back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Καταγγελία από την εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή των ανεμογεννητριών στα Λέβιθα!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Καταγγελία από την εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή των ανεμογεννητριών στα Λέβιθα!

Πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής ετοιμάζει ο Δήμος Λέρου


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ: Eπιστολή βαρύνουσας σημασίας απέστειλε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου η εταιρεία που ανέλαβε τη μίσθωση των Λεβίθων, με την επωνυμία «Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε.». Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει και να λειτουργήσει Αιολικό Πάρκο ισχύος 582MW, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στα ακατοίκητα νησιά Λέβιθα, Κίναρος, Λιάδη και Γλάρο, κυριότητας Δήμου Λέρου. 

Η σύγχρονη αυτή επαγγελματική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας αφού από την ημέρα λειτουργίας της θα ωφεληθεί ο Δήμος με τουλάχιστον 1.700.000€ ετησίως, ενώ ταυτόχρονα θα απασχοληθούν εκατοντάδες άτομα από τη Λέρο!

Η επιστολή της εταιρείας αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού μας συμβουλίου και αναφέρει τα εξής:


«Κύριε Δήμαρχε, όπως γνωρίζετε η εταιρεία μας αναδείχθηκε πλειοδότρια κατά τον διενεργηθέντα την 3η Απριλίου 2013, πλειοδοτικό διαγωνισμό εκμίσθωσης διαφόρων δημοτικών εκτάσεων κειμένων σε ακατοίκητες νησίδες ιδιοκτησίας του Δήμου σας, το πρακτικό του οποίου (πλειοδοτικού διαγωνισμού) εγκρίθηκε παμψηφεί σύμφωνα με την 3.4.2013 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε υπογράψει το συμβολαιογραφικό μισθωτήριο συμβόλαιο εις τρόπον ώστε να μας παραδοθούν οι υπό εκμίσθωση δημοτικές εκτάσεις, και να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασκευής του έργου.

Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί στην εταιρεία μας ανυπολόγιστες θετικές αλλά και αποθετικές ζημίες, χωρίς βεβαίως την παραμικρή δική μας υπαιτιότητα. Κατανοούμε βεβαίως ότι ο Δήμος υφίσταται ζημιές, αφού όχι μόνο δεν εισπράττει μισθώματα, αλλά κυρίως γιατί η καθυστέρηση έναρξης των εργασιών κατασκευής του έργου , καθυστερεί κατ’ ανάγκην και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους δημότες σας, τις οποίες τόσο έχουν ανάγκη στην σημερινή οικονομική αρνητική συγκυρία.

Γνωρίζουμε βεβαίως ότι όλα αυτά οφείλονται στις αναληθείς και αβάσιμες προσφυγές κάποιου που δεν είναι καν δημότης σας και ο οποίος, χωρίς να έχει και χωρίς ν’ αποδεικνύει νόμιμη παρουσία επί μιας συγκεκριμένης νησίδας, ισχυρίζεται αναληθώς ότι είναι κάτοικος αυτής και επιχειρεί να την «διαφεντεύσει» αυτός και η οικογένεια του υποβάλλοντας αβάσιμες προσφυγές κατά των αποφάσεων του Δημοτικού σας Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ παράλληλα προβαίνει και σε αβάσιμες και ανυπόστατες καταγγελίες προς τις διάφορες δημόσιες αρχές, και όχι μόνο, όπως π.χ. ΡΑΕ κλπ.

Η συγκεκριμένη νησίδα όμως, όπως και οι άλλες της δημοπρασίας, ανήκουν κατά πλήρες ιδιοκτησίας δικαίωμα στο Δήμο σας και παρά ταύτα ο επίδοξος καταπατητής της συγκεκριμένης νησίδας σας περιορίζει το ιδιοκτησιακό σας δικαίωμα και δεν σας επιτρέπει να την εκμεταλλευτείτε όπως εσείς έχετε αποφασίσει με τις σύννομες αποφάσεις σας. Είναι απορίας άξιο πως ένας παράνομος και χωρίς έννομο συμφέρον να μπορεί να σας περιορίζει τα αναφαίρετα δικαιώματά σας, να καθυστερεί την εκμίσθωση και κατ’ επέκτασιν και την κατασκευή του έργου, προκαλώντας τεράστιες και ανυπολόγιστες ζημίες, τόσο στο Δήμο όσο και στην εταιρεία μας.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί οι μισθωτικές συμβάσεις και ως εκ τούτου εμείς δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την συγκεκριμένη νησίδα από την αρπακτική διάθεση του επίδοξου καταπατητή, θα πρέπει την υποχρέωση αυτή να την αναλάβει ο Δήμος. Ο Δήμος είναι αυτός που θα πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα του, τα οποία τόσο προκλητικά και βάναυσα προσβάλλονται από πρόσωπα που δεν έχουν έννομο συμφέρον και νόμιμη παρουσία στη συγκεκριμένη νησίδα.

Κατόπιν αυτών θα παρακαλούσαμε να επιληφθείτε του θέματος και να ασκήσετε πλήρως τα ιδιοκτησιακά σας δικαιώματα και να αποκαταστήσετε την νομιμότητα στη νησίδα ΛΕΒΙΘΑ απομακρύνοντας όσους είναι παράνομοι και δεν έχουν έννομο συμφέρον».


Ο Πρόεδρος στη συνέχεια απηύθυνε το λόγο στους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους για να τοποθετηθούν επί του θέματος και ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, σχόλια, παρατηρήσεις και θέσεις των παριστάμενων μελών του Σώματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Δήμαρχος καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Βασιλείου Κωνσταντίνος, κ. Ζώρζου Γεώργιος και κ. Κωνσταντινίδης Ιωάννης, ενημέρωσαν με περαιτέρω στοιχεία και τοποθετήθηκαν αναφορικά με την εξέλιξη που έχει το εν λόγω θέμα.

Ομοίως ο νομικός σύμβουλος του Δήμου μας ενημέρωσε για τις επιλογές που έχει ο Δήμος μας σε νομικό επίπεδο και πρότεινε τη λήψη απόφασης, για να κινηθεί καταρχήν η διαδικασία καταγραφής των εκτάσεων που έχουν καταπατηθεί και κατέχονται αυθαίρετα και στη συνέχεια να ακολουθηθεί η περαιτέρω διαδικασία που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να εκδοθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής κατά του κ. Α.Κ.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος κήρυξε την περαίωση της παραπάνω διαδικασίας, καλώντας παράλληλα το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.

Κατόπιν των παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου απόφασισε ΟΜΟΦΩΝΑ, να κινηθεί καταρχήν η διαδικασία καταγραφής των εκτάσεων που έχουν καταπατηθεί και κατέχονται αυθαίρετα στη νήσο Λέβιθα και στη συνέχεια να ακολουθηθεί η περαιτέρω διαδικασία που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να εκδοθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής κατά του κ. Α.Κ.

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας LEROS NEWS Τ.6 – ΔΕΚ 2013)

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ