back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Λέρος: Κάλεσμα Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λέρου για την απεργιακή συγκέντρωση 9/11

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Κάλεσμα Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λέρου για την απεργιακή συγκέντρωση 9/11

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Έλα στο σωματείο σου, πάρε  μέρος στον αγώνα. Κάνε δική σου υπόθεση την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη. Με την μαζική  συμμετοχή μας να δώσουμε ένα ηχηρό χαστούκισε  εργοδοσία, κυβέρνηση, επίδοξους σωτήρες, σε όλους όσους έχουν κάνει τη ζωή μας κόλαση για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα.

Να είναι η δική μας απάντηση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, την τραγική κατάσταση στην υγεία, την παιδεία.

Στο νησί μας , οι εργαζόμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες  και στον επισιτιστικό κλάδο, κλήθηκαν  να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο φόρτο εργασίας της φετινής  σεζόν,  δουλεύοντας παραπάνω και πιο εντατικά , αφού υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό που σε αρκετές περιπτώσεις δεν αντιμετωπίστηκαν.

Στα σούπερ μάρκετ και τις ιχθυοκαλλιέργειες του νησιού, οι εργαζόμενοι δουλεύουν βρέξει-χιονίσει, με φουλ τις μηχανές της εντατικοποίησης, με τζάμπα υπερωρίες, χωρίς σταθερό πόστο εργασίας  και με περιστασιακή απασχόληση ανάλογα με τις ανάγκες της δουλειάς.

Η κατάσταση με τις τιμές βασικών προϊόντων στο σούπερ μάρκετ είναι ανεξέλεγκτη! Περιορίζουμε συνεχώς το καλάθι στα απολύτως απαραίτητα, αφού το πορτοφόλι αδειάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο. Όλα αυξάνονται εκτός από τους μισθούς των εργαζομένων.

Η βενζίνη παραμένει στα 2,11  το λίτρο και  το φθηνότερο καρβέλι ψωμί στο 1,40. Οι λογαριασμοί του ρεύματος έρχονται κάθε μήνα  και πιο φουσκωμένοι , το δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού παραμένει απαρχαιωμένο με συχνές και πολύωρες διακοπές το χειμώνα.

Για να ταξιδέψει κάποιος σήμερα  Πειραιά, με την μοναδική εταιρία που επιδοτείται αδρά, πληρώνει 59 ευρώ κατάστρωμα!! Η κατάσταση παρασύρει και τα αεροπορικά εισιτήρια.

Είναι πρόκληση όταν η φτώχεια χτυπάει την πόρτα χιλιάδων εργατικών νοικοκυριών, η κυβέρνηση να μιλά για ανάπτυξη – που ξεπέρασε το 7,5%- και να μοιράζει ψίχουλα με τα pass και τα voucher.

Η απάντηση στην βαρβαρότητα που ζούμε, θα έρθει με αγωνιστική δράση, με την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και την οργάνωσή στα σωματεία. Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας!

Ήδη σε πολλούς χώρους δουλειάς έχουν ανάψει εστίες αντίστασης που μας γεμίζουν αισιοδοξία και δύναμη για τη συνέχεια. ΛΑΡΚΟ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, E-FOOD, ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ και αλλού, ξέσπασαν απεργίες, κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Οι λιμενεργάτες στην COSCO, οι ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ μέσα από μεγάλους αγώνες και απεργίες πέτυχαν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με βάση τις διεκδικήσεις τους.

Τώρα είναι η ώρα να βγούμε μπροστά! Η οργή και η αγανάκτηση που δικαιολογημένα  νιώθουμε για όσα ζούμε να γίνει αγώνας διεκδίκησης όλων όσων σήμερα έχουμε ανάγκη για να ζούμε και να εργαζόμαστε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης και όχι σαν σύγχρονοι δούλοι. ‘Όλων όσων μας στερούν κυβερνήσεις και εργοδοσία με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας τους και το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Απαιτούμε:

  • 825€ κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό τομέα.
  • Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αύξηση του πληθωρισμού
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του ν. Χατζηδάκη

Διεκδικούμε:

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Δραστική μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα και του κόστους μεταφοράς προϊόντων.Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, μειωμένος στο 50%.

Μπαίνουμε όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, συζητάμε με τους συναδέλφους τα αιτήματα, γινόμαστε όλοι μια γροθιά, γραφόμαστε στο σωματείο μας και οργανώνουμε την πάλη μας για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ, 10:00ΠΜ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ