και έκτοτε είναι μεσίτης μεταξύ Θεού και Ανθρώπων.

Δια της αληθούς πίστεως διαλύεται το σκοτάδι της αγνωσίας, του ψεύδους και της αθεΐας και φωτίζει τον άνθρωπο να γνωρίζει τον Σωτήρα Χριστό, ώστε να γίνει Χριστοφόρος και Θεοφόρος.

Γένοιτο.

ΑΜΗΝ.  Ο Λ.Κ.Α.Π.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ